Σοβαρότατη απειλή η δημογραφική αλλοίωση στην Κύπρο
Το Ινστιτούτο Δημογραφικής και Μεταναστευτικής Πολιτικής Κύπρου προειδοποιεί για τις διαστάσεις που λαμβάνει το δημογραφικό και μεταναστευτικό πρόβλημα στον τόπο μας, τόσο στις ελεύθερες όσο και στις κατεχόμενες περιοχές.
Το Ινστιτούτο Δημογραφικής και Μεταναστευτικής Πολιτικής Κύπρου, από την ίδρυση του το 2013, επισήμανε κατ’ επανάληψη το σοβαρό θέμα της δημογραφίας στην πατρίδα μας και τις καταλυτικές επιδράσεις που έχει πάνω στο ευρύτερο εθνικό μας πρόβλημα και τόνισε την ανάγκη διαμόρφωσης μιας συγκροτημένης και ολοκληρωμένης δημογραφικής και μεταναστευτικής πολιτικής.
Με τη διοργάνωση επιστημονικών ημερίδων και τη διεξαγωγή επιστημονικών μελετών και ερευνών υποβάλαμε προς τα αρμόδια υπουργεία και Υπηρεσίες της Κυπριακής Δημοκρατίας εμπεριστατωμένες εισηγήσεις και προτάσεις για το δημογραφικό θέμα και τη μεταναστευτική πολιτική. Συγκεκριμένα, υποβάλαμε προτάσεις για δημιουργία υφυπουργείου/ φορέα/ Υπηρεσίας Δημογραφικής και Μεταναστευτικής Πολιτικής εντεταλμένης να μελετά σε βάθος την όλη κατάσταση και να συμβουλεύει τα αρμόδια υπουργεία της Κυπριακής Δημοκρατίας. Η ίδρυση του σχετικού φορέα υπό τον υπουργό Εργασίας Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων περιορίστηκε μέχρι σήμερα σε προτάσεις και μέτρα που ελάχιστα ανταποκρίνονται στις προεκτάσεις του σοβαρού αυτού θέματος.
Τις διαστάσεις του δημογραφικού και μεταναστευτικού προβλήματος στην Κύπρο αναλύσαμε και επισημάναμε σε δημοσιογραφικές διασκέψεις στις 22 Φεβρουαρίου 2012, στις 26 Ιουλίου 2012 και στις 12 Απριλίου 2014, τις οποίες ακολούθησαν και ανάλογες εκδηλώσεις και επαφές με αρμόδιους κυβερνητικούς φορείς, χωρίς μέχρι σήμερα κάποιο ουσιώδες αποτέλεσμα.
Αναφορικά με τον εποικισμό των κατεχομένων περιοχών της πατρίδας μας αλλά και την ήδη συντελεσθείσα δημογραφική αλλοίωση , επιθυμούμε να υπενθυμίσουμε τα ακόλουθα.
Τον Ιούλιο του 2009, ο τότε ψευδοπρωθυπουργός Ντερβίς Έρογλου δήλωσε, ότι στα κατεχόμενα διαβιούσαν 200.000 Τούρκοι έποικοι. Αυτό συνεπάγεται, ότι στα κατεχόμενα υπάρχουν πολύ περισσότεροι διαβιούντες, από ότι παρουσιάζουν επίσημα σήμερα στους αριθμούς τους οι κατοχικές αρχές.
Από δικής μας πλευράς, δεν υπήρξε καμία αντίδραση, αντίθετα έγιναν αποδεκτά τα δεδομένα που παρουσίασαν και κατοχύρωσαν στα Ηνωμένα Έθνη οι Τούρκοι. Ποιες είναι όμως οι πραγματικότητες για τους κατοίκους στα κατεχόμενα εδάφη; Πόσοι δηλαδή είναι εναπομείναντες Τουρκοκύπριοι και πόσοι είναι οι εκ Τουρκίας έποικοι; Είναι φανερό ότι από τους αριθμούς που παρουσιάζονται, οι Τουρκοκύπριοι είναι ένας μικρός αριθμός και οι έποικοι η συντριπτική πλειοψηφία. Το πιο πιθανό είναι ο πληθυσμός των εποίκων να ξεπερνά κατά πολύ και τους αριθμούς που παρουσιάζουν ως σύνολο του πληθυσμού στα κατεχόμενα.
Αυτή η αποδοχή, επικυρώνει τον παράνομο εποικισμό. Είναι γνωστή η απόφαση της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης, η οποία υπερψήφισε το 1992 την έκθεση Cuco, σύμφωνα με την οποία προνοείτο άμεση διεξαγωγή απογραφής πληθυσμού σε όλη την Κύπρο για να διαπιστωθεί ο πραγματικός αριθμός Ελληνοκυπρίων, Τουρκοκυπρίων και άλλων εθνοτήτων που κατοικούν στην Κύπρο. Όπως εμφαντικά τόνιζε ο Cuco, η παρουσία εποίκων καθιστούσε δύσκολη έως αδύνατη τη λύση του Κυπριακού. Η έκθεση αγνοήθηκε από την Κυπριακή Δημοκρατία.
Παρόμοια έκθεση από τον Φιλανδό Laakso ψηφίστηκε από το Συμβούλιο της Ευρώπης το 2003, η οποία ζητούσε την καταγραφή πληθυσμού, όπως ακριβώς προνοούσε η έκθεση Cuco. Αγνοήθηκε και αυτή από την Κυπριακή Δημοκρατία.
Τραγικά λάθη της δικής μας πλευράς στις μακροχρόνιες συνομιλίες , όσον αφορά τη δημογραφική πτυχή μιας λύσης του Κυπριακού είναι:
Α. Αποδοχή της μετατροπής των εποίκων σε Τουρκοκύπριους.
Β. Αποδοχή αριθμών και στοιχείων, που το ίδιο το κατοχικό καθεστώς προκρίνει, χωρίς να απαιτείται η διεξαγωγή απογραφών από ανεξάρτητους και αξιόπιστους φορείς, για να διαφανούν οι πραγματικές πληθυσμιακές πραγματικότητες στην Κύπρο.
Γ. Αδικαιολόγητη και εγκληματική αύξηση των πληθυσμιακών αριθμών της δικής μας πλευράς με την εισροή και εγκατάσταση δεκάδων χιλιάδων μεταναστών –κυρίως παράτυπων και παράνομων – από όλα τα μήκη και πλάτη της γης οι οποίοι θα αλλοιώσουν με μαθηματική ακρίβεια τη δημογραφική σύνθεση της χώρας μας .
Δ. Συμφωνία των δύο πλευρών, ότι η αναλογία πληθυσμού θα είναι τέσσερα προς ένα, (4 Ε/κ – 1 Τ/κ) και στον αριθμό των 260.000 που προβάλλει η τουρκική πλευρά, η ελληνική πλευρά θα πρέπει να αντιπαραβάλει πληθυσμό άνω του 1 εκατομμυρίου Ελληνοκυπρίων, για να ισχύουν οι αναλογίες.
Οι σημερινές πληθυσμιακές πραγματικότητες στην Κύπρο, θέτουν με μαθηματική ακρίβεια το νησί υπό τουρκική κηδεμονία. Πιθανότατα, οι Τούρκοι να ζητήσουν οι ίδιοι σε λίγα χρόνια, απογραφή του πληθυσμού, για να αποδείξουν ότι είναι η πλειοψηφία και όχι η μειονότητα.
Εκφράζουμε έντονες ανησυχίες του Ινστιτούτου μας για το γεγονός ότι το δημογραφικό πρόβλημα και η μεταναστευτική πολιτική μετατρέπεται στη δημόσια συζήτηση από εθνικό θέμα σε αντικείμενο λαϊκισμού και ιδεολογικοπολιτικών αντιπαραθέσεων, ιδιαίτερα αυτή την περίοδο ενόψει των προεδρικών εκλογών του 2023!
Καλούμε, έστω και τώρα, τους υποψήφιους και εν δυνάμει υποψήφιους προέδρους και όλες τις πολιτικές δυνάμεις του τόπου μας, να καταθέσουν στον κυπριακό Ελληνισμό συγκεκριμένα μέτρα και πολιτικές που εισηγούνται, πέραν των μικροκομματικών σκοπιμοτήτων και επιδιώξεων τους. Η δημογραφική αλλοίωση που επιτελείται στην Κύπρο τόσο στις ελεύθερες περιοχές όσο και στις κατεχόμενες αποτελεί το σοβαρότερο και πραγματικό πρόβλημα στο οποίο θα πρέπει όλοι να εγκύψουμε. Ηγεσία και λαός.