REAL TIME |

Weather Icon

Αίγυπτος – Ελλάδα: Συνάντηση Δένδια-Σούκρι: Ενέργεια, Λιβύη και επισιτιστική κρίση επί τάπητος

Αίγυπτος – Ελλάδα: Συνάντηση Δένδια-Σούκρι: Ενέργεια, Λιβύη και επισιτιστική κρίση επί τάπητος

Τέσσερα βασικά ζητήματα τέθηκαν επί τάπητος στη συνάντηση που είχε ο Ελληνας υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, χθες στο Κάιρο, με τον Αιγύπτιο ομόλογό του Σάμεχ Σούκρι. Πρώτον, εν μέσω του πολέμου στην Ουκρανία και των παγκόσμιων ενεργειακών ανακατατάξεων, τα θέματα της ενέργειας ήταν πολύ ψηλά στην ατζέντα.

Η κατασκευή του υποθαλάσσιου ηλεκτρικού καλωδίου για τη διασύνδεση του ηλεκτρικού δικτύου της Αιγύπτου με αυτό της Ελλάδας συζητήθηκε εκ νέου, καθώς πρόκειται για ένα πρότζεκτ που θα βοηθήσει και θα ενδυναμώσει τις σχέσεις των δύο πλευρών. Κατά πληροφορίες της «Κ», οι δύο υπουργοί Εξωτερικών συζήτησαν και το ενδεχόμενο προμήθειας υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) από την Αίγυπτο –και συγκεκριμένα την Αλεξάνδρεια– στην Ελλάδα. Το εν λόγω σενάριο, σε περίπτωση που ευοδωθεί, θα ενισχύσει την ενεργειακή ασφάλεια της χώρας σε μια περίοδο απόλυτης αβεβαιότητας.

Δεν υποκαθιστά ωστόσο ευρύτερους σχεδιασμούς στην περιοχή της Αν. Μεσογείου, όπως είναι η αναζωπύρωση των σεναρίων για τον EastMed, καθώς η μεταφορά LNG είναι πολύ μικρότερης ποσότητας και λειτουργεί μόνο συμπληρωματικά. Τέλος, σύμφωνα με πληροφορίες, την επόμενη κιόλας εβδομάδα θα πραγματοποιηθεί στην Αθήνα τριμερής συνάντηση Ελλάδας – Κύπρου – Ισραήλ.

Δεύτερο θέμα ήταν η κατάσταση που επικρατεί στη Λιβύη. Οι δύο χώρες μοιράζονται κοινή οπτική για τη βεβαρημένη κατάσταση στην Τρίπολη και διαπιστώθηκε για μία ακόμα φορά η κοινή βούληση για σταθερότητα σε μια περιοχή στρατηγικής σημασίας για το Κάιρο. «Συζητήσαμε αναλυτικά για τη Λιβύη, την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί με την ύπαρξη δύο πρωθυπουργών, του κ. Ντμπεϊμπά και του κ. Μπασάγκα, και πώς μπορούμε να συντονίσουμε τις ενέργειές μας ώστε η Λιβύη να οδηγηθεί τελικά σε εκλογές», ανέφερε χαρακτηριστικά μετά τη συνάντηση ο Ελληνας υπουργός Εξωτερικών.

Kατά τη χθεσινή συνάντηση των κ. Δένδια και Σούκρι συζητήθηκε η κατάσταση στη Λιβύη, αλλά και το ενδεχόμενο επισιτιστικής κρίσης λόγω του πολέμου στην Ουκρανία.

Τρίτο θέμα που συζητήθηκε ήταν ο κίνδυνος επισιτιστικής κρίσης ως απόρροια της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία. Η Αίγυπτος εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από το σιτάρι της Ουκρανίας, με τον κ. Δένδια να αναφέρει στον ομόλογό του πως θα θέσει το ζήτημα στα ευρωπαϊκά όργανα, ώστε να μην αντιμετωπίσει πρόβλημα η Αίγυπτος. Χαρακτηριστικό είναι ότι τις τελευταίες ημέρες υπάρχει 37% αύξηση της τιμής του ψωμιού στην Αίγυπτο.

Τέταρτο θέμα συζήτησης μεταξύ των δύο πλευρών ήταν πως τη συνάντηση θα ακολουθήσει ενισχυμένη επιχειρηματική αποστολή στην Αθήνα από το Κάιρο και αντιστρόφως. Οι λεπτομέρειες θα συντονιστούν από τον αρμόδιο υφυπουργό κ. Φραγκογιάννη.

Μετά τον Μπλίνκεν
Ενδιαφέρον είχε πως ο κ. Σούκρι συνάντησε τον Ελληνα υπουργό αμέσως μετά τη συνάντηση που είχε, μαζί με άλλους τέσσερις υπουργούς Εξωτερικών, με τον ΥΠΕΞ των ΗΠΑ Αντονι Μπλίνκεν. Πρόκειται για τη Διάσκεψη για την Κλιματική Αλλαγή που έγινε στην έρημο Νεγκέβ μεταξύ ΗΠΑ, Αιγύπτου, Ισραήλ, ΗΑΕ, Μπαχρέιν και Μαρόκου. Ο Αιγύπτιος ΥΠΕΞ ενημέρωσε τον Ελληνα ομόλογό του για τις συνομιλίες που έλαβαν χώρα, με τον κ. Δένδια να τον ευχαριστεί.

ΠΗΓΗ: Kathimerini.gr

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube