REAL TIME |

Ουκρανία , Ρωσία 19 Μαρτίου 2022

Σύροι αντικαθεστωτικοί: «Ειμαστε στο πλευρό της Ουκρανίας, ο εχθρός και ο στόχος είναι ο ίδιος»

Σύροι αντικαθεστωτικοί: «Ειμαστε στο πλευρό της Ουκρανίας, ο εχθρός και ο στόχος είναι ο ίδιος»

Οι Σύροι αντικαθεστωτικοί στο πλευρό της Ουκρανίας

Οι Σύροι αντικαθεστωτικοί προσπάθησαν να κερδίσουν την εύνοια της διεθνούς κοινότητας μέσω της προβολής τους ως αλληλέγγυων με τους Ουκρανούς, της δημιουργίας αναλογιών μεταξύ των δύο περιπτώσεων και της αναφοράς σε κοινό εχθρό

Καθώς η προσοχή της παγκόσμιας κοινής γνώμης είναι στραμμένη στην Ουκρανία, οι αντικαθεστωτικοί Σύροι στην περιοχή Ιντλίμπ της Συρίας επιχείρησαν να επαναφέρουν στο προσκήνιο τον δικό τους αγώνα. Στη συγκεκριμένη περίπτωση, οι Σύροι προσπάθησαν να κερδίσουν την εύνοια της διεθνούς κοινότητας μέσω της προβολής τους ως αλληλέγγυων με τους Ουκρανούς, της δημιουργίας αναλογιών μεταξύ των δύο περιπτώσεων και της αναφοράς σε κοινό εχθρό (δεδομένου ότι η Ρωσία λειτούργησε ως υποστηρικτής της Κυβέρνησης Άσαντ στον εμφύλιο πόλεμο της χώρας).

Από την έναρξη της ρωσικής εισβολής επιχειρήθηκαν αναλογίες και παραλληλισμοί μεταξύ των δύο περιπτώσεων. Συγκεκριμένα, στην πόλη Μπίνις (νοτιοδυτικά του Ιντλίμπ) προκειμένου να εκδηλώσει την αλληλεγγύη του με την Ουκρανία, ο Aziz Al-Asmar δημιούργησε τοιχογραφία σε οικία, η οποία καταστράφηκε από τις ρωσικές αεροπορικές επιδρομές. Σε δηλώσεις του στο Al Jazeera, ο Al-Asmar δήλωσε: «Το καθεστώς της Συρίας και οι Ρώσοι σύμμαχοί του μετατρέπουν τις οικίες μας σε ερείπια τα τελευταία 11 χρόνια, προκαλώντας τον εκτοπισμό πολλών ατόμων από τα σπίτια και τα χωριά τους. Αυτό που συμβαίνει τώρα στην Ουκρανία είναι η συνέχεια της ρωσικής πολιτικής και δεν θα διακοπεί αν το Συμβούλιο Ασφαλείας [του ΟΗΕ] και η διεθνής κοινότητας δεν ενωθούν για να θέσουν ένα τέλος» (Al Jazeera, 24 Φεβρουαρίου 2022).

a syr-urk 20220316.JPG
Τοιχογραφία σε κατεστραμμένη οικία στην επαρχία Ιντλίμπ. Φωτογραφία: Ali Haj Suleiman/Al Jazeera.

Στο Al Jazeera δημοσιεύθηκαν δηλώσεις Σύρων (πιθανώς αντικαθεστωτικών) κατά την πρώτη μέρα της ρωσικής εισβολής, που είναι ενδεικτικές της πρόσληψης του ουκρανικού ζητήματος από τη συγκεκριμένη παράταξη: «Θυμάμαι όταν τα ρωσικά μαχητικά μας ανάγκαζαν να εγκαταλείπουμε τις πόλεις μας στο Ιντλίμπ και να καταφεύγουμε στα σύνορα με την Τουρκία. Ήταν μια παρόμοια σκηνή [με όσα διαδραματίζονται στην Ουκρανία]. Ποιος έδωσε στον Πούτιν το δικαίωμα να σκοτώνει ανθρώπους και να τους οδηγεί μακριά από τη γη τους; Δεν υπάρχει κανένας στον κόσμο για να σταματήσει τα εγκλήματα της Ρωσίας;»

Η 15η Μαρτίου αποτέλεσε ευκαιρία για περαιτέρω εκδηλώσεις αλληλεγγύης των Σύρων αντικαθεστωτικών προς τους Ουκρανούς. Κατά τη συγκεκριμένη μέρα το 2011 ξέσπασε εξέγερση κατά της Κυβέρνησης Άσαντ, η οποία εξελίχθηκε σε έναν μακρόχρονο εμφύλιο πόλεμο με έντονες ανθρωπιστικές συνέπειες, στη διάρκεια του οποίο η Κυβέρνηση της Συρίας είχε τη συνδρομή της Ρωσίας. Θεωρήθηκε, μάλιστα, ότι ήταν η ρωσική παρέμβαση που συνέτεινε στη σταθεροποίηση του Άσαντ στην εξουσία.

Με τη συμπλήρωση, λοιπόν, 11 ετών από τη 15η Μαρτίου 2011, περίπου 5.000 διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν στην κεντρική πλατεία του Ιντλίμπ (περιοχή που ακόμα ελέγχεται από τη συριακή αντιπολίτευση). Έπειτα από τις εξελίξεις στην Ουκρανία, πολλοί αντικαθεστωτικοί Σύροι θεώρησαν ότι η χρονική συγκυρία μπορεί να ευνοήσει την αναθέρμανση του ενδιαφέροντος γύρω από το δικό τους αίτημα. Σύμφωνα με το γαλλικό πρακτορείο ειδήσεων AFP (16 Μαρτίου 2022), στη διαδήλωση διακρίνονταν ουκρανικές σημαίες, όπως και συνθήματα κατά του Πούτιν και αλληλεγγύης στην Ουκρανία. Ένας από τους διαδηλωτές δήλωσε στο AFP: «Αυτό που συμβαίνει σήμερα στη Συρία προσομοιάζει στην κατάσταση εδώ. Ο εχθρός και ο στόχος είναι ο ίδιος». Σημειώνεται, μάλιστα, και η δήλωση ενός γιατρού, που εργάζεται σε νοσοκομείο του Ιντλίμπ, ο οποίος προειδοποίησε τους Ουκρανούς: «Οχυρώστε τα νοσοκομεία σας με τσιμεντομπλοκ. Ο εχθρός Πούτιν δεν κάνει διακρίσεις μεταξύ πολιτών, τραυματιών και μαχητών».

c syr-urk 20220316.jpg
Από τη διαδήλωση για τα 11 χρόνια από την έναρξη της εξέγερσης κατά της Κυβέρνησης Άσαντ. Φωτογραφία: The New Arab/ Izzedin Kasim.

Συνδέοντας τις περιπτώσεις Ουκρανίας – Συρίας, εκπρόσωπος του Νορβηγικού Συμβουλίου Προσφύγων [Norwegian Refugee Council] δήλωσε: «Ενώ παρατηρούμε σοκαρισμένοι και τρομαγμένοι όσα συμβαίνουν στην Ουκρανία, θυμόμαστε την έντονη και επιδεινούμενη κατάσταση που υποφέρει ο πληθυσμός της Συρίας. Μια από τις μεγαλύτερες ανθρώπινες τραγωδίες της εποχής μας επιδεινώθηκε τον τελευταίο χρόνο, στη σκιά κρίσεων που εκδηλώνονται σε άλλες περιοχές».

e syr-urk 20220316.JPG
Από τη διαδήλωση για τα 11 χρόνια από την έναρξη της εξέγερσης κατά της Κυβέρνησης Άσαντ. Φωτογραφία: Omar Haj Kadour/AFP/Getty Images.

Υπενθυμίζεται ότι τις προηγούμενες μέρες δημοσιεύθηκαν πληροφορίες για επιστράτευση Σύρων μισθοφόρων από τις ρωσικές δυνάμεις, προκειμένου να πολεμήσουν στην Ουκρανία. Σύμφωνα με την Guardian (11 Μαρτίου 2022), μετά την έγκριση του Ρώσου Προέδρου, ο συριακός στρατός προχωρεί σε στρατολόγηση 16.000 Σύρων (με μηνιαίο μισθό $3.000) για να πολεμήσουν στο πλευρό των ρωσικών στρατευμάτων.

*Κεντρική φωτογραφία: Ali Haj Suleiman/Al Jazeera.

Σημερινή με πληροφορίες από: Al Jazeera, France24, The New Arab, The Guardian.

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube