Δεν παραδίδεται ο ρωσικός οπλισμός της Εθνικής Φρουράς στην Ουκρανία

Δεν παραδίδεται ο ρωσικός οπλισμός της Εθνικής Φρουράς στην Ουκρανία

Το ανριαεροπορικό σύστημα BUK-M1-2 της Εθνικής Φρουράς ένα από το υποψήφια συστήματα για παράδοση στην Ουκρανία

  Φρίξος Δαλίτης   

Η προσέγγιση της Κύπρου για μεταφορά του ρωσικού οπλισμού της Εθνικής Φρουράς στην Ουκρανία για την αντιμετώπιση της ρωσικής εισβολής προκάλεσε αντιδράσεις, ανάβοντας φωτιές στο πολιτικό σκηνικό. Το υπουργείο Άμυνας έσπευσε χθες να ξεκαθαρίσει το θέμα, δηλώνοντας πως δεν πρόκειται να μειώσει «καθ` οιονδήποτε τρόπο τις αποτρεπτικές αμυντικές δυνατότητες μιας υπό κατοχή χώρας». Αναφορά με την οποία ουσιαστικά βάζει τέρμα στο σενάριο παράδοσης του ρωσικού οπλισμού στην Ουκρανία, τουλάχιστον στην παρούσα φάση. 

Όπως προκύπτει και μέσα από την ανακοίνωση του Υπουργείου Άμυνας, πέραν από τον όποιο πολιτικό αντίκτυπο θα είχε μια τέτοια ενέργεια, θα δημιουργείτο και τεράστιο επιχειρησιακό κενό για την Άμυνα της Κύπρου, καθώς θα έχανε σημαντικό μέρος του οπλισμού και τον οποίο δεν θα μπορούσε να αντικαταστάσει άμεσα.

Την πληροφορία, που έφερε στη φως δημοσίευμα της εφημερίδας «Καθημερινή» την Κυριακή, επιβεβαίωσε το βράδυ της Κυριακής και ο υπουργός Άμυνας, Χαράλαμπος Πετρίδης, σε τηλεοπτικές του δηλώσεις. Σύμφωνα με πληροφορίες μας, η προσέγγιση της Κυπριακής Δημοκρατίας έγινε από πλευράς Ουκρανίας όταν η κυβέρνηση της χώρας αποτάθηκε σε διάφορα κράτη τα οποία διέθεταν ρωσικό οπλισμό για να της τον προσφέρουν. Η παράδοση θα γίνει μέσω των ΗΠΑ και η όποια συμφωνία θα αφορά την Κυπριακή Δημοκρατία και τις ΗΠΑ.

Ο υπουργός Άμυνας, Χαράλαμπος Πετρίδης, στις δηλώσεις στην τηλεόραση του «Σίγμα» είπε πως, «φαίνεται ότι ίσως η διαδικασία που γίνεται να είναι καταλύτης αν θέλετε, αν μπορέσουμε με κάποια διαδικασία, αν είναι εφικτή και που θα είναι χρονοβόρα, να αρθεί πλήρως το εμπάργκο από τις ΗΠΑ»  

Το ενδιαφέρον επικεντρώνεται στους δύο τύπους αντιαεροπορικών συστημάτων TOR/M1 και BUK-M1-2, στα άρματα μάχης T- 80U και BMP3, αλλά πιθανότατα και τα επιθετικά ελικόπτερα MI-35P.

Το υπουργείο Άμυνας σε ανακοίνωσή του χθες σημειώνει, αναφορικά με τη διάθεση ρωσικών εξοπλιστικών συστημάτων ότι δεν πρόκειται να μειώσει καθ` οιονδήποτε τρόπο τις αποτρεπτικές αμυντικές δυνατότητες μιας υπό κατοχή χώρας.

 «Αναφορικά με τις πληροφορίες που πρόσφατα έχουν δημοσιευθεί σε μερίδα του Τύπου, σύμφωνα με τις οποίες είναι ενδεχόμενη η διάθεση οπλισμού ρωσικής προέλευσης στην Ουκρανία, το υπουργείο Άμυνας δηλώνει ότι δεν πρόκειται να μειώσει καθ` οιονδήποτε τρόπο τις αποτρεπτικές αμυντικές δυνατότητες μιας υπό κατοχή χώρας», αναφέρει το υπουργείο Άμυνας.

Το θέμα προκάλεσε αντιπαράθεση μεταξύ ΔΗΣΥ και ΑΚΕΛ. «Ο Δημοκρατικός Συναγερμός τάσσεται υπέρ της στήριξης της Ουκρανίας με όλα τα μέσα, περιλαμβανομένης της αποστολής εξοπλισμού από όσα κράτη έχουν τη δυνατότητα να το πράξουν. Κράτη που περιλαμβάνουν την Ελλάδα και τους εταίρους μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση», ήταν η δήλωση του αναπληρωτή προέδρου του κόμματος Χάρη Γεωργιάδη, σημειώνοντας πώς είναι αυτή η βοήθεια που επιτρέπει στην Ουκρανία να συνεχίσει την αντίστασή της απέναντι στη ρωσική επιδρομή. «Κατανοούμε βέβαια, ότι η αποστολή εξοπλισμού εκ μέρους της Κύπρου δεν είναι εφικτή χωρίς την αντικατάστασή του. Εάν υπάρχουν όμως επιλογές για αντικατάσταση μέρους έστω του εξοπλισμού της Εθνικής Φρουράς, με τρόπο που δεν θα υπονομεύει τις αποτρεπτικές μας δυνατότητες, δεν θα προκαλεί δυσβάστακτο οικονομικό κόστος και θα συμβαδίζει με τον πολιτικό προσανατολισμό της χώρας μας, αυτές θα πρέπει υπεύθυνα να διερευνηθούν», κατέληξε.

Στη δήλωση Χάρη Γεωργιάδη απάντησε ο υποψήφιος Γιώργος Κολοκασίδης κάνοντας λόγο για υπόδειγμα δουλοπρέπειας. «Θα μπορούσε να εξετάσουμε το αμερικάνικο αίτημα για αποστολή ρωσικού οπλισμού στην Ουκρανία εάν την ίδια ώρα η Τουρκία απέσυρε τον νατοϊκό οπλισμό από τα κατεχόμενα, όπως και τους ρωσικούς S400. Κάποιος οφείλει να εξηγήσει στον κάθε ένα, ότι η ξεκάθαρη καταδίκη της ρωσικής εισβολής  δεν σημαίνει ούτε υπόσκαψη των εθνικών συμφερόντων, ούτε εθελούσια απόκρυψη της τουρκικής κατοχής», ανέφερε.

Κάθετα αντίθετο το ΑΚΕΛ

Το ΑΚΕΛ σε ανακοίνωση του, θεωρεί ότι το ζήτημα είναι εξαιρετικά σοβαρό και δεν μπορεί να μένει αιωρούμενο από πλευράς Κυβέρνησης. «Υπενθυμίζουμε ότι ο υπουργός Εξωτερικών ενώπιον της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εξωτερικών και Ευρωπαϊκών Υποθέσεων στις 8 Μαρτίου 2022 είχε αποκλείσει το ενδεχόμενο αποστολής στρατιωτικού εξοπλισμού στην Ουκρανία», αναφέρει. «Το ΑΚΕΛ εκφράζει την κάθετη αντίθεσή του στην ικανοποίηση του αιτήματος των ΗΠΑ και στην αποστολή πολεμικού υλικού στην Ουκρανία. Η εμπλοκή της Κύπρου στη στρατιωτική αντιπαράθεση στην Ουκρανία ούτε συμβάλλει στην ειρήνη και τον τερματισμό της αιματοχυσίας, ούτε προστατεύει τα συμφέροντα της χώρας μας. Επισημαίνουμε επίσης ότι την ώρα που τα δημοσιεύματα παρουσιάζουν την κυβέρνηση Συναγερμού έτοιμη να ικανοποιήσει τέτοιες αξιώσεις των ΗΠΑ, η Τουρκία, η κατοχική δύναμη, έχει αναγορευθεί με τις ευλογίες και των ΗΠΑ, σε «ειρηνοποιό δύναμη» στο Ουκρανικό, παρόλο που αρνείται να εφαρμόσει οποιεσδήποτε κυρώσεις ενάντια στη Ρωσία», επισημαίνει. 

Σύγκληση του Εθνικού Συμβουλίου ζητά η Δημοκρατική Παράταξη αναφέροντας πώς η τεράστια κρισιμότητα του θέματος επιβάλλει λεπτομερέστατη ανάλυση όλων των πολιτικών, αμυντικών και διπλωματικών παραμέτρων. 

«Τονίζουμε εμφαντικά ότι η τεράστια κρισιμότητα του θέματος επιβάλλει τη σύγκληση του Εθνικού Συμβουλίου και λεπτομερέστατη ανάλυση όλων των πολιτικών, αμυντικών και διπλωματικών παραμέτρων που τίθενται ενώπιον μας, με στόχο την όσο το δυνατόν καλύτερη εξυπηρέτηση των συμφερόντων της Κυπριακής Δημοκρατίας», αναφέρουν.

Φιλελεύθερος

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube