Weather Icon

Συνάντηση Δένδια για θέματα που αφορούν τους Πόντιους, τους Έλληνες της πρώην ΕΣΣΔ και τους Ασσύριους

Συνάντηση Δένδια για θέματα που αφορούν τους Πόντιους, τους Έλληνες της πρώην ΕΣΣΔ και τους Ασσύριους

Συνάντηση με… γεμάτη ατζέντα πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη στο υπουργείο Εξωτερικών, με τον Νίκο Δένδια να υποδέχεται εκπροσώπους του οργανωμένου ποντιακού χώρου αλλά και της Ομοσπονδίας των Ασσυρίων.

Οι συνομιλίες κράτησαν πάνω από μία ώρα, και σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του ΠΑΣΠΕ Στέφανο Τανιμανίδη, «ο υπουργός έδειξε ενδιαφέρον για τα θέματα που τέθηκαν».

Οι εκπρόσωποι του οργανωμένου ποντιακού χώρου ήταν από το Παγκόσμιο Συμβούλιο Ποντιακού Ελληνισμού (ΠΑΣΠΕ) και από πρωτοβάθμια σωματεία, ενώ στη συνάντηση εκπροσωπήθηκαν Έλληνες από χώρες της πρώην ΕΣΣΔ, ποντιόφωνοι μουσουλμάνοι αλλά και η ποντιακή θεατρική σκηνή.

Βασικό αίτημα ήταν η συγκρότηση μόνιμης διακομματικής επιτροπής «για τη χάραξη εθνικής πολιτικής σχετικά με το ποντιακό ζήτημα».

Επίσης στον Νίκο Δένδια τέθηκαν τα ζητήματα:

των δικαιωμάτων των ποντιόφωνων μουσουλμάνων της Τουρκίας,
των κειμηλίων της ιστορικής Μονής Σουμελά που σήμερα είναι σε αποθήκες ή σε μουσεία του εξωτερικού,
της Αγίας Σοφίας Τραπεζούντας που σήμερα είναι τέμενος,
ενώ επανήλθε το αίτημα για την επαναλειτουργία προξενείου στην Τραπεζούντα.
Επιπλέον, η ατζέντα της συνάντησης περιλάμβανε τη στρατηγική διεθνοποίησης της Γενοκτονίας των χριστιανικών πληθυσμών, το πώς θα υποστηριχθούν πρωτοβουλίες σωματείων ώστε να αναδειχθεί η ιστορία και ο πολιτισμός των Ελλήνων του Πόντου, αλλά και το πώς θα στηριχθούν οι Έλληνες που σήμερα είναι σε χώρες της πρώην ΕΣΣΔ ή έχουν παλιννοστήσει.

 

ΠΗΓΗ: pontosnews.gr

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube