Weather Icon
Λατινική Αμερική 2 Φεβρουαρίου 2022

Το θαύμα ( ; ) της Βενεζουέλας – Τι έχει γίνει στη χώρα του Μαδούρο

Το θαύμα ( ; ) της Βενεζουέλας – Τι έχει γίνει στη χώρα του Μαδούρο

Το πρώτο έτος ανάπτυξης στη Βενεζουέλα μετά από επτά χρόνια

Μπορεί να έφθασε στο χείλος του εμφυλίου πολέμου, της οικονομικής καταστροφής και της κοινωνικής εξαθλίωσης αρκετές φορές μέσα στα τελευταία χρόνια. Όμως, πλέον φαίνεται ότι διάγει ορισμένες αρκετά «ηλιόλουστες» ημέρες. 

Ο λόγος για την πολύπαθη και ταλαιπωρημένη Βενεζουέλα, η οποία τους τελευταίους μήνες έχει καταφέρει να βρει μια οικονομική και δημοσιονομική ισορροπία, χάρη στις πιο ορθολογικές επιλογές της.

Το εγχώριο νόμισμα, το μπολιβάρ, διαπραγματεύεται εδώ και τέσσερις μήνες στην περιοχή των 4,5 ανά αμερικανικό δολάριο, δείγμα της αποκτηθείσας σταθερότητας της εθνικής οικονομίας.

Πρόκειται για ένα κατόρθωμα, το οποίο πριν μερικά χρόνια δεν φάνταζε αρκετά εφικτό. Πώς, όμως, κατάφερε να γλιτώσει -τουλάχιστον προς ώρας- την απόλυτη οικονομική καταστροφή. 

Πώς τα κατάφερε

Η αρχή έγινε με το πετρέλαιο, το οποίο χάρη στην αύξηση της τιμής του (σε σχέση με την πανδημική περίοδο) και την ανάκαμψη της διεθνούς ζήτησης, φέρνει ολοένα και περισσότερο ξένο συνάλλαγμα στη χώρα, γεμίζοντας τα ταμεία του κράτους. 

Το ίδιο συμβαίνει και με τα ορυχεία χρυσού, τα οποία βλέπουν τον τζίρο να ενισχύεται διαρκώς, ενόσω η ζήτηση από το εξωτερικό -και ιδίως τις ΗΠΑ- διατηρείται σε υψηλούς ρυθμούς. 

Γαρίδες, ρούμι και κακάο συγκαταλέγονται, επίσης, στους κερδισμένους αυτής της μετα-Covid οικονομίας, με τους εξαγωγείς να αξιοποιούν στο έπακρον την παγκόσμια καταναλωτική ζήτηση. 

Για τους αναλυτές, ωστόσο, η μεγαλύτερη έκπληξη προέρχεται από τη σοσιαλιστική κυβέρνηση του Νικολά Μαδούρο, ο οποίος πλέον ακολουθεί μια πιο ορθόδοξη οικονομική πολιτική. 

Τι κάνει δηλαδή; Ρίχνει χρήματα στην αγορά μέσω της δημοσιονομικής χαλάρωσης και χάρη στα έσοδα από το πετρέλαιο, ενώ παράλληλα αίρει τους εναπομείναντες περιορισμούς στην οικονομία. 

Αποτέλεσμα όλων των παραπάνω ήταν η Βενεζουέλα να εμφανίσει θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης για το 2021 για πρώτη φορά μετά από επτά ολόκληρα χρόνια (+4% του ΑΕΠ). 

Τα προβλήματα παραμένουν

Βέβαια, για πολλούς, αυτή η ανάκαμψη άργησε πολλά χρόνια.

Περίπου ένα εκατομμύριο άνθρωποι έχουν ήδη φύγει στο εξωτερικό, ενώ αρκετοί από αυτούς που παραμένουν στη χώρα έχουν στραφεί στο δολάριο, εγκαταλείποντας το μπολιβάρ. Πληρώνονται σε δολάριο και αγοράζουν τα πάντα σε δολάριο. 

Την ίδια ώρα, ο πληθωρισμός, αν και έχει υποχωρήσει αισθητά σε σχέση με την κορύφωση της κρίσης (1.000%), εξακολουθεί να «τρέχει» με υψηλούς ρυθμούς, φθάνοντας το 53% στο τελευταίο τρίμηνο. 

Οι αναλυτές, σε κάθε περίπτωση, προς ώρας εμφανίζονται καθησυχαστικοί για την πορεία της οικονομίας, προεξοφλώντας ένα καλό 2022. Ωστόσο, πολλά θα εξαρτηθούν από την παγκόσμια οικονομία και τη διατήρηση της ενισχυμένης ζήτησης για πετρέλαιο, χρυσό, πρώτες ύλες και καταναλωτικά αγαθά -δηλαδή τα βασικά εξαγώγιμα προϊόντα της Βενεζουέλας.

moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube