REAL TIME |

Το Ερτζιάν «δεν υπάρχει», η Σαλαμίνα «είναι κλειστή», η ηγεσία είναι σβηστή

Το Ερτζιάν «δεν υπάρχει», η Σαλαμίνα «είναι κλειστή», η ηγεσία είναι σβηστή

Ο αυτοακύρωση της Κυπριακής Δημοκρατίας

Άριστος Μιχαηλίδης   

Έγινε ποτέ οποιαδήποτε καταγγελία από την Κυπριακή Δημοκρατία και υπήρξε στην Ευρωπαϊκή Ένωση, στην ΙΑΤΑ ή αλλού οποιαδήποτε αξίωση για επιβολή κυρώσεων σε αεροπορικές εταιρείες και επιβάτες που χρησιμοποιούν το παράνομο αεροδρόμιο της Τύμπου;

Τι ερώτηση είναι κι αυτή! Εδώ σκεφτόμαστε αλλιώς, δεν θέλουμε καβγάδες. Οι ιδέες μας δεν περιλαμβάνουν τη δημιουργία εμποδίων στο κατοχικό καθεστώς. Όπως και τα ΜΟΕ που αφορούν το παράνομο αεροδρόμιο. Είναι μια προσπάθεια να νομιμοποιηθεί, όχι να… δυσκολευτεί. Να νομιμοποιηθεί με κάποιο τρόπο που δεν θα είναι απολύτως διαφανής.

Αλλά, οποιαδήποτε νομιμοποίηση διεθνούς αεροδρομίου στα κατεχόμενα είναι αναγνώριση κρατικής οντότητας. Έστω κι αν σε πρώτο στάδιο είναι στα πρότυπα της Ταϊβάν. Η ταϊβανοποίηση επανέρχεται με δικές μας προτάσεις πλέον. Διότι, ακόμα κι αν το παράνομο Ερτζιάν λειτουργήσει ως διεθνές αεροδρόμιο υπό τη διοίκηση των Ηνωμένων Εθνών, θα ανήκει σε κράτος, δεν μπορεί να είναι αιωρούμενο στο σύμπαν. Κι αφού η Κυπριακή Δημοκρατία δεν είναι αυτό το κράτος, θα είναι η «τδβκ». Ο φανατισμός του Τατάρ δεν τον αφήνει να δεχθεί την πρόταση, αλλά ήδη υπάρχουν φωνές στα κατεχόμενα που φωνάζουν ότι δεν πρέπει να χαθεί η ευκαιρία για το αεροδρόμιο, ώστε να γίνει ένα καθοριστικό άλμα για τους Τουρκοκύπριους να ανοιχθούν στον κόσμο.

Κάνει την πρόταση ο Νίκος Αναστασιάδης προτάσσοντας ότι αυτό θα είναι με αντάλλαγμα την παράδοση της Αμμοχώστου στη διοίκηση των Ηνωμένων Εθνών. Αλλά, όπως άπειρες φορές την πάθαμε, στο τέλος οι καλοθελητές της διεθνούς κοινότητας μπορούν να αγνοήσουν το δεύτερο σκέλος της πρότασης, για την Αμμόχωστο, και να βρεθούμε να συζητούμε μόνο τη νομιμοποίηση διεθνούς αεροδρομίου στην Τύμπου.

Να θυμίσω ότι μέχρι το 2016, τουλάχιστον -σήμερα δεν το εντόπισα, μπορεί και να το απέσυραν, μπορεί και να κάνω λάθος- το υπουργείο Εξωτερικών στην ενημέρωσή του για την κατάσταση των παράνομων λιμανιών και αεροδρομίων, ανέφερε, μεταξύ άλλων, τα εξής: 1. Σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο και διεθνείς διαδικασίες, το παράνομο «αεροδρόμιο» Τύμπου δεν υπάρχει και πιθανή χρήση του αποτελεί παράνομη είσοδο και έξοδο από την Κυπριακή Δημοκρατία. 2. Οποιαδήποτε πιθανή διεθνής χρήση του παράνομου «αεροδρομίου» αποτελεί παραβίαση του διεθνούς δικαίου, αντιβαίνει στα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, στις Συνθήκες του ICAO και του EUROCONTROL και του κοινοτικού κεκτημένου της Ευρωπαϊκής Ένωσης. 3. Το παράνομο «αεροδρόμιο» Τύμπου έχει ανεγερθεί σε περιουσίες που ανήκουν σε σημαντικό αριθμό Ελληνοκυπρίων προσφύγων, οι οποίοι έχουν εκδιωχθεί βίαια από τα σπίτια τους από τις δυνάμεις εισβολής (αναφέρονται και σχετικές αποφάσεις του ΕΔΑΔ).

Αν όλα αυτά ισχύουν ακόμα -και φυσικά, ισχύουν- με ποια λογική η πρώτη και μοναδική μας «ιδέα» είναι προτάσεις για νομιμοποίηση του αεροδρομίου; Και δεν είναι καινούργιο το φαινόμενο. Ουδέποτε οι ηγέτες μας πρόβαλαν την παρανομία για να την ακυρώσουν ή να την εμποδίσουν, την πρόβαλλαν πάντα έχοντας στο μυαλό τους ότι κάποια στιγμή θα την αποδεχθούν. Άλλωστε, το νόμιμο κυπριακό κράτος ποτέ δεν έκανε κάτι για να αποτρέψει την παρανομία των δικών του πολιτών, οι οποίοι ταξιδεύουν από το παράνομο αεροδρόμιο. Όταν το υπουργείο Εξωτερικών ενημερώνει τη διεθνή κοινότητα ότι «το παράνομο “αεροδρόμιο” Τύμπου δεν υπάρχει και πιθανή χρήση του αποτελεί παράνομη είσοδο και έξοδο από την Κυπριακή Δημοκρατία», γιατί κλείνει τα μάτια όταν μπαινοβγαίνουν παράνομα οι δικοί του πολίτες;

Είναι ακριβώς το ίδιο με αυτό που συμβαίνει στους αρχαιολογικούς μας χώρους στα κατεχόμενα. Στους «περί Αρχαιοτήτων Τροποποιητικούς Κανονισμούς του 2021», του 2021 παρακαλώ, αναφέρεται ότι λόγω της κατοχής «τα Μουσεία και Αρχαία Μνημεία που βρίσκονται εντός των κατεχομένων εδαφών στις πόλεις και επαρχίες Λευκωσίας, Κερύνειας και Αμμοχώστου, παραμένουν κλειστά για τους επισκέπτες». Ενημέρωσε κανένας επί τούτου τους ξένους ή τους δικούς μας, που τα επισκέπτονται ότι παρανομούν; Όταν ο κρατικός ΘΟΚ έδωσε παράσταση στη Σαλαμίνα υπό τις επευφημίες της πολιτικής ηγεσίας, είπε κανένας ότι λόγω κατοχής η Σαλαμίνα παραμένει κλειστή; 

Τα πάντα συνηγορούν στο ότι έχουμε μια ηγεσία η οποία έχει αποδεχθεί, και μεταφέρει στο λαό την αποδοχή, τη νομιμοποίηση της κατοχής και τη σαλαμοποίηση του Κυπριακού. Πότε για να διατηρηθεί το καλό κλίμα, πότε για να πείσει ότι θέλει λύση, πότε για να επιστρέψει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. Κλείνουν το Κυπριακό κομμάτι-κομμάτι. Όλα τα άλλα που μας λένε είναι δικαιολογίες ηγετών κατώτερων των περιστάσεων.

Φιλελεύθερος

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube