Weather Icon
Τουρκία 19 Φεβρουαρίου 2022

Τουρκικό φιλοκυβερνητικό think tank: Η αγορά δεύτερης παρτίδας S-400 θα ενισχύσει την Ελλάδα

Τουρκικό φιλοκυβερνητικό think tank: Η αγορά δεύτερης παρτίδας S-400 θα ενισχύσει την Ελλάδα

Έκθεση που δημοσιεύτηκε από το τουρκικό φιλοκυβερνητικό think tank SETA, αναφέρει ότι η Τουρκία πρέπει να εγκαταλείψει τη δεύτερη αγορά πυραύλων S-400 προκειμένου να επιτύχει μια λεπτή ισορροπία στις διμερείς σχέσεις.

Η αναφορά επίσης αναγνωρίζει ότι το ότι η διπλωματική και στρατιωτική ισορροπία μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας έχει επιδεινωθεί εις βάρος της Άγκυρας.

Η έκθεση, η οποία δεν συνάδει με το λαϊκισμό που διέκρινε προηγούμενες αναλύσεις της SETA, συμπεριλαμβάνει και την έμμεση παραδοχή των λαθών που έκανε η κυβέρνηση του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στις επιλογές της  ως προς την εξωτερική πολιτική.

Επιπλέον αναφέρει ότι η Ελλάδα έχει το προβάδισμα στο πεδίο της διπλωματίας ενώ κάνουν λόγο για αντιτουρκικά λόμπι στις Ηνωμένες Πολιτείες τα οποία έχουν ενισχυθεί από το 2017, όταν και η Τουρκία αγόρασε τους S-400 από τη Ρωσία.

Επίσης αναλύεται η απομάκρυνση της Τουρκίας από το πρόγραμμα F-35, η αβεβαιότητα γύρω από την αγορά νέων F-16 Block 70/72 και η αδυναμία εκσυγχρονισμού του γηρασμένου στόλου των F-16, σε συνδυασμό με τις αναβαθμίσεις της δικής μας Πολεμικής Αεροπορίας, δίνουν στην Ελλάδα υπεροχή.

«Η Ελλάδα υλοποιεί ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα στρατιωτικού εκσυγχρονισμού κατά το οποίο αγόρασε 18 προηγμένα μαχητικά Rafale με ενδεχόμενο απόκτησης έξι επιπλέον αεροσκαφών […] Ενώ τα γαλλικά Rafale είναι τεχνολογικά ανώτερα ακόμη και από τα εκσυγχρονισμένα F-16, η πιθανή απόκτηση F-35 από την Αθήνα θα δημιουργήσει τεράστιο χάσμα δυνατοτήτων μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, όσον αφορά τον αέρα. Ο εκσυγχρονισμός της αεροπορίας έχει αναδειχθεί ως σημαντική επιχειρησιακή ανάγκη για την Τουρκία», αναφέρει η έκθεση.

(Φωτ.: Nordic Monitor)

Έτσι η ανάλυση συμπεραίνει ότι η Τουρκία πρέπει να εξισορροπήσει το ισοζύγιο της αεροπορικής δύναμης, συνιστώντας την αγορά νέων μαχητικών F-16 δεδομένου ότι είναι είναι απίθανο να συμπεριληφθεί ξανά στο πρόγραμμα F-35 προς το παρόν.

«Η κάλυψη των ολοένα και πιο πιεστικών αναγκών της τουρκικής Πολεμικής Αεροπορίας θα πρέπει να αποτελεί προτεραιότητα και η παραλαβή του τελευταίου μοντέλου F-16 θα ήταν ο καλύτερος τρόπος για την επίτευξη αυτού του στόχου για την Τουρκία», αναφέρει.

Σε κάποιο σημείο υπογραμμίζεται ότι δεν είναι εύκολο για την Τουρκία να αγοράσει νέα αεροσκάφη, παρόλο που βρίσκεται σε συνομιλίες με τις ΗΠΑ για την αγορά 40 F-16 και σχεδόν 80 κιτ εκσυγχρονισμού από τη Lockheed Martin.

Είναι άγνωστο εάν το αμερικανικό Κογκρέσο θα εγκρίνει το αίτημα της Τουρκίας, δεδομένου του κλίματος που επικρατεί προς το πρόσωπο του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Η Άγκυρα θα πρέπει να εγκαταλείψει τους πυραύλους S-400 και να μην αγοράσει δεύτερη παρτίδα, κάτι που θα ήταν ένα πρώτο βήμα για να σπάσει την αντίσταση της αμερικανικής κυβέρνησης και του Κογκρέσου.

(Φωτ.: Nordic Monitor)

Αν και η έκθεση δεν το αναφέρει ρητά, πιθανότατα για να μην εξοργίσει την τουρκική κυβέρνηση, τονίζει εμμέσως ότι αυτές οι προϋποθέσεις πρέπει να πληρούνται.

Τα μέλη του think tank υποστηρίζουν επίσης ότι εάν η Τουρκία στραφεί στο γαλλο-ιταλικό σύστημα αντιαεροπορικής άμυνας ASTER 30 και εγκαταλείψει τους S-400, θα μπορούσε να αλλάξει σημαντικά τα δεδομένα, προσθέτοντας ότι η τριμερής συνεργασία μεταξύ Γαλλίας, Ιταλίας και Τουρκίας στον αμυντικό τομέα χρονολογείται από το 2017, όταν η Τουρκία υπέγραψε δήλωση πρόθεσης με τις δύο χώρες για την κοινή παραγωγή συστημάτων αεράμυνας και πυραυλικής άμυνας.

Η συνεργασία δεν προχώρησε λόγω της δυσαρέσκειας της Γαλλίας και της Ιταλίας έναντι της Τουρκίας υπό το φως των εξελίξεων στη Λιβύη, τη Συρία, την ανατολική Μεσόγειο και το Αρτσάχ.

«Στην σκιά του ζητήματος των S-400, η ​​τριμερής αμυντική συνεργασία θα ενίσχυε εκ νέου τις πολιτικές σχέσεις της Τουρκίας με τις μεγάλες ευρωπαϊκές χώρες. Δεδομένου ότι, από τη μία πλευρά, η Τουρκία επιθυμεί να ενισχύσει την αεράμυνά της και από την άλλη, με τη Γαλλία και την Ιταλία να σηματοδοτούν ενδιαφέρον για ανάπτυξη σχέσεων με την Τουρκία στον αμυντικό τομέα, η πιθανή τριμερής συνεργασία φαίνεται να είναι μια καλή ευκαιρία για τα μέρη να εξομαλύνουν ακόμη περισσότερο τις σχέσεις τους», σύμφωνα με την έκθεση.

Η ειρωνεία σε όλα τα παραπάνω είναι ότι προέρχονται από ένα από τα μεγαλύτερα εργαλεία προπαγάνδας που είχε χρησιμοποιήσει το ΑΚΡ για την απόκτηση των ρωσικών συστημάτων.

Το 2019, ο γενικός συντονιστής της SETA Μπουρανετίν Ντουράν, φανατικός υποστηρικτής της κυβέρνησης, επεσήμανε οι S-400 ήταν θέμα εθνικής ασφάλειας για την Τουρκία, επικρίνοντας δριμύτατα τους αντιπάλους του προγράμματος.

Σύμφωνα με τα τότε λόγια του, η αγορά τους θα ενίσχυε τη θέση της Τουρκίας στην ανατολική Μεσόγειο και κάλεσε τα κόμματα της αντιπολίτευσης να υπερψηφίσουν την προμήθειά τους.

Φαίνεται ότι ακόμη και ο πιο ένθερμος υποστηρικτής της κίνησης αυτής, πιστεύει ότι η επιλογή του Τούρκου προέδρου ήταν ένα τεράστιο λάθος.

Πηγή: Nordic Monitor
Απόδοση: Νίκος Χριστοφορίδης

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube