Weather Icon

Το πολιτικό σκηνικό στη Λιβύη: Ο νέος πρωθυπουργός Μπασάγκα, ο “κρυφός άσος” και ο Χαλίφα Χαφτάρ

Το πολιτικό σκηνικό στη Λιβύη: Ο νέος πρωθυπουργός Μπασάγκα, ο “κρυφός άσος” και ο Χαλίφα Χαφτάρ

Ανακοινώθηκε στις 11 Φεβρουαρίου ότι ο Φατί Μπασάγκα, ο πρώην Υπουργός Εσωτερικών της Κυβέρνησης Εθνικής Συμφωνίας του Φαγέζ αλ Σάρατζ, ανέλαβε τα καθήκοντά του ως πρωθυπουργός της νεοσύστατης προσωρινής κυβέρνησης της Λιβύης. Η Βουλή των Αντιπροσώπων της Λιβύης, υπό την προεδρία του Αγκίλα Σάλεχ, έχει δείξει εμπιστοσύνη στον διορισμό του Μπασάγκα, δίνοντάς του τη δυνατότητα να σχηματίσει ένα νέο υπουργικό συμβούλιο ανεξάρτητα. Ο νέος ρόλος του Μπασάγκα δεν έγινε αποδεκτός από την τρέχουσα προσωρινή κυβέρνηση Εθνικής Ενότητας στην Τρίπολη, με επικεφαλής τον Πρωθυπουργό Αμπντούλ Χαμίντ Ντμπέιμπα, αν και η θητεία του έληξε επίσημα στις 24 Δεκεμβρίου 2021. Η Βουλή των Αντιπροσώπων έχει σοβαρές προσδοκίες σχετικά με τον Φατί Μπασάγκα και τη νέα του θέση και βασίζονται σε αυτόν για την προώθηση της εθνικής εκεχειρίας., σύμφωνα με άρθρο του EUreporter.

Ο Φατί Μπασάγκα θεωρείται ως συμβιβαστική φιγούρα από πολλές πολιτικές ομάδες και δυνάμεις στη Λιβύη. Ένας πραγματικός ισχυρός άνδρας, έχοντας την επιρροή του εξαπλωμένη τόσο στην Ανατολή όσο και στη Δύση της χώρας, ο Μπασάγκα είναι ουσιαστικά ο μόνος πολιτικός σε ολόκληρο το λιβυκό κράτος, στον οποίο μπορεί να ανατεθεί η προώθηση της ειρήνης στη χώρα. Στο παρελθόν έχει ήδη αποδείξει ότι είναι καλός κυβερνήτης που θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει αποτελεσματικά τόσο στρατιωτικούς όσο και διπλωματικούς πόρους για το καλό του λιβυκού λαού. Τα τελευταία χρόνια στο προηγούμενο γραφείο του, ο Μπασάγκα ήταν το μόνο άτομο από την Τρίπολη που κράτησε αποτελεσματικά τις σχέσεις με το Τομπρούκ, επιβραδύνοντας τον καταστροφικό ρυθμό της πολιτικής αντιπαράθεσης.

Δεν θα αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι ενώ ο Μπασάγκα υποδέχεται με ανοιχτές αγκάλες εκατομμύρια Λίβυους σε όλη τη χώρα, δεν γίνεται καθόλου αποδεκτός από τους φιλόδοξους πολιτικούς τόσο στη Δύση όσο και στην Ανατολή. Ο πιο ισχυρός από όλους είναι ο “πολέμαρχος” στρατάρχης Χαλίφα Χαφτάρ, ηγέτης του Λιβυκού Εθνικού Στρατού (LNA), ο οποίος εδώ και αρκετά χρόνια θεωρεί τον Μπασάγκα προσωπικό αντίπαλο. Φαίνεται ότι αυτή η ιστορική διαμάχη έχει κάνει την τελευταία διαμάχη αναπόφευκτη μεταξύ του Μπασάγκα και του Χάφταρ, αφού και οι δύο είναι απίθανο να εξετάσουν το ενδεχόμενο να μοιραστούν την εξουσία.

Αν και η επιρροή του Χάφταρ είναι κυρίαρχη στους υπηρετούντες στρατιώτες και αξιωματικούς του LNA, πολλοί από αυτούς τρέφουν βαθιές αμφιβολίες για τα σχέδια και τις απόψεις του Χάφταρ για το μέλλον της Λιβύης. Δεν είναι μυστικό ότι ομάδες αξιωματικών έχουν αισθανθεί απογοήτευση λόγω των απρόβλεπτων και ασυνεπών ενεργειών του Χάφταρ. Αυτοί οι δυσαρεστημένοι αξιωματικοί θεωρούν ότι έχει βλάψει αθώους Λίβυους και καθυστέρησε οποιαδήποτε προώθηση μιας εθνικής συνθήκης ειρήνης στη Λιβύη. Φήμες έχουν επίσης κυκλοφορήσει για αυξημένη διαφθορά στον Εθνικό Στρατό της Λιβύης, υποδηλώνοντας ότι ο Χάφταρ δεν μεταχειρίζεται πλέον τα στρατεύματά του δίκαια, προτιμώντας να επιβραβεύει τη συμπεριφορά των μισθοφόρων που μπορεί να έχει μόνο αρνητικό αντίκτυπο στον λαό της Λιβύης. Τα νέα σχέδια του Μπασάγκα για την αποκατάσταση της χώρας μπορεί να προσελκύσουν πολλούς εν ενεργεία στρατιωτικούς του LNA, οι οποίοι θεωρούν τους εαυτούς τους αληθινούς πατριώτες της Λιβύης.

για τη συνέχεια Capital

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube