REAL TIME |

Weather Icon

Τέσσερις ενδείξεις ότι βρίσκεται σε εξέλιξη το διαζύγιο μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών και των χωρών του Κόλπου

Τέσσερις ενδείξεις ότι βρίσκεται σε εξέλιξη το διαζύγιο μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών και των χωρών του Κόλπου

του Αμπντέλ Μπάρι Ατουάν.
.
Τα επαναλαμβανόμενα «μηνύματα» προς την Ουάσιγκτον από τους παλιούς συμμάχους του Περσικού Κόλπου είναι βάναυσα και υποδηλώνουν έντονα ότι τελείωσαν οι μέρες της αμερικανικής ηγεμονίας.
.
Από όλες τις γεωπολιτικές βολές που προέρχονται από αριστερά και δεξιά την περασμένη εβδομάδα, τίποτα δεν είναι πιο απροσδόκητο από την επίσκεψη του Σύρου προέδρου Μπασάρ αλ-Άσαντ στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα. Ήταν ένα ισχυρό σημάδι της δυσαρέσκειάς του Περσικού Κόλπου με τον Αμερικανό σύμμαχό του.
.
Εάν προκύψει κάποιο καλό από τον πόλεμο στην Ουκρανία για τον αραβικό κόσμο, τέτοια είναι η αμβλύνωση του καθεστώτος και της επιρροής των Ηνωμένων Πολιτειών στη Δυτική Ασία. Η Ουάσιγκτον χάνει πολλούς από τους παραδοσιακούς συμμάχους της στην περιοχή, ιδιαίτερα στον Περσικό Κόλπο, και αυτή η τάση δίνει την εντύπωση ότι θα επιταχυνθεί.
.
Τέσσερις πρόσφατες εξελίξεις καταδεικνύουν αυτόν τον ισχυρισμό.
.
Πρώτον, η επίσκεψη του Σύρου προέδρου Μπασάρ αλ-Άσαντ στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα την περασμένη Παρασκευή. Η θερμή υποδοχή που έλαβε ήταν ένα χαστούκι για την αμερικανική κυβέρνηση, για τις έντονες αντιρρήσεις της στην επίσκεψη και για τις κυρώσεις της που αποσκοπούν στην απονομιμοποίηση της συριακής κυβέρνησης.
.
Δεύτερον, η αυξανόμενη δυσπιστία προς την ΗΠΑϊκή ηγεμονία από την πλευρά της Σαουδικής Αραβίας και των Αραβικών Εμιράτων, των δύο μεγαλύτερων παραγωγών πετρελαίου του ΟΠΕΚ. Πιο αξιοσημείωτη ήταν η απόρριψη της έκκλησης για αύξηση της παραγωγής για μείωση των τιμών και παροχή περισσότερου πετρελαίου για την εφαρμογή των δυτικών κυρώσεων στις εισαγωγές ρωσικού πετρελαίου και φυσικού αερίου.
.
Τρίτον, η αποτυχία της επίσκεψης του Βρετανού πρωθυπουργού Μπόρις Τζόνσον – για λογαριασμό της Ουάσιγκτον – στο Αμπού Ντάμπι και το Ριάντ, όπου μετέφερε συγκεχυμένες απειλές και στις δύο χώρες εάν αρνούνταν να ακολουθήσουν τη δυτική γραμμή για την Ουκρανία, να ενταχθούν σε οικονομικές κυρώσεις κατά της Ρωσίας ή να σπάσουν τις συμφωνίες παραγωγής τους μαζί της.
.
Τέταρτον, η πρόσκληση της Σαουδικής Αραβίας προς τον Κινέζο πρόεδρο Σι Τζινπίνγκ για επίσημη επίσκεψη και η δεκτικότητα της στη δυνατότητα καθορισμού της τιμής των πωλήσεών πετρελαίου της στο Πεκίνο σε γουάν. Eίναι ένα σημάδι ότι το βασίλειο και ενδεχομένως άλλα κράτη του Κόλπου μπορεί να επιθυμούν να ενταχθούν στο νέο χρηματοπιστωτικό σύστημα που αναπτύσσουν η Κίνα και η Ρωσία ως εναλλακτική λύση στο δυτικό σύστημα.
.
Από αυτές τις τέσσερις εξελίξεις, η υποδοχή που δόθηκε στον πρόεδρο Ασάντ στο Αμπού Ντάμπι και το Ντουμπάι ήταν το σαφέστερο σημάδι της εξέγερσης του Κόλπου κατά των Ηνωμένων Πολιτειών και της κυριαρχίας τους. Η επίσκεψη δεν χρειαζόταν να πραγματοποιηθεί την ημερομηνία αυτή· αλλά το γεγονός ότι έλαβε χώρα τώρα δείχνει περισσότερα για τη διάθεση των κέντρων εξουσίας του Κόλπου από οτιδήποτε άλλο.
.
Εξάλλου, αναφέρεται ότι η Σαουδική Αραβία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα αρνήθηκαν να δεχτούν τον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν, ο οποίος θέλει να δώσει συνέχεια στην επίσκεψη του Τζόνσον και να προσπαθήσει να επιτύχει εκεί που ο τελευταίος απέτυχε.
.
Αντίθετα, με ένα χαστούκι που έκανε το γύρο του κόσμου, ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΑΕ, Σεΐχης Αχμάντ Μπιν Ζαγιέντ, επισκέφθηκε τη Μόσχα για να πραγματοποιήσει συνομιλίες με τον ομόλογό του Σεργκέι Λαβρόφ. Η δημόσια επίδειξη εγκαρδιότητας  που προσέφεραν ήταν σαν να τρίψουν αλάτι στην αμερικανική πληγή.
.
Η χρονική στιγμή του ταξιδιού του Ασάντ – στην 11η επέτειο από την έναρξη του πολέμου υπό την ηγεσία των ΗΠΑ κατά της Συρίας για την ανατροπή της κυβέρνησής του και τρεις εβδομάδες μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία – και η αδιαφορία των ΗΑΕ για την αμερικανική θυελλώδη αντίδραση, είναι περαιτέρω σημάδια της έναρξης της διαδικασίας διαζυγίου από έναν καταχρηστικό σύντροφο ο οποίος απατά και κακοποιεί τους συμμάχους του.
.
Η επίσκεψη του Ασάντ στα ΗΑΕ έχει αποφέρει σημαντικά κέρδη τόσο στις χώρες όσο και στους ηγέτες τους. Έσπασε την επίσημη απομόνωση της Συρίας στον αραβικό κόσμο και ανακοίνωσε την άρση του αμερικανικού εμπάργκο που επιβλήθηκε στη χώρα αυτή. Στεφανώνει μια ευρύτερη διαδικασία «εξομάλυνσης» που θα πρέπει να κορυφωθεί με την ανάκτηση της συμμετοχής της Δαμασκού στον Αραβικό Σύνδεσμο και το ρόλο της στη συλλογική λήψη αποφάσεων της Αραβικής Ένωσης και τη συμμετοχή της στην αραβική σύνοδο κορυφής που θα διεξαχθεί στο Αλγέρι τον Νοέμβριο.
.
Αυτή η τολμηρή κίνηση αποφέρει επίσης οφέλη στα ΗΑΕ σε διάφορα μέτωπα. Βοηθά στην αντιστάθμιση των τρομερά αρνητικών επιπτώσεων της εικόνας τους μετά την υπογραφή των λεγόμενων Συμφωνιών του Αβραάμ και του ενθουσιώδους φλερταρίσματος τους με τον Ισραηλινό εχθρό.
.
Η οικοδόμηση γεφυρών εμπιστοσύνης και συνεργασίας με τον Άξονα της Αντίστασης σε ολόκληρη τη Συρία, τον στενότερο σύμμαχο του Ιράν, θα μπορούσε επίσης να βοηθήσει τα ΗΑΕ και τη Σαουδική Αραβία να βρουν μια διέξοδο από το τέλμα τους στην Υεμένη. Μπορεί να μην είναι τυχαίο το γεγονός ότι το Ριάντ προσφέρεται να φιλοξενήσει έναν πολυκομματικό διάλογο με την Υεμένη και έχει προσκαλέσει επίσημα το κίνημα Houthi Ansarullah να συμμετάσχει.
.
Εν ολίγοις, αυτό που βλέπουμε σήμερα είναι η εκδήλωση μιας εξέγερσης κατά της αμερικανικής ηγεμονίας στον αραβικό κόσμο από τον άξονα της αραβικής «μετριοπάθειας» υπό την ηγεσία του αιγυπτιακού-εμίρατου-σαουδαραβικού τρίο. Είναι ανοικτό σε άλλα αραβικά κράτη και κράτη του Κόλπου, όπως το Ιράκ, την Αλγερία και το Σουδάν, έτσι ώστε να ενταχθούν εάν το επιθυμούν. Αυτός ο νέος άξονας θα μπορούσε να λάβει μια πιο ακριβή μορφή στη σύνοδο κορυφής του Αλγερίου το φθινόπωρο.
.
Η αραβική διαδικασία εξομάλυνσης με το Ισραήλ είναι βέβαιο ότι θα επιβραδυνθεί. Ήταν το σοβαρότερο λάθος που μπόρεσαν να κάνουν οι χώρες της κανονικότητας – παλιές και νέες – και πρέπει να σταματήσει εντελώς. Αλλά υπάρχει αισιοδοξία σχετικά με αυτό, διότι το να στραφούν εναντίον των Ηνωμένων Πολιτειών σημαίνει επίσης να στραφούν εναντίον του Ισραήλ.
.
Εν τω μεταξύ, το προεδρικό αεροπλάνο του Ασάντ, το οποίο την τελευταία δεκαετία δεν έχει πετάξει παρά μόνο προς τη Μόσχα και την Τεχεράνη, φαίνεται ότι θα κάνει περισσότερα ταξίδια τις επόμενες εβδομάδες και μήνες. Ο επόμενος προορισμός του μετά το Αμπού Ντάμπι θα μπορούσε να είναι το Ριάντ ή το Κάιρο, παρά τις προσπάθειες των ΗΠΑ να το αποτρέψουν.
.
πηγή: The Cradle
.
Quatre signes qu’un divorce entre les États-Unis et les pays du Golfe est en cours (reseauinternational.net)
.
.
.

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube