Συνεδριάζουν οι υπουργοί Άμυνας του ΝΑΤΟ με το βλέμμα στην Ουκρανία
Για τη δημιουργία μόνιμων στρατιωτικών βάσεων στην ανατολική Ευρώπη θα συζητήσουν οι ΥΠΑΜ του ΝΑΤΟ
Η ενίσχυση της άμυνας στην ανατολική πτέρυγα της Συμμαχίας με την ανάπτυξη περισσότερων στρατευμάτων, σε μακροπρόθεσμη βάση θα βρεθεί στο επίκεντρο του Συμβούλιο Υπουργών Άμυνας του ΝΑΤΟ που συνεδριάζει σήμερα και αύριο στις Βρυξέλλες, με φόντο τις εξελίξεις στα ρωσω-ουκρανικά σύνορα.
«Είμαστε έτοιμοι να συζητήσουμε τις σχέσεις ΝΑΤΟ-Ρωσίας, την ευρωπαϊκή ασφάλεια, συμπεριλαμβανομένης της κατάστασης μέσα και γύρω από την Ουκρανία και τη μείωση του κινδύνου, τη διαφάνεια και τον έλεγχο των εξοπλισμών» δήλωσε χθες ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ, σημειώνοντας ωστόσο ότι το ΝΑΤΟ δεν θα κάνει συμβιβασμούς στις βασικές αρχές του και στο δικαίωμα κάθε έθνους να επιλέξει τον δικό του δρόμο.
Όπως ανέφερε ο κ. Στόλτενμπεργκ, η Γαλλία έχει προσφερθεί να ηγηθεί μιας νέας ομάδας μάχης του ΝΑΤΟ στη Ρουμανία. «Έχουμε αναπτύξει περισσότερα στρατεύματα, αεροπλάνα και πλοία στο ανατολικό τμήμα. Έχουμε αυξήσει την ετοιμότητα της Δύναμης Αντίδρασης του ΝΑΤΟ και έχουμε ενισχύσει τις ομάδες μάχης μας στην περιοχή της Βαλτικής», είπε, προσθέτοντας ότι επιπλέον αμερικανικά στρατεύματα αναπτύσσονται μαζί με άλλους Συμμάχους στη Ρουμανία, στην περιοχή της Μαύρης Θάλασσας.
Τη δεύτερη ημέρα του Συμβουλίου, οι υπουργοί Άμυνας των χωρών μελών του ΝΑΤΟ, θα συναντήσουν τους ομολόγους τους από την Ουκρανία και τη Γεωργία και αναμένεται να εκφράσουν την ισχυρή υποστήριξή τους στην εθνική κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα των δύο χωρών. Επίσης, θα συζητηθεί η επιδείνωση της κατάστασης της ασφάλειας στην περιοχή της Μαύρης Θάλασσας.
Οι υπουργοί θα επανεξετάσουν τον επιμερισμό των βαρών σε όλη τη Συμμαχία. «Χαιρετίζω το γεγονός ότι τα τελευταία μας στοιχεία δείχνουν επτά συναπτά έτη αυξημένων αμυντικών δαπανών σε όλη την Ευρώπη και τον Καναδά με 270 δισεκατομμύρια δολάρια επιπλέον από το 2014», είπε ο κ. Στόλτενμπεργκ, καλώντας τους συμμάχους να συνεχίσουν να επενδύουν στην κοινή ασφάλεια.
Στο τραπέζι των συζητήσεων θα τεθεί και το πυρηνικό κομμάτι της άμυνας και το στρατηγικό δόγμα του ΝΑΤΟ, το οποίο αναμένεται να υιοθετηθεί στη Σύνοδο Κορυφής που θα γίνει τον Ιούνιο στη Μαδρίτη.
Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ