REAL TIME |

Weather Icon

Ρώσος Πρέσβης στην Ε.Ε: O Nord Stream 2 δεν πέθανε, είναι η «Ωραία Κοιμωμένη»

Ρώσος Πρέσβης στην Ε.Ε: O Nord Stream 2 δεν πέθανε, είναι η «Ωραία Κοιμωμένη»

Ζωντανός ο Nord Stream 2, λέει ο Ρώσος πρέσβης στην ΕΕ

Ο αγωγός φυσικού αερίου Nord Stream 2 δεν έχει πεθάνει αλλά είναι απλά η «Ωραία Κοιμωμένη», υποστηρίζει σε συνέντευξη στην ευρωπαϊκή ιστοσελίδα EURACTIV, ο Ρώσος Πρέσβης στην ΕΕ Βλαντίμιρ Τσιζόφ.
«Τώρα είναι μια Ωραία Κοιμωμένη, θα έλεγα. Δεν έχει πεθάνει. Κανείς δεν είπε ότι είναι νεκρό πρότζεκτ. Κανείς από τη γερμανική κυβέρνηση δεν είπε ότι είναι νεκρό. Έχει τεθεί σε αναμονή. Ποιος όμως θα υποφέρει; Η Ρωσία θα βρει πελάτες για το φυσικό της αέριο», είπε ο Ρώσος διπλωμάτης. Πρόσθεσε ότι η ενέργεια είναι ένας τομέας όπου ο βαθμός αλληλεξάρτησης Ρωσίας και ΕΕ είναι μεγάλος.
Ερωτηθείς εάν η ΕΕ είναι ενωμένη στην Ουκρανική κρίση, απάντησε: «Κατανοούμε ότι οποιεσδήποτε αποφάσεις λαμβάνονται σε αυτόν τον τομέα λαμβάνονται ομόφωνα. Πράγμα που δείχνει ότι υπάρχει κάποιος βαθμός πειθαρχίας. Το εάν αυτό αντικατοπτρίζει όλες τις εθελοντικές θέσεις οποιασδήποτε μεμονωμένης χώρας, αυτό μένει να το δούμε».
Γιατί πήραμε το Τσερνόμπιλ
Ο Τσιζόφ εξέφρασε επίσης την ανησυχία της Μόσχας για τις δηλώσεις του Ουκρανού Προέδρου Ζελένσκι που φέρεται να σκοπεύει να καταργήσει το Μνημόνιο της Βουδαπέστης του 1994 και να προχωρήσει στην επαναφορά της Ουκρανίας στο πυρηνικό καθεστώς.
Το μνημόνιο της Βουδαπέστης της Ουκρανίας, της Μεγάλης Βρετανίας, της Ρωσίας και των Ηνωμένων Πολιτειών υπογράφηκε στις 5 Δεκεμβρίου 1994. Το έγγραφο καθιέρωσε εγγυήσεις ασφάλειας σε σχέση με την προσχώρηση της Ουκρανίας στη Συνθήκη για τη Μη Διάδοση των Πυρηνικών Όπλων.
«Η Ουκρανία δεν είχε ποτέ πυρηνικό καθεστώς, ήταν μέρος της Σοβιετικής Ένωσης που ήταν πυρηνική δύναμη. Επομένως, δεν παίρνει πίσω κάτι που ανήκε στην Ουκρανία. Αλλά η Ουκρανία έχει τέσσερις πυρηνικούς σταθμούς που λειτουργούν, συν έναν πέμπτο – το Τσερνόμπιλ. Και έχει διατηρήσει αρκετή επιστημονική τεχνογνωσία. Τουλάχιστον να κάνει τη λεγόμενη βρώμικη βόμβα», είπε ο Ρώσος Πρέσβης στην ΕΕ Βλαντίμιρ Τσιζόφ.
Ερωτηθείς εάν αυτό είναι «σοβαρό», απάντησε: «Ελπίζω όχι. Διότι αν είναι, θα πρέπει να ρωτήσει κανείς την ΕΕ και τις ΗΠΑ, εκείνους τους ανθρώπους που είναι απασχολημένοι με τη σύνταξη περαιτέρω σειρών κυρώσεων, αν κάνουν το ίδιο με την Ουκρανία; Δεν είναι το Μνημόνιο της Βουδαπέστης που έχει σημασία, οποιοδήποτε βήμα προς αυτή την κατεύθυνση θα σήμαινε ξεκάθαρη παραβίαση της συνθήκης περί μη διάδοσης. Αυτό είναι το νομικό μέσο. Εάν συμβεί αυτό, ολόκληρη η διεθνής κοινότητα θα πρέπει να στραφεί εναντίον του Κιέβου και να παρουσιάσει ορισμένα αιτήματα».
Ελπίζουμε να μη σκοτωθεί ο Ζελένσκι
Στο ερώτημα εάν πιστεύει ότι θα σκοτωθεί ο Ζελένσκι σε κάποια στρατιωτική επιχείρηση, ο Ρώσος Πρέσβης είπε ότι ελπίζει «όχι», αφήνοντας αιχμές για άλλες υπερδυνάμεις.
«Στην πραγματικότητα, η δολοφονία ηγετών κρατών είναι στυλ κάποιου άλλου, όχι δικό μας. Ίσως υπάρξει κάποιο δικαστήριο για να τον αντιμετωπίσει κάποια στιγμή».
Ερωτηθείς ποιες κατηγορίες μπορούν να του απαγγελθούν σε μια τέτοια περίπτωση στον Ζελένσκι, ο Τσιζόφ είπε ότι «εναπόκειται στις ανανεωμένες αρχές στο Κίεβο και στο δικαστήριο τους να τον αντιμετωπίσουν».
Θα επιβιώσουμε από τις ευρωπαϊκές κυρώσεις
Αναφερόμενος στις κυρώσεις που επέβαλε η ΕΕ, ο Τσιζώφ υπογράμμισε ότι η Μόσχα όχι μόνο «θα επιβιώσει» αλλά στο τέλος της ημέρας θα γυρίσουν μπούμερανγκ σε όσους τις επιβάλουν.
«Υπήρξαν ηγέτες από μέρη εκτός της ΕΕ που είχαν προβλέψει, με τον προηγούμενο γύρο κυρώσεων, ότι η ρωσική οικονομία θα κομματιαζόταν. Αλλά έχει επιβιώσει. Γνωρίζουμε πώς να υπολογίζουμε τους κινδύνους και να αντιμετωπίζουμε τις συνέπειες τυχόν επικείμενων κυρώσεων. Και οι κυρώσεις έχουν αποτέλεσμα μπούμερανγκ, χτυπούν πολύ συχνά αυτούς που τις επιβάλλουν. Όχι λόγω των αντικυρώσεων, αλλά γιατί σε αυτόν τον πολύ διασυνδεδεμένο κόσμο, σε αυτήν την παγκόσμια οικονομία, θα γυρίσουν μπούμερανγκ».
Τέλος, ο Ρώσος Πρέσβης στην ΕΕ Βλαντίμιρ Τσιζόφ επεσήμανε ότι οι ρωσικές δυνάμεις δεν έχουν καμία διάθεση να παραμείνουν στην Ουκρανία.
«Πρόθεσή μας δεν είναι να μείνουμε για πάντα. Ο ρωσικός στρατός θα ολοκληρώσει αυτή την επιχείρηση, ελπίζουμε νωρίτερα παρά αργότερα, και θα φύγει […] η Ρωσία έχει ήδη αρκετό έδαφος».
Πηγή: EURACTIV 

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube