REAL TIME |

Τραγική η κατάσταση στο Αρτσάχ! Οι Αζέροι ανατίναξαν κεντρικό αγωγό παροχής φυσικού αερίου

Τραγική η κατάσταση στο Αρτσάχ! Οι Αζέροι ανατίναξαν κεντρικό αγωγό παροχής φυσικού αερίου

Την ώρα που μαίνεται ο πόλεμος στην Ουκρανία, με τη Μαριούπολη να βιώνει μεγάλη ανθρωπιστική κρίση, όπως και άλλες πόλεις της χώρας, σε ένα άλλο μέρος του πλανήτη, στον Καύκασο, η ένταση δείχνει να αναθερμαίνεται μεταξύ Αρμενίας και Αζερμπαϊτζάν.

Όπως μεταφέρει το πρακτορείο ειδήσεων του Αρτσάχ, στις 7 Μαρτίου στα κρατικά σύνορα Αρμενίας – Αζερμπαϊτζάν, σκοτώθηκε από πυρά Αζέρου ελεύθερου σκοπευτή ένας Αρμένιος στρατιώτης -πατέρας δύο παιδιών- και ένας άλλος τραυματίστηκε.

Μια μέρα μετά, οι Ένοπλες Δυνάμεις του Αζερμπαϊτζάν ανατίναξαν τον κεντρικό αγωγό παροχής φυσικού αερίου προς το Αρτσάχ, αποκλείοντας με αυτό τον τρόπο ολόκληρο το ελεύθεροΑρτσάχ από την πρόσβαση στο φυσικό αέριο, ενώ για αρκετές ημέρες δεν επέτρεπαν να γίνουν έργα επισκευής. Τί σημαίνει αυτό; Ότι οι κάτοικοι δεν έχουν θέρμανση, όταν οι θερμοκρασίες στην περιοχή αυτήν την εποχή είναι θερμοκρασίες Καυκάσου, δηλαδή υπό του μηδενός.

Απ’ ότι φαίνεται, η Δύση δεν συγκινείται καθόλου για το δράμα των πολιτών του Αρτσάχ, οι οποίοι έχουν αφεθεί στο έλεος… Μάλιστα για το θέμα μίλησε τη Δευτέρα 14 Μαρτίου 2022, η υποψήφια στις προεδρικές εκλογές της Κύπρου του 2023, Έλενα Θεοχάρους. Η Κύπρια πολιτικός έκανε λόγο για έγκλημα κατά της ανθρωπότητας.

 

Σύμφωνα με υψηλόβαθμο διοικητή των Ενόπλων Δυνάμεων του Αζερμπαϊτζάν, η εντολή για να μην επιτραπεί η επισκευή του αγωγού δόθηκε απευθείας από τον Ιλχάμ Αλίεφ.

Η ένταση όμως κορυφώθηκε τις επόμενες μέρες, κατά τις οποίες το Αζερμπαϊτζάν εκτόξευσε όλμους προς τα χωριά του Αρτσάχ, οι κάτοικοι των οποίων απειλούνται εδώ και αρκετές εβδομάδες.

Και όλα αυτά, προηγήθηκε της επίσκεψης στις 10 Μαρτίου, του Αζέρου πρόεδρου, Ιλχάμ Αλίεφ στην Τουρκία όπου συζήτησε με τον Τούρκο πρόεδρο για την εξομάλυνση των σχέσεων με την Αρμενία, καθώς και το «Άνοιγμα του διαδρόμου του Ζανγκεζούρ». Στην Αρμενία υπάρχουν απόψεις, που υποστηρίζουν, ότι στόχος της επίσκεψης ήταν ο συντονισμός των νέων εχθροπραξιών στα σύνορα με την Αρμενία, καθώς ήδη υπάρχει μετακίνηση μεγάλος αριθμός δυνάμεων.

Άλλωστε το Αζερμπαϊτζάν προετοιμάζει ήδη ενέργειες με στόχο τον αποκλεισμό του διαδρόμου του Λατσίν, στέλνοντας επιστολές σε διεθνείς παράγοντες, στις οποίες κατηγορεί την Αρμενία ότι χρησιμοποιεί τον αυτοκινητόδρομο για στρατιωτικούς σκοπούς.

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube