Weather Icon
Ουκρανία , Ρωσία 28 Μαρτίου 2022

Αλεξέι Αλεξάντροφ π. ηγετικό στέλεχος του Ντονιέτσκ: Αυτός ο πόλεμος μπορούσε να αποφευχθεί

Αλεξέι Αλεξάντροφ π. ηγετικό στέλεχος του Ντονιέτσκ: Αυτός ο πόλεμος μπορούσε να αποφευχθεί

Πρώην ηγετικό στέλεχος φιλορώσων του Ντονιέτσκ: Έχουν ευθύνες και η Μόσχα και το Κίεβο

Ένας από τους “αρχιτέκτονες” της φιλορωσικής ένοπλης εξέγερσης στην ανατολική Ουκρανία το 2014 χαρακτηρίζει, με δηλώσεις του στο πρακτορείο Reuters, “λάθος” την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, σε μία ένδειξη ότι το Κρεμλίνο δεν χαίρει της απόλυτης υποστήριξης ούτε των πλέον φιλορωσικών στοιχείων στην ουκρανική επικράτεια.

Ο Αλεξέι Αλεξάντροφ ήταν ένας εκ των ηγετών του κινήματος του 2014, μετά την ανατροπή του φιλορώσου προέδρου της Ουκρανίας Βίκτορ Γιανουκόβιτς, το οποίο οδήγησε στην ντε φάκτο αυτονόμηση από την εξουσία του Κιέβου μέρους των επαρχιών Ντονέτσκ και Λουχάνσκ, οι οποίες κηρύχθηκαν από τους αποσχιστές “Λαϊκές Δημοκρατίες”, με τη στήριξη της Ρωσίας.

Ο Βλάντιμιρ Πούτιν έχει χρησιμοποιήσει ως επιχείρημα για την εισβολή του στην Ουκρανία την ανάγκη “προστασίας” των εδαφών που ήλεγχαν οι φιλορώσοι αποσχιστές και τα οποία η Ρωσία αναγνώρισε ως ανεξάρτητα κράτη λίγες μόνον ημέρες πριν την εισβολή της στην Ουκρανία.

Σε συνέντευξή του στο Reuters, η οποία δόθηκε την περασμένη Παρασκευή, ο Αλεξάντροφ σημείωσε:

“Όλα αυτά θα μπορούσαν να είχαν λυθεί νωρίτερα, κυρίως μέσω διπλωματικών μέσων και με ελάχιστη ή και καθόλου χρήση βίας. Αυτό όμως δεν έγινε – και αυτό αποτελεί λάθος όλων των εμπλεκόμενων πλευρών”.

Ανέφερε ακόμη ότι επειδή η Μόσχα απέτυχε να διαπραγματευθεί έναν συμβιβασμό με το Κίεβο, ο οποίος θα εξασφάλιζε την αυτονομία του Ντονμπάς και τα δικαιώματα των κατοίκων του, στις αρχές του 2022 η ένοπλη σύρραξη κατέστη αναπόφευκτη.

Ο Αλ. Αλεξάντροφ κατηγόρησε και την ηγεσία του Κιέβου ότι επιθυμούσε διαχρονικά να συντρίψει την ταυτότητα της κοινότητας των ρωσόφωνων της ανατολικής Ουκρανίας, μια κατηγορία την οποία οι ουκρανικές αρχές απορρίπτουν.

“Η αντίδραση της Μόσχας ερχόταν πάντα καθυστερημένα και ποτέ δεν έδειχνε ορθή αντίληψη της κατάστασης”, πρόσθεσε ο Αλεξάντροφ. “Αυτό ήταν λάθος και τώρα δρέπουμε τις συνέπειες σε αίμα και χιλιάδες θύματα από όλες τις πλευρές”.

Το Κρεμλίνο αρνήθηκε να σχολιάσει τα λεγόμενα του Αλεξάντροφ, όταν κλήθηκε από το Reuters.

Ο τελευταίος ήταν επιτελάρχης του πάλαι ποτέ “προέδρου” του Λαϊκού Συμβουλίου της αυτοανακηρυχθείσας “Λαϊκής Δημοκρατίας του Ντονέτσκ”, Αντρέι Πούργκιν. Ο τελευταίος απομακρύνθηκε από την εξουσία τον Σεπτέμβριο του 2015. Έκτοτε, ο Αλεξάντροφ ζει ως απλός πολίτης στο ελεγχόμενο από τη Ρωσία και τους αποσχιστές έδαφος της Ουκρανίας και δεν έχει αναλάβει κανένα αξίωμα στην αποσχιστική “δημοκρατία”.

Πηγή: capital.gr

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube