Weather Icon

Τί συμβαίνει με το νησάκι Σαν Τζώρτζης απέναντι από την Ανάβυσσο

Τί συμβαίνει με το νησάκι Σαν Τζώρτζης απέναντι από την Ανάβυσσο

Ελαβα μια επιστολή του Δημάρχου Ύδρας που απευθύνεται στον Περιφερειάρχη και κοινοποιείται στους Επικεφαλής των Παρατάξεων, με την οποία διαμαρτύρεται διότι σε μια Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων που συζητήσαμε στο Περιφερειακό Συμβούλιο, το νησάκι Αγ. Γεώργιος φέρεται να υπάγεται διοικητικά στον Δήμο Λαυρεωτικής και όχι στον Δήμο Ύδρας, και ζητάει να διορθωθεί το λάθος.

Toυ Θάνου Τζήμερου

Ο Αγ. Γεώργιος (Σαν Τζώρτζης), απέναντι από την Ανάβυσσο, είναι ακατοίκητο, ιδιωτικό νησί (ανήκει σε οικογένεια της Ύδρας) και υπάγεται διοικητικά στην Ύδρα, μολονότι απέχει από αυτή 20 ναυτικά μίλια (37 χιλιόμετρα).

Γιατί έχει γίνει μήλο της έριδος ανάμεσα στους δύο Δήμους; Διότι είναι αιολικό πάρκο και σύμφωνα με τον νόμο (3468/2006) το 3% επί της τιμής πώλησης του ρεύματος, πληρώνεται από τον παραγωγό ως τέλος, που πηγαίνει στα ταμεία του Δήμου, στα όρια του οποίου υπάγεται το πάρκο.

Αυτό μεταφραζόταν σε ένα εκατομμύριο περίπου ευρώ τον χρόνο, με τις παλιές, προ ενεργειακής κρίσης, τιμές του ρεύματος. Το ποσό ήταν δέλεαρ για τους δύο Δήμους, αλλά και για τους πελατειακούς μηχανισμούς, με διάφορους κυβερνητικούς να εμπλέκονται και να θέλουν να μετατάξουν το νησάκι στον Δήμο Λαυρεωτικής.

Η διαμάχη των δημόσιων φορέων για τον διοικητικό έλεγχο του νησιού είναι μεγάλο σήριαλ που περιγράφεται περιληπτικά εδώ: https://energypress.gr/news/milon-tis-eridos-i-nisida-agios-georgios-se-poio-tameio-tha-katalixoyn-ta-940000-eyro

Ο Δήμαρχος Ύδρας καλά κάνει, όμως το ερώτημα είναι: γιατί πρέπει να πληρωθούν αυτά τα τέλη; Αντιλαμβάνομαι ότι η πρόθεση του νομοθέτη ήταν να καμφθούν οι αντιδράσεις των τοπικών κοινωνιών για την εγκατάσταση αιολικών πάρκων, αλλά γιατί αυτό να περιλαμβάνει και τις ακατοίκητες νησίδες; Δεν θα έπρεπε να εξαιρούνται, δεδομένου ότι συνιστούν ιδανικό τόπο εγκατάστασης; Τι είδους ζημιά υφίστανται οι κάτοικοι της Ύδρας (ή της Λαυρεωτικής) από το πάρκο του Αγ. Γεωργίου; Ούτε καν το διακρίνουν στον ορίζοντα.

για τη συνέχεια  kourdistoportocali

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube