REAL TIME |

Weather Icon
Ουκρανία , Ρωσία 26 Φεβρουαρίου 2022

Σφοδρές μάχες σε πυρηνικό ναρκοπέδιο – Παγκόσμιος τρόμος

Σφοδρές μάχες σε πυρηνικό ναρκοπέδιο – Παγκόσμιος τρόμος

Κίνδυνος ολοκαυτώματος στην Ουκρανία από τις σφοδρές μάχες που εκτυλίσσονται σε μία χώρα με πυρηνικούς αντιδραστήρες.

Παγκόσμια ανησυχία προκαλούν οι σφοδρές μάχες που εκτυλίσσονται στην Ουκρανία, όπου υπάρχουν διάσπαρτοι πυρηνικοί αντιδραστήρες. Μετά την κατάληψη του Τσερνόμπιλ, το βράδυ του Σαββάτου έγινε γνωστό ότι ρωσικά στρατεύματα πλησιάζουν τον ουκρανικό πυρηνικό σταθμό στη Ζαπορίζια και στοχεύουν με τις ρουκέτες τους την τοποθεσία.

Μάλιστα όπως ανέφερε ο Βαντίμ Ντενισένκο, σύμβουλος του ουκρανού υπουργού Εσωτερικών, η Ρωσία έχει ήδη καταλάβει τον κατεστραμμένο σταθμό του Τσερνόμπιλ σε απόσταση περίπου 100 χιλιομέτρων βόρεια του Κιέβου.

Πόλεμος ανάμεσα σε πυρηνικές εγκαταστάσεις

Το πρακτορείο Bloomberg κάνει λόγο μάλιστα για «τον πρώτο μεγάλης κλίμακας πόλεμο που διεξάγεται ανάμεσα σε πολυάριθμες πυρηνικές εγκαταστάσεις».

«Η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία εκτυλίσσεται σε μια χώρα με 15 ατομικούς αντιδραστήρες οι οποίοι μάλιστα βρίσκονται σε πλήρη λειτουργία, θέτοντας τον δεύτερο μεγαλύτερο πυρηνικό “στόλο” της Ευρώπης σε πιθανούς κινδύνους ασφαλείας», όπως σημειώνεται στο σχετικό δημοσίευμα.

Το Τσερνόμπιλ

Αν και εκτός λειτουργίας εδώ και χρόνια, οι πυρηνικές εγκαταστάσεις του Τσερνόμπιλ εξακολουθούν να ρίχνουν βαριά τη σκιά τους πάνω από την ευρύτερη ουκρανική γειτονιά. Εκεί, μόλις 130 χιλιόμετρα βορείως του Κιέβου, εξακολουθούν να βρίσκονται άλλωστε θαμμένα τα ραδιενεργά συντρίμμια που έχει αφήσει πίσω του το ατύχημα που είχε σημειωθεί στον αντιδραστήρα νούμερο 4 του πυρηνικού σταθμού τον Απρίλιο του 1986.


Περίπου 35 χρόνια έπειτα από εκείνη την πυρηνική καταστροφή, Ρώσοι και Ουκρανοί βρέθηκαν να ανταλλάσσουν πραγματικά πυρά στην εν λόγω περιοχή που πλέον, περίπου μια ημέρα έπειτα από την έναρξη της ρωσικής στρατιωτικής εισβολής στην Ουκρανία, έχει περάσει υπό ρωσικό έλεγχο.

Η Ρωσία θα αναπτύξει δυνάμεις αλεξιπτωτιστών για την φύλαξη του κλειστού πυρηνικού σταθμού του Τσερνόμπιλ, που βρίσκεται κοντά στο Κίεβο, ανακοίνωσε εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Αμυνας, υπογραμμίζοντας ότι τα επίπεδα της ραδιενέργειας στον σταθμό είναι κανονικά.

Ωστόσο, πέρα από τις εγκαταστάσεις του Τσερνόμπιλ που είναι εκτός λειτουργίας, στην Ουκρανία λειτουργούν σήμερα και άλλες πυρηνικές εγκαταστάσεις, συγκεκριμένα σε: Ρίβνε, Κμελνίτσκα, Νότια Ουκρανία και Ζαπορίζια, με την υποσημείωση όμως ότι τις τελευταίες ώρες σήμερα, 25 Φεβρουαρίου, στη Ζαπορίζια συγκεκριμένα οι μάχες μεταξύ Ρώσων και Ουκρανών μαίνονται.

ΠΗΓΗ: In.gr

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube