Τα επιτεύγματα της αποδόμησης της άμυνας της Κυπριακής Δημοκρατίας
Περί Εθνικής Φρουράς ο λόγος
Την Πέμπτη, 27 Ιανουαρίου τρέχοντος έτους, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας (ΠτΔ), Νίκος Αναστασιάδης, στη συνέντευξή του στον διευθυντή ειδήσεων της τηλεόρασης του ΣΙΓΜΑ Γιάννη Καρεκλά στην εκπομπή «Χωρίς Περιστροφές», ανάμεσα στ’ άλλα που αναφέρθηκε, σχολίασε και τα επιτεύγματα της διακυβέρνησής του. Ανάμεσα στα επιτεύγματα που απαρίθμησε ο ΠτΔ ήταν, κατά την άποψή του, και αυτό της μείωσης του χρόνου της στρατιωτικής θητείας στους 14 μήνες από τους 24 μήνες (κάτι που εξέπληξε).
Στο παρόν άρθρο δεν θα σχολιαστούν άλλα μαργαριτάρια από τη συνέντευξη, αλλά μόνο το θέμα της μείωσης της χρονικής διάρκειας της στρατιωτικής θητείας στην Εθνική Φρουρά.
Ο γράφων διερωτάται πώς είναι δυνατόν ο Πρόεδρος μιας χώρας στην οποία εισέρχονται -διοχετεύονται καθημερινά- λαθρομετανάστες από ξηρά και θάλασσα, της οποίας το 37 τοις εκατόν του εδάφους της κατέχεται από την επιθετική – επεκτατική Τουρκία που ο στρατός κατοχής της είναι διατεταγμένος επιθετικά, έχει πλήρη κυριαρχία στον αέρα και στην θάλασσα και η οποία διεκδικεί το μείζον της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ) της Κυπριακής Δημοκρατίας (ΚΔ), της οποίας ο στρατός έχει πολύ μικρό ποσοστό επάνδρωσης και βασίζεται στην εφεδρεία, το δε οπλοστάσιό της είναι στην πλειοψηφία του πεπαλαιωμένο, στερείται πολεμικών πλοίων στο Πολεμικό της Ναυτικό και πολεμικών αεροσκαφών στην Πολεμική Αεροπορία, να θεωρεί επίτευγμα τη μείωση του χρόνου υπηρεσίας της στρατιωτικής θητείας;
Όφειλε να γνωρίζει ο ΠτΔ και, αν όχι, έπρεπε να του το είχαν πει οι εμπειρογνώμονες της άμυνας ότι και οι πιο μικρές χώρες της υφηλίου διαθέτουν δυνάμεις αποτροπής, ανεξαρτήτως της ισχύος του εχθρού τους. Παράδειγμα αποτελούν οι χώρες της Βαλτικής, η Νορβηγία, η Φινλανδία, η Ταϊβάν και πολλές άλλες. Επίσης, όφειλε ο ΠτΔ να γνωρίζει ότι η στρατιωτική ισχύς (για δε την περίπτωση της Κύπρου μια ισχυρή δύναμη αποτροπής με υψηλό ποσοστό επάνδρωσης και σύγχρονα οπλικά συστήματα) θα ενίσχυε τη διαπραγματευτική του θέση στις συνομιλίες για την επίλυση του κυπριακού προβλήματος. Ειλικρινά είναι πολύ ατυχής -για να μην πω πολύ τραγική- η δήλωση του ΠτΔ, ότι θεωρεί τη μείωση της στρατιωτικής θητείας ως επίτευγμα της διακυβέρνησής του και μάλιστα να υπερηφανεύεται γι’ αυτήν. Αλήθεια, γιατί δεν αναφέρθηκε ποτέ, αν υπήρξε οποιαδήποτε αντίδραση από τον τότε Αρχηγό και Υπαρχηγό του ΓΕΕΦ, και πώς αντιμετωπίστηκε η οποιαδήποτε ενδεχόμενη διαφωνία των; Αν δεν υπήρξε διαφωνία, τότε αμφότεροι φέρουν ευθύνη.
Τέτοιες δηλώσεις από μέρους του ΠτΔ ενισχύουν αφενός την τουρκική αδιαλλαξία και αυξάνουν αφετέρου την εχθρική βουλιμία για όλο και περισσότερες και πιο επαχθείς απαιτήσεις. Αν αναλογιστεί ο αναγνώστης τι απαιτήσεις είχαν οι Τούρκοι αμέσως μετά την εισβολή του 1974 και πώς τις αύξαναν διαχρονικά και τι ζητούν σήμερα, γίνεται σαφές ότι με την αδυναμία της ΚΔ, τους κολαούζους των μεγάλων κομμάτων (ΔΗΣΥ και ΑΚΕΛ), που ενδίδουν συνεχώς στις τουρκικές απαιτήσεις υιοθετώντας κάθε προηγούμενη θέση της Τουρκίας ως θέση της ΚΔ, τότε η πορεία της ΚΔ θα έχει ημερομηνία λήξεως.
Τέλος, ας μην ξεχνάμε τη ρήση του Στρατηγού Θεόδωρου Πάγκαλου: «Όταν διαπραγματεύεσαι με την Τουρκία χωρίς Μεραρχίες, είναι σαν να διαπραγματεύεσαι με κατεβασμένα τα παντελόνια».
Υ.Γ. Εφόσον η συνέντευξη ήταν μαγνητοσκοπημένη, ας την έβλεπαν ξανά και ας διόρθωναν ό,τι εκθέτει την ΚΔ. Απλό.
Σημερινή