Weather Icon
Ιράν , Ισραήλ , Τουρκία 11 Φεβρουαρίου 2022

Τουρκικά ΜΜΕ: Πυρήνας υπό τις οδηγίες του Ιράν ήθελε να σκοτώσει Ισραηλινό επιχειρηματία στην Τουρκία

Τουρκικά ΜΜΕ: Πυρήνας υπό τις οδηγίες του Ιράν ήθελε να σκοτώσει Ισραηλινό επιχειρηματία στην Τουρκία

Η Τουρκία άρχισε να κάνει εκδουλεύσεις στο Ισραήλ

Η υπηρεσία πληροφοριών της Τουρκίας αποκάλυψε μια απόπειρα δολοφονίας κατά του Τουρκο-ισραηλινού επιχειρηματία Yair Geller και συνέλαβε αρκετούς υπόπτους το περασμένο φθινόπωρο, αποκάλυψαν σήμερα τα τουρκικά ΜΜΕ.

Η MIT συνέλαβε μια ομάδα οκτώ ατόμων υπό τις οδηγίες Ιρανών πρακτόρων μετά από πολύμηνη έρευνα και παρακολούθηση, ανέφεραν τα ΜΜΕ.

Η τουρκική εφημερίδα Sabah μετέδωσε την Παρασκευή ότι η Άγκυρα ενημέρωσε το Ισραήλ για την απόπειρα δολοφονίας, η οποία πιστεύεται ότι ήταν μια απάντηση στη δολοφονία του Ιρανού πυρηνικού επιστήμονα Mohsen Fakhrizadeh το 2020 από ισραηλινούς πράκτορες. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, η MIT πίστευε ότι εάν γινόταν η δολοφονία εκδίκησης, οι σχέσεις Τουρκίας-Ισραήλ θα ήταν περαιτέρω τεταμένες.

Αφού ανακάλυψαν το σχέδιο, οι τουρκικές μυστικές υπηρεσίες μετέφεραν τον Γκέλερ, ο οποίος είναι ιδιοκτήτης μιας εταιρείας έρευνας και ανάπτυξης που ονομάζεται CNC Advance Technologies, σε ένα ασφαλές κρησφύγετο στην Κωνσταντινούπολη που προστατεύεται από πράκτορες της υπηρεσίας πληροφοριών του Ισραήλ, Μοσάντ. Συνέχισαν να παρακολουθούν τις κινήσεις της ομάδας δολοφονίας, ανέφερε η Sabah.

Σύμφωνα με την εφημερίδα, η ομάδα περιελάμβανε επτά Τούρκους πολίτες, οι οποίοι φωτογράφισαν το σπίτι και τον χώρο εργασίας του Γκέλερ, και οι οποίοι χρησιμοποίησαν πολλούς τουρκικούς και ιρανικούς αριθμούς τηλεφώνων για να αποφύγουν την παρακολούθηση της αντικατασκοπείας.

“Ο αρχηγός του ιρανικού πυρήνα πληροφοριών ήταν ο αξιωματικός πληροφοριών Yasin Taheremamkendi, ο οποίος βρίσκεται στο Ιράν”, είπε η Sabah.

“Ο Ιρανός πολίτης Saleh Moshtagh Bigohouz ήταν ο Τούρκος αξιωματικός του πυρήνα. Αυτός και άλλοι οκτώ συνελήφθησαν με σχετικές κατηγορίες και οδηγήθηκαν στη φυλακή”.

Ο 75χρονος Γκέλερ είπε στο κρατικό τηλεοπτικό κανάλι Kan του Ισραήλ ότι ήταν χαρούμενος που άκουσε ότι ο ιρανικός πυρήνας είχε συλληφθεί: “Εκτιμώ και ευχαριστώ όλους όσους φρόντισαν να με προστατέψουν”, είπε.

Το OdaTV, ένας τοπικός τουρκικός ιστότοπος ειδήσεων, ανέφερε ότι η MIT συνέλαβε 11 υπόπτους για την υπόθεση, συμπεριλαμβανομένου ενός Ιρανού υπηκόου.

Το γεγονός βέβαια της ανακοίνωσης αυτής της επιχείρησης, δεν μπορεί να μην επισημανθεί ότι συμπίπτει με το χρονικό διάστημα της προσπάθειας προσέγγισης της Τουρκίας με το Ισραήλ.

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube