Τουρκική αποστολή στο Ισραήλ
Συνεχίζονται οι προσπάθειες προσέγγισης της Τουρκίας με το Ισραήλ, καθώς ο εκπρόσωπος της τουρκικής προεδρίας, Ιμπραήμ Καλίν, και ο υφυπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Σεντάτ Ονάλ, θα επισκεφθούν σήμερα και αύριο το Ισραήλ προκειμένου να έχουν συναντήσεις με Ισραηλινούς αξιωματούχους. Στόχος τους είναι να προετοιμάσουν το ταξίδι του προέδρου του Ισραήλ, Ισαάκ Χέρτσογκ, ο οποίος έχει προγραμματίσει επίσκεψη στην Τουρκία στις 9-10 Μαρτίου.
Αξίζει να σημειωθεί ότι στις 24 Φεβρουαρίου ο κ. Χέρτσογκ θα επισκεφθεί επισήμως την Ελλάδα και στη συνέχεια την Κύπρο, είδηση που δημοσιεύτηκε πρώτα στην εφημερίδα Jerusalem Post και επιβεβαιώθηκε χθες από την ελληνική προεδρία. Στόχος είναι να καθησυχαστούν οι φόβοι Αθήνας και Λευκωσίας πως η επαναπροσέγγιση με την Τουρκία θα γίνει εις βάρος της σχέσης που καλλιεργήθηκε τα τελευταία χρόνια μεταξύ Ελλάδας και Ισραήλ.
Ισορροπίες στην περιοχή
Από την πλευρά τους, για να τηρήσουν τις ισορροπίες στην περιοχή και για να μη φανεί πως η Αγκυρα εγκαταλείπει τη στήριξή της στον αγώνα των Παλαιστινίων, οι κύριοι Καλίν και Ονάλ θα επισκεφθούν και την Παλαιστινιακή Αρχή για να συναντηθούν με τον Μαχμούντ Αμπάς. Οι σχέσεις Τουρκίας – Ισραήλ πέρασαν περίοδο παρατεταμένης έντασης από το 2010, μετά την επίθεση των ισραηλινών δυνάμεων κατά του τουρκικού πλοίου «Mavi Marmara», που μετέφερε ανθρωπιστική βοήθεια στη Λωρίδα της Γάζας. Ο Ταγίπ Ερντογάν μέχρι πρόσφατα εμφανιζόταν ως υπερασπιστής του παλαιστινιακού αγώνα και κατηγορούσε συστηματικά το Ισραήλ για «τρομοκρατία» κατά των Παλαιστινίων.
Στις 24 Φεβρουαρίου ο Ισραηλινός πρόεδρος θα επισκεφθεί επισήμως την Ελλάδα και στη συνέχεια την Κύπρο.
Χωρίς πρεσβευτές
Από το 2018 στις δύο χώρες δεν υπάρχουν πρεσβευτές αφότου η Τουρκία είχε απελάσει τον Ισραηλινό πρέσβη ως απάντηση στον θάνατο 61 Παλαιστινίων κατά τη διάρκεια διαδηλώσεων κατά μήκος των συνόρων της Γάζας. Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν εκείνες τις ημέρες είχε μιλήσει για «γενοκτονία» και «ανθρωπιστικό δράμα».
Τους τελευταίους μήνες, ο ίδιος ο Ερντογάν έχει εκδηλώσει ενδιαφέρον για την αποκατάσταση των διπλωματικών σχέσεων με το Ισραήλ και έχει προτείνει τη μεταφορά του ισραηλινού αερίου μέσω Τουρκίας, στην Ευρώπη. Χέρτσογκ – Eρντογάν είχαν συνομιλήσει τηλεφωνικά τον περασμένο Νοέμβριο, λίγες ώρες μετά την απελευθέρωση και την επιστροφή στο Ισραήλ του ζεύγους των Ισραηλινών τουριστών που κατηγορήθηκαν για κατασκοπεία και κρατήθηκαν επί μία εβδομάδα στην Τουρκία. Η γνωστοποίηση του γεγονότος ότι ο Ταγίπ Ερντογάν και η σύζυγός του βγήκαν θετικοί στην COVID-19 έδωσε το άλλοθι στον Ισραηλινό πρόεδρο να σηκώσει το τηλέφωνο για να ευχηθεί στον Τούρκο ομόλογό του περαστικά. Ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου είχε επικοινωνήσει με τον Ισραηλινό ομόλογό του για να τον ρωτήσει για την κατάσταση της υγείας του όταν εκείνος νόσησε από COVID-19 στα τέλη Ιανουαρίου. Αυτή ήταν η πρώτη τηλεφωνική επικοινωνία των υπουργών Εξωτερικών των δύο χωρών έπειτα από 13 χρόνια.
Στο Ντουμπάι
Ο Τούρκος πρόεδρος πέρασε χθες τη δεύτερη ημέρα της επίσκεψής του στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα με την τουρκική σημαία να φωταγωγεί κτίρια στο Ντουμπάι στο πλαίσιο ειδικής τελετής. Η νέα σελίδα στις σχέσεις μεταξύ των δύο πρώην αντιπάλων σηματοδοτεί μια επανεκκίνηση της Αγκυρας στη διπλωματική σκακιέρα. Η υποστήριξή της προς τους ισλαμιστές στη διάρκεια της Αραβικής Ανοιξης ενόχλησε το Αμπου Ντάμπι, που θεωρεί τη Μουσουλμανική Αδελφότητα υπαρξιακή απειλή. Η καχυποψία μεταξύ τους είχε φτάσει στο σημείο να κατηγορήσει ο Ερντογάν τα Εμιράτα ότι βρίσκονταν πίσω από το αποτυχημένο πραξικόπημα του 2016.
ΠΗΓΗ: Kathimerini.gr