Weather Icon

Ο ρόλος των Τσετσένων του Καντίροφ στο ουκρανικό μέτωπο

Ο ρόλος των Τσετσένων του Καντίροφ στο ουκρανικό μέτωπο

Ο άνθρωπος που πιστεύει ότι είναι υπόλογος μόνο στον Πούτιν βρίσκεται με τους μαχητές του βόρεια του Κιέβου. Τι γνωρίζουμε για τη δράση του. Μύθοι, πραγματικότητα και… Prada.

Ο ηγέτης των Τσετσένων μαχητών Ραμζάν Καντίροφ είναι το νέο πρόσωπο στον πόλεμο της Ουκρανίας, επισημαίνουν οι Financial Τimes σε ανάλυσή τους.

Πιστός του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν και επιδέξιος χρήστης των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, ο Καντίροφ δημοσίευσε βίντεο την Κυριακή στο οποίο ισχυρίζεται ότι βρίσκεται κοντά στο αεροδρόμιο Hostomel, βόρεια της πρωτεύουσας της Ουκρανίας. Δεν μπορεί να επιβεβαιωθεί από ανεξάρτητη πηγή η αυθεντικότητα. 

Ο Ντμίτρι Πεσκόφ, εκπρόσωπος του Πούτιν, δήλωσε τη Δευτέρα ότι το Κρεμλίνο «δεν έχει στοιχεία» για το εάν ο Καντίροφ βρισκόταν πράγματι στην Ουκρανία. Οι τσετσενικές δυνάμεις, ωστόσο, ήταν εξαρχής αναπόσπαστο μέρος του στρατιωτικού σχεδίου του Κρεμλίνου.

Αξιωματούχοι των δυτικών μυστικών υπηρεσιών δήλωσαν στους FT ότι ομάδες κρούσης της Τσετσενίας είχαν κομβικό ρόλο στο αποτυχημένο σχέδιο δολοφονίας της πολιτικής ηγεσίας της Ουκρανίας τις πρώτες 48 ώρες της εισβολής. Τις τελευταίες τρεις εβδομάδες, τουλάχιστον τρεις τσετσενικοί τακτικοί σχηματισμοί μάχονται στη χώρα.

Αν και οι μονάδες είχαν μικρή επιτυχία στις επιχειρήσεις τους σε όλη τη χώρα, με αυτές κοντά στο Κίεβο να απωθούνται επανειλημμένα από Ουκρανούς, η εμπλοκή του ίδιου του Καντίροφ είναι ένα μήνυμα ότι ο 45χρονος έχει ως στόχο οι Τσετσένοι μαχητές να παίξουν μεγαλύτερο ρόλο στη σύγκρουση της Ρωσίας.

Η άφιξη του Καντίροφ -και η παρουσίασή του στα social media- μπορεί να βοηθήσει στον ψυχολογικό τομέα, αλλά και να ενισχύσει τις ρωσικές δυνάμεις. «Οι Τσετσένοι έχουν δημιουργήσει τη φήμη ότι είναι σκληροί και βάναυσοι μαχητές», είπε ο Εμίλ Ασλάν, Καυκάσιος ειδικός και καθηγητής σε Πανεπιστήμιο της Πράγας. «Η ανάπτυξη Τσετσένων μαχητών έχει μεγάλο ψυχολογικό αντίκτυπο».

Η αυξημένη παρουσία τους είναι απίθανο να προσφέρει κάτι στο να αντιμετωπιστούν τα θεμελιώδη προβλήματα της εκστρατείας της Ρωσίας, λένε αναλυτές. Μέχρι να μπορέσει το Κρεμλίνο να συντονίσει καλύτερα και να συγκεντρώσει τις δυνάμεις του, το αδιέξοδο στο έδαφος είναι πιθανό να συνεχιστεί, ανεξάρτητα από το πού θα αναπληρώσει τους μαχητές της πρώτης γραμμής του, επισημαίνουν οι FΤ.

Εκτός από τους Τσετσένους, οι ρωσικές αρχές έχουν δηλώσει ότι είναι έτοιμες να υποδεχθούν μαχητές και από τη Συρία.

Ο Καντίροφ, με την πυκνή γενειάδα του, διοικεί τη μουσουλμανική δημοκρατία του στα βουνά του Καυκάσου ως προσωπικό φέουδο από τότε που δολοφονήθηκε ο πολέμαρχος πατέρας του Αχμάτ-Χατζί το 2004. Διοικεί την Kadyrovtsy, μια πολιτοφυλακή 25.000 ατόμων που έχει κατηγορηθεί για απαγωγές και δολοφονίες. Οι μαχητές της βοήθησαν στη συντριβή του δεύτερου από τους δύο αυτονομιστικούς πολέμους της Τσετσενίας το 2009 και στην καταστολή μιας εγχώριας ισλαμιστικής εξέγερσης, ενώ πολέμησαν στο πλευρό των αυτονομιστικών δυνάμεων στην ανατολική Ουκρανία.

«Πρόκειται για μαχητές που χρησιμοποιήθηκαν από τον Καντίροφ για να κυνηγήσουν τους αντάρτες στην Τσετσενία αλλά και τις οικογένειες των ανταρτών», είπε ο Ασλάν. «Αν οι Ρώσοι εννοούν ότι θέλουν να καταλάβουν την Ουκρανία και να πνίξουν την αντίσταση, τότε το να έχουν αυτούς τους “βρώμικους” πολεμιστές τούς δίνει την κάλυψη να κάνουν πράγματα και μετά να πουν “ήταν αυτοί οι τρελοί άγριοι άνθρωποι από τον Καύκασο”».

Ο Καντίροφ ισχυρίζεται ότι 10.000 Τσετσένοι έχουν αναπτυχθεί για να πολεμήσουν στην Ουκρανία -και απείλησε να φέρει έως και 70.000 στον αγώνα. Αλλά οι περισσότεροι αναλυτές πιστεύουν ότι ο αριθμός τους είναι πιθανό να είναι πολύ μικρότερος, ίσως μεταξύ 3.500 και 7.000, και ότι η μάχη σε έναν μακρινό πόλεμο προς όφελος του Κρεμλίνου μπορεί να μην ελκύει κάποιους Kadyrovtsy. Παρ’ όλα αυτά, αντιπροσωπεύουν μια σημαντική μαχητική ομάδα.

για τη συνέχεια Euro2Day

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube