Weather Icon

Επίσκεψη Προέδρου του Ισραήλ στην Κύπρο – Κράτησε σημειώσεις για τα ΜΟΕ

Επίσκεψη Προέδρου του Ισραήλ στην Κύπρο – Κράτησε σημειώσεις για τα ΜΟΕ

Ο Ισαάκ Χέρτζογκ πήγε στη συνάντηση με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη καλά διαβασμένος

Ανδρέας Πιμπίσιης   

Ο Ισαάκ Χέρτζογκ πήγε στη συνάντηση με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη καλά διαβασμένος και ζήτησε να ενημερωθεί για τα μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης που προτείνει η κυπριακή Κυβέρνηση. Ο Νίκος Αναστασιάδης φρόντισε να ενημερώσει τον Ισραηλινό Πρόεδρο για τα ΜΟΕ που προτείνει και τι ακριβώς σημαίνει στην πράξη η εφαρμογή ενός εκάστου. Σύμφωνα με πληροφορίες μας, ο Πρόεδρος Χέρτζογκ κράτησε σημειώσεις και υποσχέθηκε στον Πρόεδρο Αναστασιάδη πως μετά τις συνομιλίες του στην Τουρκία την ερχόμενη εβδομάδα θα επανέλθει τηλεφωνικώς.

Κυβερνητικοί κύκλοι σημείωναν με ικανοποίηση το γεγονός ότι ο Ισραηλινός Πρόεδρος έδειξε ιδιαίτερο ενδιαφέρον και υπογράμμιζαν και το γεγονός ότι ο Νίκος Αναστασιάδης εκτιμά ιδιαίτερα το ότι ο Ι. Χέρτζογκ ανέλαβε να μεταφέρει προς την τουρκική κυβέρνηση την πρόταση για ΜΟΕ. Η Λευκωσία σημειώνει επίσης ότι ο Ισραηλινός Πρόεδρος ανέλαβε να θέσει την πρόταση Αναστασιάδη παρά το εύρος των θεμάτων που θα βρίσκονται στην ατζέντα Χέρτζογκ-Ερντογάν. 

Στις δηλώσεις του ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είπε ότι ενημέρωσε τον Ισραηλινό ομόλογό του για τις πολυάριθμες και επίμονες προσπάθειες της δικής μας πλευράς, συμπεριλαμβανομένων των προτεινόμενων μέτρων οικοδόμησης εμπιστοσύνης (ΜΟΕ) για την επανέναρξη μιας ουσιαστικής διαδικασίας διαπραγμάτευσης που θα φέρει αποτελέσματα. Αναφέρθηκε στις αξιώσεις τόσο της Τουρκίας όσο και της τουρκοκυπριακής ηγεσίας για λύση δύο κρατών, που αντίκειται στη συμφωνημένη βάση λύσης και στις μονομερείς και παράνομες ενέργειες στο έδαφος και στη θάλασσα που αντιβαίνουν στο διεθνές δίκαιο και τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας.

Εξέφρασε ευγνωμοσύνη για τη θέση αρχών του Ισραήλ στο Κυπριακό και για το προσωπικό ενδιαφέρον του Προέδρου Χέρτζογκ και τη δέσμευσή του στις προσπάθειες για επανένωση.

Ο  Πρόεδρος του Ισραήλ στις δικές του δηλώσεις είπε πως η τραγωδία στην Ουκρανία αποτελεί υπενθύμιση για την ανάγκη να εργαστούν όλοι μαζί για την προστασία των αρχών και αξιών, και κατά συνέπεια των συμφερόντων τους, προσθέτοντας ότι αυτό θα είναι το μήνυμα του που θα δώσει στην Τουρκία κατά την εκεί επίσκεψή του, αφού, όπως είπε, ο ίδιος πιστεύει στη συνεργασία όλων των λαών γα την ευημερία της ανθρωπότητας.

Σε άλλο σημείο των δηλώσεών του ο ΠτΔ είπε ότι η συνάντηση διεξήχθη υπό τη σκιά των τραγικών γεγονότων στην Ουκρανία, σημειώνοντας ότι και οι δύο συμφωνούν ότι η κατάσταση μπορεί να επιλυθεί μόνο με διάλογο και διπλωματικά μέσα. Σημείωσε ότι ως Κύπριοι αντιλαμβανόμαστε την πληγή του ουκρανικού λαού, έχοντας υποστεί τις τραγικές συνέπειες του 1974 από την τουρκική εισβολή. «Ως εκ τούτου, είναι αυτονόητο ότι ενώσαμε τη φωνή μας με τη φωνή των εταίρων μας στην ΕΕ και πέραν αυτής, στην καταδίκη της ρωσικής εισβολής και στη λήψη μέτρων για να βοηθήσουμε τον ουκρανικό λαό σε αυτές τις κρίσιμες στιγμές», ανέφερε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης.

Ο Πρόεδρος σημείωσε στις δηλώσεις του ότι ο πόλεμος στην Ουκρανία επηρεάζει σε μεγάλο βαθμό τον ενεργειακό εφοδιασμό και τις τιμές της ενέργειας και αυτό, επεσήμανε, ενισχύει ακόμη περισσότερο το επιχείρημα και την πεποίθηση ότι η ΕΕ χρειάζεται διαφοροποιημένο και σταθερό ενεργειακό εφοδιασμό, για την ενεργειακή της ασφάλεια. «Από αυτή την άποψη, είμαστε πεπεισμένοι ότι η Ανατολική Μεσόγειος, της οποίας οι χώρες μας αποτελούν αναπόσπαστο μέρος, μπορεί να αποδειχθεί εξαιρετικά επωφελής για την ενεργειακή ασφάλεια της ΕΕ, παρέχοντας εναλλακτικές διαδρομές και επίσης καθαρότερες πηγές ενέργειας», σημείωσε.

Από την πλευρά του ο Πρόεδρος του Ισραήλ είπε, μεταξύ άλλων, ότι στην Ουκρανία εκτυλίσσονται τραγωδίες. Αναφέρθηκε στο ιστορικό γεγονός όταν έξω από το Κίεβο κατά τον Β΄Παγκόσμιο Πόλεμο εκτελέστηκαν χιλιάδες Εβραίοι, σημειώνοντας ότι στον χώρο αυτό ανεγέρθηκε Μουσείο, το οποίο χθες δέχθηκε επίθεση από τα ρωσικά στρατεύματα.

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης μίλησε για εξαιρετικές σχέσεις στον πολιτικό τομέα, οι οποίες αντικατοπτρίζονται επίσης στη στιβαρή συνεργασία μεταξύ των αντίστοιχων επιχειρηματικών και επιστημονικών κοινοτήτων των δύο χωρών και στην αύξηση των διαπροσωπικών επαφών. Ανέφερε ότι ο αγωγός East Med, εάν αποδειχθεί τεχνικά και οικονομικά βιώσιμος, μπορεί να παρέχει αέριο και υδρογόνο, διαφοροποιώντας έτσι τις ευρωπαϊκές διαδρομές ανεφοδιασμού και με προσαρμογή στις διάφορες ανάγκες της αγοράς.

Ο Πρόεδρος Χέρτζογκ στις δικές του δηλώσεις είπε ότι  Κύπρος-Ισραήλ-Ελλάδα είναι άγκυρες σταθερότητας στη Μεσόγειο και πιο συγκεκριμένα η σχέση Κύπρου και Ισραήλ είναι πυλώνας σταθερότητας και το κλειδί για μια βιώσιμη και ευημερούσα περιοχή στο μέλλον. 

Αναφέρθηκε στη διμερή συνεργασία σε πολλούς τομείς και στη δημιουργία νέων οικονομικών συνεργειών και στην ανάγκη οι σχέσεις αυτές να προχωρήσουν ακόμη περισσότερο στους τομείς του πολιτισμού και στις σχέσεις των ανθρώπων, έτσι ώστε οι νέοι ηγέτες από Κύπρο και Ισραήλ να μπορούν να υποστηρίξουν την επόμενη γενιά της εταιρικής σχέσης.

Παρασημοφόρηση Χέρτζογκ 

Μετά το πέρας των δηλώσεων στα ΜΜΕ, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης παρασημοφόρησε τον Πρόεδρο του Ισραήλ με το Μέγα Περιδέραιο του Τάγματος του Μακαρίου του Γ’.

Στην τελετή ο Πρόεδρος είπε απευθυνόμενος στον κ. Χέρτζογκ ότι «μπορεί να είναι η πρώτη σου επίσκεψη με την παρούσα ιδιότητά σου, αλλά οι δεσμοί σου με το νησί έχουν σφυρηλατηθεί πριν από τη γέννησή σου».

Αναφέρθηκε στην παρουσία των παππούδων του στο νησί και το γεγονός ότι ήταν αναπόσπαστο μέρος αυτού που θα μπορούσε να ονομαστεί το πρώτο μεγάλης κλίμακας επιχειρηματικό εγχείρημα του νησιού στη γεωργία τη δεκαετία του 1930 αλλά και στην βοήθεια που παρείχε η οικογένειά του σε Εβραίους στην αποικιακή Κύπρο.

Μίλησε ακόμη για την προσωπική του συμβολή στην καθιέρωση στενής συνεργασίας μεταξύ της διασποράς της Κύπρου, του Ισραήλ και της Ελλάδας αλλά και στο γεγονός ότι η Κύπρος απέκτησε πρόσφατα την ιδιότητα του μέλους παρατηρητή στη Διεθνή Συμμαχία Μνήμης του Ολοκαυτώματος (IHRA).

Φιλελεύθερος

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube