Weather Icon
Ρωσία 12 Μαρτίου 2022

Πούτιν: Βυθίσατε τη δυτική δημοκρατία

Πούτιν: Βυθίσατε τη δυτική δημοκρατία

Ο Ρώσος δικτάτορας και πρώην αξιωματικός της KGB έχει δώσει προσωπικές εντολές στις ρωσικές υπηρεσίες προπαγάνδας και αποπληροφόρησης να υπονομεύσουν τα ευρωπαϊκά σοσιαλδημοκρατικά κόμματα και του θεσμούς του κράτους δικαίου

H τηλεοπτική δικτατορία του Βλαντίμιρ Πούτιν στη Ρωσία, η διάβρωση της δημοκρατίας, η κοινωνική αναταραχή και η μαζική αποπληροφόρηση.

Αρχές Μαρτίου 2003, ο κ. Παναγιώτης, ένας από τους ανθρώπους του Βλαδίμηρου Πούτιν, εκείνα τα χρόνια, έχει έλθει στην Ελλάδα και θέλει να με συναντήσει για να μου μεταφέρει μια πρόταση. Γνωρίζει ότι σε λίγες μέρες θα πάω στο Ερεβάν, την πρωτεύουσα της Αρμενίας, για μια σειρά δημοσιογραφικών σεμιναρίων. «Μια και πετάς μέσω Μόσχας, δεν γίνεται να μείνεις δύο μέρες στη ρωσική πρωτεύουσα; Θέλει να σε γνωρίσει ο Μαράτ Γκέλμαν, ισχυρός επικοινωνιακός σύμβουλος του Πούτιν», μου λέει… «Έγινε», απαντώ στον κ. Παναγιώτη, «αλλά πρέπει να μου αλλάξετε το εισιτήριο με την Αεροφλότ. Κατά τα άλλα, τι θέλει ο κύριος Γκέλμαν;» «Ως εκ της ιδιότητάς σου, στο Συμβούλιο της Διεθνούς Ομοσπονδίας Δημοσιογράφων, υποθέτω ότι θέλει να σε ενημερώσει για τις εκλογές στη Ρωσία….», ήταν η απάντηση.

Πράγματι, λίγες μέρες αργότερα, συναντούσα τον Ρώσο αξιωματούχο και από τη συζήτησή μας κατάλαβα ότι, αν δεν είχα την ιδιότητα του μέλους ΔΣ της ΔΟΔ, είναι πολύ πιθανόν να μην εγκατέλειπα τη Ρωσία.

Από την ειδησεογραφία αλλά και τη διεθνή Ομοσπονδία Δημοσιογράφων, στην οποία ήμουν μέλος του ΔΣ της, γνώριζα ότι ο Μ. Γκέλμαν είχε μια αποστολή από το Κρεμλίνο. Ως πολιτικός επόπτης του κρατικού Καναλιού Ένα, ο άνθρωπος που είχε γίνει διάσημος πουλώντας πρωτοποριακή τέχνη και τις γνώσεις του σε «μαύρες δημόσιες σχέσεις», θα ήταν υπεύθυνος για τη μετατροπή του τηλεοπτικού δικτύου σε αυτό που αποκαλούσε «εργαλείο εκλογών», το πιο ισχυρό εργαλείο απ’ όλα. Από το 2000 έως το 2006, ο Γκέλμαν και ο σύμβουλος Επικοινωνίας του Κρεμλίνου Γκλεμπ Παβλόφσκι καμάρωναν για τον ρόλο τους στη δημιουργία ενός νέου συστήματος «διαχειριζόμενης δημοκρατίας» υπό τον Βλαντίμιρ Πούτιν. Όπως έλεγε ο Γκέλμαν σε όποιον ρωτούσε, είχε την ευκαιρία να χρησιμοποιήσει ως εργαστήρι το κανάλι με τη μεγαλύτερη τηλεθέαση στη χώρα. Είχε υποσχεθεί στον Πούτιν ότι το εν λόγω κανάλι θα γινόταν «θεσμός της διαχειριζόμενης δημοκρατίας» για τις εκλογές του 2003 και τα είχε καταφέρει.

Εν όψει των κοινοβουλευτικών εκλογών του Δεκεμβρίου 2003, το Κρεμλίνο, με μοναδική περιφρόνηση για κάθε δημοκρατική αρχή, χρησιμοποίησε τη δύναμή του στα ΜΜΕ για να καταστρέψει μια για πάντα τα τότε υπολείμματα του κομμουνιστικού κόμματος, υπό τον Ζιουγκάνοφ, και την αναδυόμενη σοσιαλδημοκρατική αντιπολίτευση. Η τελευταία θύμιζε στον Βλαδίμηρο Πούτιν τον Αλέξανδρο Κερένσκι, τον πρωθυπουργό που οι μπολσεβίκοι ανέτρεψαν τον Οκτώβριο του 1917, με το γνωστό πραξικόπημα που βάπτισαν «επανάσταση».

Για τη συνέχεια AthensVoice

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube