Weather Icon

Αυξάνεται με γεωμετρική πρόοδο ο αριθμός μεταναστών που φτάνουν στις ελεύθερες περιοχές της Κύπρου – Φόβος εμπορίας προσώπων

Αυξάνεται με γεωμετρική πρόοδο ο αριθμός μεταναστών που φτάνουν στις ελεύθερες περιοχές της Κύπρου – Φόβος εμπορίας προσώπων

Η διαχείριση των αλλοδαπών δεν είναι άσπρο-μαύρο, αφού από τη μια υπάρχουν αιτητές προστασίας οι οποίοι παράλληλα με την είσπραξη επιδόματος εργάζονται κιόλας, ενώ την ίδια στιγμή άλλοι αιτητές τυγχάνουν εκμετάλλευσης από δικηγόρους, ιδιοκτήτες υποστατικών. Παράλληλα εκφράζονται φόβοι και για τη δράση κυκλωμάτων εμπορίας προσώπων.

Χθες, η υφυπουργός Κοινωνικής Πρόνοιας της Κύπρου, Αναστασία Ανθούση, ανέφερε πως τερματίζεται το επίδομα που παρείχετο σε περίπου 700 αιτητές ασύλου, ύστερα από τη διαπίστωση ότι έχουν εξεύρει εργασία και μάλιστα ήταν εγγεγραμμένοι στις Κοινωνικές Ασφαλίσεις. 

Και ενώ περίπου 40 λειτουργοί του υφυπουργείου Κοινωνικής Πρόνοιας έχουν να διαχειριστούν ζητήματα που αφορούν περίπου 10.000 άτομα, ο αριθμός των αλλοδαπών που καταφθάνουν στις ελεύθερες περιοχές αυξάνεται με γεωμετρική πρόοδο, όπως ανέφερε χθες η υφυπουργός, η οποία παρατήρησε πως με βάση τα δεδομένα είναι αναπόφευκτο να μειώνεται η ποιότητα των παρεχομένων υπηρεσιών, παρά τις προσπάθειες που καταβάλλονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Τραυματίστηκαν 13 πρόσωπα σε επεισόδια στο Πουρνάρα

Ένα άλλο σημείο που συζητήθηκε αφορά τους ενήλικες οι οποίοι εμφανίζονται ως ανήλικοι και διευκρινίστηκε πως ύστερα από έρευνα που διενεργήθηκε, διαπιστώθηκε πως το ποσοστό τους περιορίζεται στο 5%. Δηλαδή, από τους περίπου 650 δηλωμένους ως ανήλικους, διαπιστώθηκε ότι 33 ήταν ενήλικες.

Αναπτύσσοντας τις θέσεις του υφυπουργείου ενώπιον της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εσωτερικών η κ. Ανθούση ανέφερε πως όταν συμπληρωθούν οι απαραίτητες διαδικασίες καταγραφής και ελέγχου των ενηλίκων αιτητών, αυτοί εξέρχονται και τους παραχωρείται επίδομα ενοικίου και χρηματική βοήθεια μέχρι να εξεύρουν εργασία.

Για όσους δηλώνονται ανήλικοι καθορίζεται επιβλέπων κοινωνικός λειτουργός και αν διαπιστωθεί πως όντως είναι ανήλικος, κινείται η διαδικασία ένταξης του στην κοινότητα (από ψυχολογική στήριξη μέχρι και ένταξη του σε σχολείο).

Και για τις δύο κατηγορίες (για ενοίκιο, διαβίωση κ.λπ.) δαπανάται κονδύλι €40 εκατ. και όπως ελέχθη και από άλλους παρευρισκόμενους, η ΕΕ καλύπτει το 80%.

Όταν ανέλαβα, είπε η κ. Ανθούση, είχε προκύψει το πρόβλημα με τη διαμονή αιτητών στη Χλώρακα και διαπιστώθηκε πως οι συνθήκες διαβίωσης δεν ήταν αξιοπρεπείς, γι αυτό σε συνεννόηση μαζί τους αναζητήθηκαν άλλοι χώροι διαμονής. Όταν υπάρχουν πληροφορίες για κακές συνθήκες διαβίωσης  διενεργείται έλεγχος από την Αστυνομία και καταβάλλεται προσπάθεια μετακίνησής, τους πρόσθεσε η υφυπουργός.

Όπως ανέφερε, υπάρχουν 8.500 λήπτες επιδομάτων και δόθηκαν οδηγίες στους λειτουργούς να τους επισκέπτονται στους χώρους διαμονής τους προκειμένου να διαπιστώνονται οι συνθήκες διαβίωσης αλλά και να ελέγχεται αν είναι καλά. Στο πλαίσιο των επισκέψεων αυτών οι αιτητές ενημερώθηκαν ότι πρέπει να εγγράφονται στο Τμήμα Εργασίας. Όπως ανέφερε, από τις περίπου 9.000 που δεν είχαν εγγραφεί ώς τον περασμένο Σεπτέμβριο, σήμερα μόνο δύο υπάρχουν.

Σχετικά με το Κέντρο φιλοξενίας Πουρνάρα ανέφερε, πως ενώ με βάση τον προγραμματισμό έπρεπε να φιλοξενούνται 80 ανήλικοι, αλλά από τον περασμένο Οκτώβρη έφτασαν 540 με αυξητική τάση. Μέχρι σήμερα αποκαταστάθηκαν περίπου 260 σε διάφορους χώρους φιλοξενίας. Περίπου 80 ανήλικοι διαμένουν προσωρινά σε κατάλυμα. Οι ανήλικοι περνούν από ιατρικές εξετάσεις, ελέγχεται η ταυτότητά τους, εξετάζεται πόσο ευάλωτοι είναι, διενεργείται τεστ διαπίστωσης της ηλικίας τους κ.λπ.

Κάνουμε ότι μπορούμε αλλά επαναλαμβάνω πως όταν ο αριθμός τους αυξάνεται κατά γεωμετρική πρόοδο δεν θα μπορούμε να προσφέρουμε αυτά που πρέπει να προσφέρουμε, είπε.

ΠΗΓΗ: Philenews.com

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube