REAL TIME |

Αφοπλιστική τοποθέτηση Κ. Μαυρίδη προς Τουρκική Αντιπροσωπία

Αφοπλιστική τοποθέτηση Κ. Μαυρίδη προς Τουρκική Αντιπροσωπία

Κώστας Μαυρίδης, προς Τουρκική Αντιπροσωπία: «Το Ευρωπαϊκό Δίκαιο προστατεύει όλους τους πολίτες της Κύπρου»

Άννα-Μαρία Ευτυχίου

Ο ευρωβουλευτής του ΔΗΚΟ, μέλος της Ομάδας της Προοδευτικής Συμμαχίας των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο (S&D), Κώστας Μαυρίδης, προς Τουρκική Αντιπροσωπία: «Το Ευρωπαϊκό Δίκαιο προστατεύει όλους τους πολίτες της Κύπρου»

Με αφοπλιστική επιχειρηματολογία, που κέρδισε τις εντυπώσεις των παρευρισκομένων, απευθύνθηκε προς την Τουρκική Αντιπροσωπία, που αποτελείτο από 25 Αντιπροσώπους μέλη της Τουρκικής Εθνοσυνέλευσης, τον Υφυπουργό Εξωτερικών και Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Τουρκίας και επιπλέον υπηρεσιακούς από διάφορα Υπουργεία, η οποία συμμετείχε στη διάσκεψη της Μεικτής Κοινοβουλευτικής Αντιπροσωπίας ΕΕ-Τουρκίας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, ο ευρωβουλευτής, Κώστας Μαυρίδης, με αντικείμενο τη συστηματική παραβατικότητα της Τουρκίας, ως προς τον σεβασμό των αποφάσεων των ευρωπαϊκών οργάνων και του Διεθνούς Δικαίου και ιδιαίτερα για τη στάση της προς ένας κράτος μέλος, όπως είναι η Κύπρος.

Ο ευρωβουλευτής του ΔΗΚΟ, μέλος της ομάδας της Προοδευτικής Συμμαχίας των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών (S&D), τόνισε στους συναδέλφους του αλλά και στους Τούρκους αξιωματούχους που εκπροσωπούσαν την Τουρκία στις Βρυξέλλες ότι «δεν θα είμαστε ποτέ ολοκληρωμένοι ως Ευρωπαϊκή Ένωση και Ευρώπη, ενόσω τα τουρκικά στρατεύματα διχοτομούν την Κύπρο».

Μετά από 3 χρόνια διακοπής…

Η καταλυτική παρέμβαση του ευρωβουλευτή Κώστα Μαυρίδη αποτελούσε μέρος της συνεδρίας της Μεικτής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Ευρωπαϊκής Ένωσης-Τουρκίας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, στις Βρυξέλλες, η οποία συνεδρίασε με αντιπροσωπία βουλευτών από την Τουρκία, μετά από 3 χρόνια διακοπής.

Ο κ. Κ. Μαυρίδης ανέφερε αρχικά τα εξής: «Ένα βασικό σημείο δεν γίνεται κατανοητό από την Τουρκική Αντιπροσωπία. Η ΕΕ είναι χώρος κοινών αξιών, τις οποίες μετατρέπουμε σε δεσμευτικούς κανόνες και συγκεκριμένα στο θεμελιακό κράτος δικαίου της ΕΕ. Ο σεβασμός των θεσμών και των αποφάσεων των Ευρωπαϊκών Δικαστηρίων είναι υποχρέωση. Σκοπεύει η Τουρκία να σεβαστεί τις αποφάσεις των Ευρωπαϊκών Δικαστηρίων για τους ίδιους τους υπηκόους της, καθώς και για άλλα κράτη-μέλη της ΕΕ, όπως είναι η Κύπρος, και τα ανθρώπινα δικαιώματα των Ευρωπαίων πολιτών της;».

Συνεχίζοντας, διευκρίνισε: «Όταν αναφερόμαστε στην επανένωση της Κύπρου, εκφράζουμε αυτό που είπε η Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Ότι δεν θα είμαστε ποτέ ολοκληρωμένοι ως ΕΕ και Ευρώπη, ενόσω τα τουρκικά στρατεύματα διχοτομούν την Κύπρο. Ενωμένη Κύπρος σημαίνει ότι το ευρωπαϊκό κεκτημένο θα ισχύει για όλους τους πολίτες της Κύπρου».

Η Συμφωνία Τελωνειακής Ένωσης αποτελεί νομική υποχρέωση

Σε σχέση με τη Συμφωνία Τελωνειακής Ένωσης ΕΕ-Τουρκίας, ο Κώστας Μαυρίδης ξεκαθάρισε ότι «πρόκειται για εμπορική συμφωνία, η οποία είναι νομικά δεσμευτική και απαιτεί την εφαρμογή της από την Τουρκία με όλα τα κράτη-μέλη, περιλαμβανομένης της Κυπριακής Δημοκρατίας, όπως η Τουρκία έχει δεσμευτεί υπογράφοντας τη Συμφωνία». Συνεχίζοντας, σε σχέση με το Διεθνές Δίκαιο υπογράμμισε: «Η Ρωσία εισέβαλε σε μια κυρίαρχη και διεθνώς αναγνωρισμένη χώρα, την Ουκρανία, και όλοι ευθυγραμμιστήκαμε με το Διεθνές Δίκαιο υποστηρίζοντας το θύμα, την Ουκρανία. Η Τουρκία παραβιάζει το Διεθνές Δίκαιο στην Κύπρο και αυτό δεν είναι μια πολιτική άποψη, αλλά είναι η θέση των Ηνωμένων Εθνών, της ΕΕ και των Ευρωπαϊκών Δικαστηρίων. Επαναλαμβάνω, λοιπόν, το αρχικό μου σημείο. Όποιος σέβεται την (Ευρωπαϊκή) Ένωση αξιών, θα πρέπει να σέβεται το ευρωπαϊκό κράτος δικαίου και το Διεθνές Δίκαιο».

Τέλος, για την εσωτερική κατάσταση στην Τουρκία, ο Κύπριος ευρωβουλευτής τόνισε ότι η αρμόδια Επιτροπή του Συμβουλίου της Ευρώπης «έχει αποφανθεί ότι η δικαστική εξουσία στην Τουρκία δεν είναι ανεξάρτητη, ούτε αμερόληπτη. Όταν μια χώρα δεν έχει ανεξάρτητη και αμερόληπτη δικαστική εξουσία, δεν μπορεί να την θεωρούμε δημοκρατική χώρα πλέον. Όμως, προσδοκώ ότι, μέσα από ειλικρινή διάλογο, θα μπορέσουμε να λύσουμε τα προβλήματα, εάν πραγματικά πιστεύετε σε κοινές αξίες».

Σημερινή

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube