Weather Icon

Ένας κόσμος που αλλάζει

Ένας κόσμος που αλλάζει

Ο πόλεμος δεν μπορεί παρά να γεννήσει άλλους ατελείωτους πολέμους

Της Έφης Τριήρη
[email protected]

Το μόνο βέβαιο είναι ότι ο κόσμος θα αλλάξει μετά τον πόλεμο στην Ουκρανία. Αν και δεν γνωρίζουμε το πλάτος και το βάθος, οι επιπτώσεις έχουν αρχίσει να γίνονται αισθητές.

Ο ΟΟΣΑ εκτιμά ότι η νέα κρίση θα αφαιρέσει φέτος 1,1% από το παγκόσμιο ΑΕΠ, με τον αντίκτυπο στην Ευρωζώνη να είναι μεγαλύτερος. Οι αυξημένες τιμές ενέργειας και ειδών διατροφής θα μειώσουν τα πραγματικά εισοδήματα των καταναλωτών πολύ περισσότερο από τις απώλειες του ΑΕΠ και πιθανόν ακόμη και αυτές οι προβλέψεις να είναι λίαν αισιόδοξες.

Ως γνωστόν, ο πόλεμος δεν μπορεί παρά να γεννήσει άλλους ατελείωτους πολέμους. Και ο οικονομικός μόλις τώρα αρχίζει, με τη Ρωσία να απαντά στις κυρώσεις της Δύσης, ζητώντας να γίνονται οι πληρωμές για το φυσικό της αέριο μόνο σε ρούβλι. Κορυφαίος εκπρόσωπος του ΟΗΕ κάνει επίσης λόγο για «κόλαση» από τις αναταράξεις που έχουν προκαλέσει οι επικίνδυνα υψηλές τιμές τροφίμων και ο ανεξέλεγκτος πληθωρισμός, προειδοποιώντας για μία επισιτιστική και μεταναστευτική κρίση, την οποία η Ευρώπη θα πληρώσει ακριβά.

Σε μια ακόμη πιο διαρθρωτική αλλαγή, οι γεωπολιτικές διαφορές ανάμεσα σε Δύση και Ρωσία απειλούν την παγκοσμιοποίηση, που έχει ήδη αρχίσει να «μετρά τις ρωγμές της». Η οικονομική, νομισματική και χρηματοοικονομική απεξάρτηση θα είναι βαθιά και μη αναστρέψιμη, οι αλυσίδες προσφοράς θα συρρικνωθούν αποκτώντας περισσότερο τοπικό χαρακτήρα, ενώ η Δύση θα επαναπροσδιορίζει τις σχέσεις της με την Κίνα. Πόσο καλό είναι αυτό; Θα δείξει. Απλά θα μπορούσε να ανοίξει στις οικονομίες και έναν άλλο δρόμο, αυτόν της αξιοποίησης των δικών τους φυσικών, οικονομικών και δημοσιονομικών πόρων. Για να μην εξαρτώνται τόσο πολύ από τους άλλους, στον βαθμό που είναι εφικτό…

Ναυτεμπορική

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube