Weather Icon
Κύπρος 29 Μαρτίου 2022

Κύπριοι φτιάχνουν υποβρύχια «drones» για έρευνες

Κύπριοι φτιάχνουν υποβρύχια «drones» για έρευνες

Το έργο τους, τις διακρίσεις τους αλλά και τους στόχους για το μέλλον κλήθηκε να σχολιάσει ο Ζαχαρίας Σιόκουρος, Διευθύνων Σύμβουλος του Cyprus Marine and Maritime Institute στην εκπομπή Μεσημέρι και Κάτι.

Το ινστιτούτο δημιουργήθηκε πριν δύο χρόνια μετά την νίκη τους σε ένα μεγάλο Ευρωπαϊκό πρόγραμμα στην κατηγορία που ονομάζεται Τίμινγκς. Πρόκειται για μια κατηγορία ευρωπαϊκών προγραμμάτων στο οποίο έλαβαν συμμετοχή με μία ομάδα συνεργατών. «Καταφέραμε να κερδίσουμε τον διαγωνισμό και να μπούμε στους νικητές που πήραν δεκαπέντε εκατομμύρια από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και άλλα τόσα από την Κυπριακή Δημοκρατία. Έτσι δημιουργήθηκε το Ινστιτούτο πριν δύο χρόνια, βέβαια λόγω του κορωνοϊού αργήσαμε λίγο να ξεκινήσουμε με κόσμο στο Ινστιτούτο και στην ουσία δουλεύουμε με προσωπικό το τελευταίο ενάμισι χρόνο στο διάστημα αυτό το Ινστιτούτο περιλαμβάνει διάφορες ειδικότητες επιστημόνων και μηχανικών, ενώ δραστηριοποιείται και στον τομέα των λεγόμενων μη επανδρωμένων σκαφών επιφανείας και μη επανδρωμένων σκαφών υποβρυχίων».

Κληθείς να σχολιάσει εάν αυτά τα σκάφη τα φτιάχνουν για να κάνουν έρευνες ο κ. Σιόκουρος απάντησε πως, τα σκάφη αυτά έχουν διάφορες χρήσεις. Μπορούν να χρησιμοποιηθούν για συλλογή δεδομένων από την θάλασσα που είναι ένας μεγάλος στόχος για εμάς και για την Κύπρο, ούτως ώστε να μαζέψουν στοιχεία για το περιβάλλον και για την θάλασσα που περιβάλλει την Κύπρο. Στοιχεία τα οποία είναι ιδιαίτερα σημαντικά για να  εκτιμηθούν οι επιδράσεις της κλιματικής αλλαγής αλλά και για πολλές άλλες χρήσεις, είτε πρόκειται για ρύπανση, είτε για διάφορες άλλες εργασίες που γίνονται στην θάλασσα.

«Πέραν τούτου ένα άλλο σκάφος που σχεδιάζουμε να φτιάξουμε το επόμενο διάστημα είναι ένα σκάφος γύρω στα μέτρα που είναι επίσης μηδενικών εκπομπών γιατί οι εκπομπές καυσαερίων παγκόσμια, σε όλες τις βιομηχανίες και ιδιαίτερα στη ναυτιλία είναι ένα από τα πρωταρχικά θέματα που μας απασχολούν τα τελευταία χρόνια για προφανείς λόγους», πρόσθεσε.

Ο κ. Σιόκουρος ανέφερε πως ο στόχος είναι το συγκεκριμένο σκάφος το οποίο βρίσκεται σε φάση σχεδίασης να κινείται με εναλλακτικά καύσιμα και με μπαταρίες ώστε να μην εκπέμπει καθόλου καυσαέριο στο περιβάλλον. «Στόχος βέβαια είναι να δείξουμε την δυνατότητα αυτής της τεχνολογίας να εφαρμοστεί σε πρώτη φάση τουλάχιστον στα σκάφη που χρησιμοποιούνται για παράκτιους λόγους, δηλαδή τα σκάφη που κυκλοφορούν γύρω από την Κύπρο πριν προχωρήσουμε βέβαια στις τεχνολογίες για τα ωκεανοπόρα πλοία που εκεί χρειάζεται μεγάλη έρευνα διεθνώς.

Όσο αφορά το υποβρύχιο σκάφος που θα εκτυπώνει 3D πάρκα στον βυθό της θάλασσας, ο κ. Σιόκουρος επεσήμανε πως ο εκτυπωτής δεν θα είναι υποβρύχιος αλλά θα βρίσκεται έξω στην ξηρά. «Θα εκτυπώνεται ο ύφαλος με συγκεκριμένο σχέδιο που θα ετοιμάζεται στον υπολογιστή με τρόπο που να προσομοιάζει προς το περιβάλλον και να μπορεί να είναι ελκυστικός και στα ψάρια και σε επισκέπτες, ήδη έχουμε στα σκαριά και με δική μας χρηματοδότηση θα αναπτυχθεί ένα τέτοιο υποβρύχιο εργαστήριο στην περιοχή Αμαθούντας».

Ο κ. Σιόκουρος επεσήμανε πως για αυτό το έργο το Ινστιτούτο συνεργάζεται με το τμήμα αλιείας και θαλασσίων ερευνών της Κυπριακής Δημοκρατίας και με το πανεπιστήμιο UCLA του Los Angeles. «Ο στόχος είναι να δημιουργήσουμε ένα συγκεκριμένο υλικό σαν τσιμέντο ώστε να είναι και φιλικό προς το περιβάλλον και ελκυστικό στην θαλάσσια ζωή. Θα αναπτυχθεί στην περιοχή ανοιχτά του αρχαίου λιμανιού της Αμαθούντας για να αποτελέσει και πλατφόρμα έρευνας για τους θαλάσσιους γεωλόγους μας αλλά και άλλους ερευνητές που έχουμε στο Ινστιτούτο και προφανώς ένα ελκυστικό χώρο για τον αγροτουρισμό της Κύπρου».

«Ο χώρος θα είναι διαθέσιμος για τους τουρίστες και ο στόχος είναι να δώσουν εικόνα στην στεριά ακόμη και σε αυτούς που δεν θα μπορούν να βουτήξουν τοποθετώντας κάμερες στον βυθό», κατέληξε.

ΠΗΓΗ: Sigmalive

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube