Weather Icon
Ευρωπαϊκή Ένωση , ΗΠΑ , Τουρκία 26 Απριλίου 2022

Διεθνής πίεση κατά της Άγκυρας να άρει την καταδίκη του ακτιβιστή Οσμάν Καβαλά

Διεθνής πίεση κατά της Άγκυρας να άρει την καταδίκη του ακτιβιστή Οσμάν Καβαλά

Πληθαίνουν οι αντιδράσεις της διεθνούς κοινότητας για την καταδίκη του Οσμάν Καβαλά

Του Μιχάλη Χατζηκωνσταντίνου
[email protected]

Πληθαίνουν οι αντιδράσεις της διεθνούς κοινότητας κατά της Άγκυρας στον απόηχο της καταδίκης σε ισόβια κάθειρξη του ακτιβιστή και υπέρμαχου των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, Οσμάν Καβαλά με την κατηγορία της «απόπειρας ανατροπής» της κυβέρνησης Ερντογάν.  

Στο άκουσμα της απόφασης ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Νεντ Πράις, εξέφρασε τον «βαθύ προβληματισμό» και την «απογοήτευση» των ΗΠΑ για την «άδικη καταδίκη» του διάσημου ακτιβιστή. «Καλούμε εκ νέου την Τουρκία να απελευθερώσει τον Καβαλά και άλλα πρόσωπα που κρατούνται αυθαίρετα» πρόσθεσε ο εκπρόσωπος του Υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ. Ο Αμερικανός αξιωματούχος υπενθύμισε, μάλιστα, ότι το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων έχει ζητήσει από τον Δεκέμβριο του 2019 την αποφυλάκιση του Καβαλά.

Βερολίνο: Να απελευθερωθεί άμεσα ο Καβαλά

Αντίστοιχα η υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας, Αναλένα Μπέρμποκ, τόνισε ότι το Βερολίνο αναμένει «άμεση απελευθέρωση» του Οσμάν Καβαλά. Επισήμανε, μάλιστα, ότι  η απόφαση της τουρκικής δικαιοσύνης έρχεται σε κατάφωρη αντίθεση με τους κανόνες του κράτους δικαίου και τις διεθνείς υποχρεώσεις της Τουρκίας έναντι του Συμβουλίου της Ευρώπης και της υποψηφιότητάς της για ένταξη στην ΕΕ.

ΕΕ: Θλιβερή απόφαση – θα υπάρξουν συνέπειες στο Συμβούλιο της Ευρώπης

Από την πλευρά του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, ο μόνιμος εισηγητής για την Τουρκία Νάτσο Σάντσες Αμόρ και ο πρόεδρος της κοινοβουλευτικής αντιπροσωπείας Ευρωπαϊκής Ένωσης-Τουρκίας Σεργκέι Λαγκοντίνσκι, ανέφεραν ότι η απόφαση της τουρκικής δικαιοσύνης «επιβεβαίωσε τις χειρότερες προβλέψεις». «Αυτή η θλιβερή απόφαση περιφρονεί ξεκάθαρα την ετυμηγορία του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και θα έχει σίγουρα συνέπειες στη διαδικασία παράβασης που βρίσκεται σε εξέλιξη στο Συμβούλιο της Ευρώπης» επισήμαναν. Υπογράμμισαν δε ότι αυτή η εξέλιξη επιβεβαιώνει «τον αυταρχικό χαρακτήρα» του τουρκικού συστήματος και δείχνει ξεκάθαρα «έλλειψη διάθεσης για κάθε πραγματική μεταρρύθμιση στο πεδίο των θεμελιωδών δικαιωμάτων και του κράτους δικαίου». Παράλληλα καταλόγισαν πολιτικές παρεμβάσεις στην τουρκική κυβέρνηση και έκαναν λόγο για διαδοχικούς δικαστικούς ελιγμούς που δείχνουν «απόλυτη περιφρονηση» στους κανόνες της δίκαιης δίκης. Αντίστοιχα ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Ζοζέπ Μπορέλ επέρριψε «μέγιστη σκληρότητα» στην Τουρκία και σημείωσε ότι η απόφαση της τουρκικής δικαιοσύνης αδιαφορεί για την ετυμηγορία του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Διεθνής Αμνηστία: Η καταδίκη παραβιάζει κάθε λογική

Σε ανακοίνωσή της η οργάνωση Διεθνής Αμνηστία χρησιμοποίησε οξύτατη γλώσσα για την ισόβια κάθειρξη του Καβαλά περιγράφοντάς την ως «τεραστίων διαστάσεων διακωμώδηση της δικαιοσύνης». «Η καταδίκη επιφέρει ένα καταστροφικό πλήγμα όχι μόνο στον Οσμάν Καβαλά και τους συγκατηγορουμένους του αλλά και σε οποιονδήποτε πιστεύει στην δικαιοσύνη και στην υπεράσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Τουρκία και πέρα από αυτήν» δήλωσε ο διευθυντής της οργάνωσης στην Ευρώπη, Νιλς Μούιζνιεκς. «Η καταδίκη παραβιάζει κάθε λογική. Οι διωκτικές αρχές απέτυχαν επανειλημμένως να παράσχουν οποιοδήποτε στοιχείo που να τεκμηριώνει τις αβάσιμες κατηγορίες της απόπειρας ανατροπής της κυβέρνησης. Η άδικη καταδίκη δείχνει ότι η δίκη για το Πάρκο Γκεζί ήταν μια απόπειρα φίμωσης των ανεξάρτητων φωνών» συμπλήρωσε ο Λετονός πρώην Επίτροπος Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων της ΕΕ.

Ναυτεμπορική

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube