Weather Icon

ΒΙΝΤΕΟ δείχνει Ρώσους και Ουκρανούς στρατιώτες να φρουρούν μαζί το πυρηνικό εργοστάσιο του Τσερνομπίλ

ΒΙΝΤΕΟ δείχνει Ρώσους και Ουκρανούς στρατιώτες να φρουρούν μαζί το πυρηνικό εργοστάσιο του Τσερνομπίλ

Στιγμιότυπο από το βίντεο που έδωσε το ρωσικό υπουργείο Άμυνας. © Ρωσικό Υπουργείο Άμυνας

Η Μόσχα δημοσίευσε ένα βίντεο στο οποίο ισχυρίζεται ότι δείχνει στρατιώτες και από τις δύο χώρες να φρουρούν την εγκαταλειμμένη εγκατάσταση

Ρώσοι αλεξιπτωτιστές παρακολουθούν τον πυρηνικό σταθμό του Τσερνομπίλ μαζί με την ουκρανική Εθνοφρουρά, δήλωσε το Σάββατο το ρωσικό υπουργείο Άμυνας καθώς δημοσίευσε ένα βίντεο που υποτίθεται ότι δείχνει στρατιώτες και από τις δύο δυνάμεις να φρουρούν τις εγκαταστάσεις.

Οι ρωσικές δυνάμεις «κατέληξαν σε συμφωνία» με το τάγμα φρουράς πυρηνικής ενέργειας της Ουκρανικής Εθνοφρουράς, ανέφερε η υπηρεσία Τύπου του υπουργείου σε δήλωση. Οι στρατιώτες και των δύο εθνών παρέχουν αυτήν τη στιγμή ασφάλεια στις μονάδες του σταθμού ηλεκτροπαραγωγής, στις αποθήκες αναλωμένων καυσίμων και στον προστατευτικό θόλο που είναι κατασκευασμένος πάνω από τη σαρκοφάγο του κατεστραμμένου τέταρτου αντιδραστήρα, πρόσθεσε.

Το δίλεπτο βίντεο που έδωσε στη δημοσιότητα το υπουργείο δείχνει την περιοχή γύρω από το εργοστάσιο παραγωγής ενέργειας και άτομα οπλισμένα με τουφέκια. Το βίντεο δείχνει επίσης δύο άνδρες με στρατιωτική στολή, ο ένας με μια ουκρανική σημαία στο χέρι, να συζητούν για τις κάμερες ασφαλείας και τους ανιχνευτές κίνησης στην περιοχή.

Σύμφωνα με το ρωσικό υπουργείο Άμυνας, το προσωπικό του σταθμού ηλεκτροπαραγωγής λειτουργεί κανονικά και το πυρηνικό περιβάλλον στο εργοτάξιο παραμένει ασφαλές. Το βίντεο δείχνει επίσης άτομα που φαίνεται να είναι υπάλληλοι σταθμού ηλεκτροπαραγωγής και στρατιωτικό προσωπικό να μετρούν τα επίπεδα ακτινοβολίας.

Ένας άνδρας που φαίνεται να είναι Ρώσος στρατιωτικός ακούγεται στο βίντεο να λέει ότι το πυρηνικό περιβάλλον παρακολουθείται έξι φορές την ημέρα και ότι η κατάσταση παραμένει υπό έλεγχο.

Ο πυρηνικός σταθμός του Τσερνομπίλ ήταν ο τόπος της χειρότερης πυρηνικής καταστροφής στην ιστορία το 1986, όταν ο τέταρτος αντιδραστήρας του κατέρρευσε. Μια γιγάντια σαρκοφάγος από χάλυβα, που χρειάστηκε χρόνια για να κατασκευαστεί, τώρα καλύπτει την ερειπωμένη δομή γύρω από τον ανάπηρο αντιδραστήρα, ο οποίος θα παραμείνει ραδιενεργός για τα επόμενα χρόνια.

Οι ρωσικές δυνάμεις ανέλαβαν τον έλεγχο της περιοχής, που βρίσκεται στα βόρεια της Ουκρανίας, κοντά στα σύνορα με τη Λευκορωσία, την Πέμπτη μετά την έναρξη στρατιωτικής επιχείρησης του προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν στην Ουκρανία.

Η ουκρανική πυρηνική υπηρεσία και το υπουργείο Εσωτερικών υποστήριξαν την Παρασκευή ότι υπήρξαν αυξημένα επίπεδα ραδιενέργειας από την τοποθεσία του σταθμού ηλεκτροπαραγωγής που δεν λειτουργεί. Το Reuters ανέφερε ότι η αύξηση μπορεί να προκλήθηκε από τη ραδιενεργή σκόνη στην περιοχή που ανέβηκε λόγω του βαρέως εξοπλισμού που κινείται στην περιοχή.

Πηγή: rt.com

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube