Weather Icon
ΝΑΤΟ , Ουκρανία , Ρωσία 21 Φεβρουαρίου 2022

Βλ. Πούτιν: Σήμερα η απόφαση για αναγνώριση των Ντόνετσκ και Λουχάνσκ – Δεν τίθεται θέμα προσάρτησης

Βλ. Πούτιν: Σήμερα η απόφαση για αναγνώριση των Ντόνετσκ και Λουχάνσκ – Δεν τίθεται θέμα προσάρτησης

Η απειλή για τη Ρωσία θα αυξηθεί σημαντικά εάν η Ουκρανία ενταχθεί στο ΝΑΤΟ

Η απειλή για τη Ρωσία θα αυξηθεί σημαντικά εάν η Ουκρανία ενταχθεί στο ΝΑΤΟ τόνισε τη Δευτέρα ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν, μιλώντας στο Συμβούλιο Ασφαλείας της χώρας που συνεδριάζει εκτάκτως, και μάλιστα σε απευθείας τηλεοπτική μετάδοση, εν μέσω της κλιμάκωσης της έντασης μεταξύ Μόσχας και Δύσης όσον αφορά την Ουκρανία.

Ο Ρώσος πρόεδρος, σε τηλεοπτικές δηλώσεις του, τόνισε ακόμη ότι ο Γάλλος ομόλογός του Εμανουέλ Μακρόν του ανέφερε ότι έχει υπάρξει αλλαγή στη στάση της Ουάσιγκτον όσον αφορά με τις ρωσικές απαιτήσεις ασφαλείας, αλλά ότι δεν ξέρει τι αφορά η αλλαγή αυτή, όπως μεταδίδει το Reuters.

Εν τω μεταξύ, για μια ακόμη φορά, ο Πούτιν απέρριψε τους ισχυρισμούς της Δύσης ότι μια δήλωσή τους πως η Ουκρανία δεν θα ενταχθεί σύντομα στο ΝΑΤΟ θα ήταν παραχώρηση προς τη Ρωσία, επειδή δεν η Συμμαχία δεν έτοιμη να το κάνει ούτως ή άλλως.

Ο Γάλλος πρόεδρος, σύμφωνα πάντα με τον Πούτιν, του ανέφερε επίσης ότι η ηγεσία της Ουκρανίας είναι έτοιμη να εφαρμόσει την ειρηνευτική διαδικασία του Μινσκ, ενώ επεξεργάζεται και νέες ιδέες όσον αφορά τη διεξαγωγή εκλογών στις δύο αποσχισθείσες περιοχές του Ντόνετσκ και του Λούχανσκ.

Το σχόλιο αυτό του Πούτιν ήρθε ως απάντηση στην εκτίμηση του ειδικού απεσταλμένου του για την Ουκρανία Ντμίτρι Κόζακ, ο οποίος δήλωσε ότι δεν πιστεύει πως το Κίεβο θα εφαρμόσει ποτέ τις ειρηνευτικά συμφωνίες ως έχουν.

“Παράθυρο” αναγνώρισης των Ντόνετσκ και Λούχανσκ 

Κατά τη διάρκεια των τηλεοπτικών δηλώσεών του, πάντως, ο Ρώσος πρόεδρος ανέφερε ότι είναι απαραίτητο να εξεταστεί η έκκληση των ηγετών των δύο αποσχισθέντων περιοχών στην ανατολική Ουκρανία να αναγνωριστούν από τη Ρωσία ως ανεξάρτητες. Εξέλιξη που θα εντείνει περισσότερο την ένταση με τη Δύση και το Κίεβο.

Οι δύο υποστηριζόμενες από το Κρεμλίνο περιοχές έχουν βρεθεί στο προσκήνιο λόγω της ρωσο-ουκρανικής κρίσης, την οποία πυροδότησε η συγκέντρωση ρωσικών στρατευμάτων στα σύνορα με τη Ουκρανία και οι φόβοι για επικείμενη ρωσική εισβολή στη χώρα, κάτι που η Μόσχα αρνείται κατηγορηματικά. 

Ο Πούτιν εξέφρασε άλλωστε την άποψη ότι είναι σαφές πως η Ουκρανία δεν σκοπεύει να εφαρμόσει την ειρηνευτική συμφωνία του Μινγκ, που έχει στόχο τον τερματισμό των συγκρούσεων στη φιλορωσική περιοχή του Ντονμπάς, όπου οι συγκρούσεις μεταξύ ουκρανικών κυβερνητικών δυνάμεων και αυτονομιστών έχει κοστίσει τη ζωή σε 15.000 ανθρώπους.

“Είναι ξεκάθαρο σε όλου ότι (η Ουκρανία) δεν πρόκειται να κάνει τίποτε όσον αφορά το πακέτο μέτρων του Μινσκ… Η Ρωσία έχει κάνει και εξακολουθεί να καταβάλει προσπάθειες για να επιλύσει όλες τις δύσκολες και τραγικές πτυχές που ανέδειξε η εξέλιξη των γεγονότων, αλλά σήμερα βρισκόμαστε σε αυτό το σημείο”, ανέφερε ο Ρώσος πρόεδρος κατά τη σημερινή συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας της Ρωσίας, που έχει στόχο να καθορίσει τα επόμενα βήματα του Κρεμλίνου.

Αξίζει να σημειωθεί ότι εάν η Μόσχα αναγνωρίσει τις δύο αποσχισθείσες περιοχές, ουσιαστικά ανοίγει ο δρόμος για να στείλει η Ρωσία επισήμως στρατιωτικές δυνάμεις σε αυτές, επικαλούμενη το επιχείρημα ότι επεμβαίνει ως σύμμαχος προκειμένου να τις προστατεύσει από την Ουκρανία.

Ο Ρώσος πρόεδρος σημείωσε μάλιστα ότι η σχετική απόφαση θα ληφθεί από το Κρεμλίνο σήμερα, χωρίς να διευκρινίσει τι θα υποστηρίξει ο ίδιος, προσθέτοντας πάντως ότι η Ρωσία δεν σκοπεύει να προσαρτήσει τις δύο αποσχισθείσες περιοχές.

Σοϊγκού: Η Ουκρανία ενισχύει τις δυνάμεις της κοντά στις αποσχισθείσες περιοχές

Από τη μεριά του, ο Ρώσος υπουργός Άμυνας ενημέρωσε τη Δευτέρα τον Ρώσο πρόεδρο ότι η Ουκρανία έχει συγκεντρώσει ισχυρές δυνάμεις κοντά στις αποσχισθείσες περιοχές στα ανατολικά της χώρας και ότι ενδεχομένως να ετοιμάζεται να προσπαθήσει να τις ανακτήσει με τη βία, κάτι που το Κίεβο έχει αρνηθεί επανειλημμένως.

Ο Σοϊγκού κατηγόρησε μάλιστα την Ουκρανία ότι εντείνει τους βομβαρδισμούς στις αποσχισθείσες περιοχές.

Σημειώνεται ότι νωρίτερα τη Δευτέρα, το Κίεβο αρνήθηκε τις κατηγορίες της Μόσχας ότι οβίδα που εκτοξεύθηκε από ουκρανικό έδαφος κατέστρεψε ολοσχερώς φυλάκιο της συνοριακής φρουράς, στο Ροστόφ της Ρωσίας.

Μεντβέντεφ: Ίσως πρέπει να αναγνωρίσουμε τις αποσχισθείσες περιοχές

Ο πρώην πρόεδρος της Ρωσίας Ντμίτρι Μεντβέντεφ δήλωσε από την πλευρά του ότι η Μόσχα ενδεχομένως να χρειαστεί να αναγνωρίσει την ανεξαρτησία των δύο αποσχισθέντων δημοκρατιών στην ανατολική Ουκρανία εάν η κατάσταση εκεί δεν βελτιωθεί, κάτι που θεωρεί απίθανο.

Ο Μεντβέντεφ, αντιπρόεδρος του Συμβουλίου Ασφαλείας της Ρωσίας, εξέφρασε στον Βλαντίμιρ Πούτιν την πεποίθησή του ότι η πλειοψηφία των Ρώσων θα υποστήριζε την ανεξαρτησία των δύο περιοχών, όπου -όπως τόνισε- ζουν περίπου 800.000 Ρώσοι πολίτες.

capital.gr

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube