Weather Icon
Ισραήλ , Παλαιστίνη , Τουρκία 8 Φεβρουαρίου 2022

Τσαβούσογλου: Η Τουρκία δεν θα “θυσιάσει” τους Παλαιστίνιους για να συσφίξει τους δεσμούς με το Ισραήλ

Τσαβούσογλου: Η Τουρκία δεν θα “θυσιάσει” τους Παλαιστίνιους για να συσφίξει τους δεσμούς με το Ισραήλ

Ο Τούρκος ΥΠΕΞ δήλωσε: “Οποιοδήποτε βήμα κάνουμε με το Ισραήλ δεν θα είναι σε βάρος του Παλαιστινιακού προβλήματος”

Η Τουρκία δεν θα εγκαταλείψει τη δέσμευσή της για τη δημιουργία παλαιστινιακού κράτους προκειμένου να αποκτήσει στενότερους δεσμούς με το Ισραήλ, δήλωσε την Τρίτη ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ενόψει της προγραμματισμένης επίσκεψης του Ισραηλινού προέδρου Ισαάκ Χέρτζογκ στην Τουρκία τον επόμενο μήνα.

Η Άγκυρα, η οποία υποστηρίζει τη λύση των δύο κρατών στην ισραηλινο-παλαιστινιακή διαμάχη, έχει καταδικάσει την κατοχή της Δυτικής Όχθης από το Ισραήλ και την πολιτική του έναντι των Παλαιστινίων, ενώ το Ισραήλ έχει καλέσει την Τουρκία να εγκαταλείψει την υποστήριξή της στη Χαμάς που διοικεί τη Γάζα.

Μιλώντας σε δημοσιογράφους στην Άγκυρα, ο Τσαβούσογλου δήλωσε ότι μια πιθανή εξομάλυνση μεταξύ της Τουρκίας και του Ισραήλ μπορεί να ενισχύσει τον ρόλο της Άγκυρας στην εξεύρεση λύσης δύο κρατών, αλλά δήλωσε ότι η Άγκυρα δεν θα συμβιβαστεί όσον αφορά τη στάση της.

“Οποιοδήποτε βήμα κάνουμε με το Ισραήλ όσον αφορά τις σχέσεις μας, οποιαδήποτε εξομάλυνση, δεν θα είναι σε βάρος του Παλαιστινιακού προβλήματος, όπως έκαναν άλλες άλλες χώρες”, δήλωσε ο Τσαβούσογλου, αναφερόμενος στην προσέγγιση μεταξύ του Ισραήλ και κάποιων χωρών του Κόλπου που έχει εξοργίσει την Τουρκία.

“Η θέση μας εκεί είναι πάντα ξεκάθαρη”, πρόσθεσε. “Οι δεσμοί που εξομαλύνονται λίγο περισσότερο μπορεί να αυξήσουν τον ρόλο της Τουρκίας και όσον αφορά τη λύση των δύο κρατών, ως μια χώρα που θα είμαστε σε επαφή και με τις δύο πλευρές, αλλά ποτέ δεν θα υποχωρήσουμε από τις βασικές μας αρχές”.

Τα κράτη του Κόλπου που έχουν συνάψει δεσμούς με το Ισραήλ προσπάθησαν να καθησυχάσουν τους Παλαιστίνιους ότι οι χώρες τους δεν εγκαταλείπουν την προσπάθεια των Παλαιστίνιων για κρατική υπόσταση, παρόλο που οι ηγέτες των τελευταίων έχουν καταγγείλει τις συμφωνίες ως προδοσία του σκοπού τους

Τουρκία και Ισραήλ απέλασαν τους πρεσβευτές τους αμοιβαία το 2018 και οι σχέσεις των δύο χωρών παρέμειναν τεταμένες, αλλά η Άγκυρα έχει λάβει πρωτοβουλίες για την αποκατάσταση των τεταμένων περιφερειακών σχέσεων, μεταξύ άλλων και με το Ισραήλ.

Τον Νοέμβριο ο Ερντογάν επικοινώνησε με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Ναφτάλι Μπένετ, στην πρώτη επικοινωνία μετά από χρόνια σε τόσο υψηλό επίπεδο μεταξύ των δύο χωρών. 

Ο Ισραηλινός πρόεδρος Χέρτσογκ θα επισκεφθεί την Τουρκία στα μέσα Μαρτίου, στο πρώτο αντίστοιχο ταξίδι εδώ και χρόνια, έχοντας δηλώσει ότι οι δύο χώρες θα μπορούσαν να συζητήσουν μια συνεργασία όσον αφορά τον τομέα της ενέργειας.

capital.gr

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube