Weather Icon
Ουκρανία , Ρωσία 25 Φεβρουαρίου 2022

Προελαύνει ο ρωσικός στρατός – Ασθενής η αντίσταση του ουκρανικού στρατού

Προελαύνει ο ρωσικός στρατός – Ασθενής η αντίσταση του ουκρανικού στρατού

Ο Zelensky κατηγορεί το ΝΑΤΟ ότι φοβάται ..«είμαστε μόνοι» απέναντι στην Ρωσία

Καταρρέει η ουκρανική άμυνα, ο Putin προτείνει όρους παράδοσης – Προελαύνουν οι Ρώσοι, πέφτει άμεσα το Κίεβο – Φοβάται το ΝΑΤΟ

Μια ανάσα – περίπου 32 χιλιόμετρα – από το Κίεβο βρίσκεται ο ρωσικός στρατός, ο οποίος κατάφερε μέσα σε λίγες ώρες να προχωρήσει στην κατάληψη του μεγαλύτερου μέρους της Ουκρανίας, η πτώση της οποίας θεωρείται πλέον πως είναι θέμα μερικών ωρών.

Η Δύση, παρά τις έγκυρες και έγκαιρες προειδοποιήσεις της για την επικείμενη ρωσική επίθεση, παρά τις αυστηρές οικονομικές κυρώσεις που επέβαλε στη Ρωσία και παρά την αμέριστη – στα λόγια – στήριξη που πρόσφερε στην Ουκρανία, άφησε μόνο του το Κίεβο, το οποίο ήταν γνωστό πως ήταν αδύνατο να αντισταθεί στην ρωσική πολεμική μηχανή.
Πλέον ο Putin είναι ο απόλυτος κυρίαρχος και είναι αυτός που βάζει τους όρους του παιχνιδιού στην Ουκρανία.
Έχει ήδη διατυπώσει την πρόταση του για την παράδοση και την επόμενη ημέρα της Ουκρανίας, με τους όρους επί της ουσίας να σηματοδοτούν αφενός την πτώση της σημερινής κυβέρνησης Zelensky και την ανάδειξη μιας νέας και αφετέρου την ουδετερότητα της χώρας, κάτι που σημαίνει πως εγκαταλείπεται οριστικά η προοπτική της εισδοχής της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ.

Είναι χαρακτηριστικό πως ο πρόεδρος Zelensky, αφού εξέφρασε την απογοήτευση του για το ότι η Ουκρανία έμεινε μόνη, εμφανίστηκε πρόθυμος να συζητήσει τις προτάσεις του Ρώσου προέδρου.
Μάλιστα ο Γάλλος πρόεδρος Emmanuel Macron είπε πως στη σύντομη τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με Ρώσο ομόλογο του, του μετέφερε αίτημα του Zelensky για διάλογο.
Μέσα σε λίγα 24ωρα ο πρόεδρος Putin κατάφερε όχι μόνο να εισβάλει και να κατακτήσει ένα κυρίαρχο και ανεξάρτητο κράτος τον 21ο αιώνα αλλά και να αφήσει αποσβολωμένη και αδύναμη τη Δύση να παρακολουθεί τη Ρωσία να επιβάλλει τους όρους της και να αποδεικνύει πως αν μη τι άλλο παραμένει μια τεράστια στρατιωτική δύναμη και μια παγκόσμια υπερδύναμη.

Μάχες σε όλη την Ουκρανία

Κατά τη διάρκεια της νύχτας και ενώ έχει συμπληρωθεί ήδη το πρώτο 24ωρο της ρωσικής επίθεσης, συνεχίζονταν οι μάχες σε διάφορα σημεία της ουκρανικής επικράτειας.
Σύμφωνα με το επιτελείο του ουκρανικού στρατού, οι Ρώσοι έχουν ήδη προελάσει στην Ουκρανία, συγκεντρώνοντας στρατεύματα στις ανατολικές περιοχές του Χάρκοβο και του Ντανιέτσκ καθώς και στον νότο, με απώτερο στόχο την περικύκλωση του Κιέβου.
Επιπλέον, σύμφωνα πάντα με τους Ουκρανίας, οι Ρώσοι φέρονται να επιδιώκουν να δημιουργήσουν χερσαίο διάδρομο από τη χερσόνησο της Κριμαίας στις περιοχές των αυτονομιστών στο ανατολικό τμήμα της χώρας και να έχουν επίσης στο στόχαστρο την περιοχή της Υπερδνειστερίας στον Μόλδοβα.
Παράλληλα μάχες γίνονται στην περιφέρεια της Χερσώνας στο νότιο τμήμα της Ουκρανίας, ενώ αναφέρεται πως ο ουκρανικός στρατός κατάφερε να αποτρέψει επιχείρηση με σκοπό την ανάπτυξη 200 μελών της αερομεταφερόμενης ρωσικής δύναμης στο αεροδρόμιο Γκοστομέλ, δυτικά του Κιέβου.

Σε κλοιό το Κίεβο, θέμα ωρών η πτώση του

Πλέον όλα τα βλέμματα είναι στραμμένα στο Κίεβο, η κατάληψη του οποίου είναι και ο απώτερος στόχος της ρωσικής επίθεσης.
Τουλάχιστον δύο ισχυρές εκρήξεις ακούστηκαν τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα Παρασκευή 25/2 στο κέντρο του Κιέβου.
Ο ουκρανικός στρατός ξηράς έκανε λόγο για «πυραυλικές επιθέσεις» εναντίον του Κιέβου και διαβεβαίωσε ότι αναχαιτίστηκαν και καταρρίφθηκαν δύο από τους πυραύλους.
Μεταφόρτωσε εξάλλου σύντομο ερασιτεχνικό βίντεο που δείχνει πολυκατοικία στις φλόγες.
Ο δήμαρχος Κιέβου ανέφερε από τη δική του πλευρά ότι τρεις άνθρωποι τραυματίστηκαν, ο ένας βαριά, από θραύσματα πυραύλων που έπεσαν σε συνοικία της πρωτεύουσας.
Οι ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις ανέφεραν ότι κατέρριψαν τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα ρωσικό αεροσκάφος στο Κίεβο, που κατέπεσε σε εννιαώροφη πολυκατοικία προκαλώντας πυρκαγιά, αν και στη συνέχεια διαπιστώθηκε ότι το αεροσκάφος που έπεσε ήταν ουκρανικό.
Πολλοί πιστεύουν πως οι Ρώσοι θα επιτεθούν
 σε στρατηγικές και κυβερνητικές εγκαταστάσεις του Κιέβου με απώτερο στόχο την ανατροπή της σημερινής κυβέρνησης Zelensky.

Zelensky: Η Ρωσία πρέπει να μιλήσει μαζί μας για να τελειώσει ο πόλεμος

Έτοιμος να μιλήσει με τη Ρωσία για τον τερματισμό του πολέμου δήλωσε ο πρόεδρος της Ουκρανίας, Volodymyr Zelensky σε νέο μήνυμα του προς τους Ουκρανούς.
«Η Ρωσία θα πρέπει να μιλήσει μαζί μας σχετικά με το πώς θα σταματήσουν οι εχθροπραξίες και πως θα μπει ένα τέλος σε αυτήν την εισβολή.
Όσο πιο νωρίς αρχίσουν οι συνομιλίες, τόσο λιγότερες θα είναι οι απώλειες της Ρωσίας» είπε ο Zelenksy, αναφέροντας πως έως ότου να σταματήσουν οι επιθέσεις, «εμείς θα υπερασπιζόμαστε την πατρίδα μας».
Σημειώνεται πως χθες Πέμπτη 24/2 το βράδυ ο Zelensky είπε πως δεν είχε σκοπό να εγκαταλείψει το Κίεβο, αναφέροντας πως αποτελεί το νούμερο ένα στόχο της Ρωσίας.
Εν τω μεταξύ, και χθες ο Zelensky είχε αναφέρει πως «πρέπει να μιλήσουμε για κατάπαυση του πυρός με τη Ρωσία».

Είμαστε μόνοι

«Παρά τις πολυετείς «υποσχέσεις» από τις ΗΠΑ και τη Δύση για σχέδιο ένταξης της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ – κανένας από τους υποστηρικτές του ή τους συμμάχους της Ουκρανίας δεν έρχεται να βοηθήσει.
Δεν φοβόμαστε να μιλήσουμε με τη Ρωσία.
Δεν φοβόμαστε να μιλήσουμε για εγγυήσεις ασφαλείας για το κράτος μας.
Δεν φοβόμαστε να μιλήσουμε για ουδέτερο καθεστώς.
Αλλά τι εγγυήσεις ασφαλείας θα έχουμε;
Ποιες όμως χώρες θα τις δώσουν» διερωτήθηκε ο Zelensky, αναφέροντας πως η Ρωσία έχει υποβάλλει πρόταση στην ηγεσία της Ουκρανίας, τονίζοντας ότι «μπορούμε να διαπραγματευτούμε τους όρους παράδοσης της Ουκρανίας».
«Είμαστε μόνοι στην υπεράσπιση του κράτους μας.
Ποιος είναι έτοιμος να πολεμήσει μαζί μας;
Δεν το βλέπω.
Ποιος είναι έτοιμος να εγγυηθεί την ένταξη της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ;
Όλοι φοβούνται» πρόσθεσε ο Zelensky.
«Ρώτησα τους 27 ηγέτες της Ευρώπης εάν η Ουκρανία έπρεπε να είναι στο ΝΑΤΟ.
Ρώτησα ευθέως.
Όλοι φοβούνται.
Και εμείς δεν φοβόμαστε» ανέφερε ο Zelensky.

Kuleba (ΥΠΕΞ Ουκρανίας): Φρικιαστικά πλήγματα

Από την πλευρά του ουκρανός υπουργός Εξωτερικών Dmytro Kuleba έκανε λόγο για «φρικιαστικά πλήγματα» στο Κίεβο από τη Ρωσία, που παρομοίασε με εκείνα της ναζιστικής Γερμανίας.
«Η τελευταία φορά που η πρωτεύουσά μας είχε ζήσει κάτι τέτοιο ήταν το 1941, όταν είχε δεχθεί επίθεση από τη Ναζιστική Γερμανία.
Η Ουκρανία νίκησε εκείνο το κακό και θα νικήσει κι αυτό», ανέφερε o Kuleba, ο οποίος κάλεσε να επιβληθούν κυρώσεις στη Ρωσία και στον πρόεδρό Putin
Επιπλέον ζήτησε από όλες τις χώρες να διακόψουν τις σχέσεις τους με τη Μόσχα και «να διώξουν τους Ρώσους με τις κλωτσιές από παντού».
«Σταματήστε τον Πούτιν.
Απομονώστε τη Ρωσία», ανέφερε o Kuleba.

Η προφητική πρόβλεψη

Ο πλανήτης είναι μάρτυρας μιας προφητείας… που είχε διατυπώσει ο κορυφαίος γεωπολιτικός αναλυτής John Mearsheimer πριν από 5-6 χρόνια με φόντο το αρχικό πραξικόπημα στην Ουκρανία που υποστηρίχθηκε από τη Δύση…
«Η Δύση οδηγεί την Ουκρανία σε αδιέξοδο και το τελικό αποτέλεσμα είναι ότι η Ουκρανία θα ναυαγήσει».
Οι δραματικές δηλώσεις του Zelensky δείχνουν βαθιά απογοήτευση και απόγνωση αφού ο Πρόεδρος Biden σε διάγγελμα για την κρίση επιβεβαίωσε ότι «οι αμερικανικές δυνάμεις δεν πρόκειται να πολεμήσουν στην Ουκρανία», ενώ επίσης επέβαλε νέες κυρώσεις που απέχουν πολύ από αυτό που απαιτούσαν οι σκληροπυρηνικοί του Κογκρέσου.

Οι όροι του Putin

Ετοιμη να διαπραγματευτεί τους όρους παράδοσης του Κιέβου δηλώνει η Μόσχα, λίγες ώρες μετά τη στρατιωτική εισβολή στην ουκρανική επικράτεια.
Με ανακοίνωσή του, μέσω του εκπροσώπου Dmitry Peskov, το Κρεμλίνο δήλωσε έτοιμο να κάτσει στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης με την ηγεσία της Ουκρανίας και να καταλήξουν στους όρους παράδοσης της χώρας.
«Ο πρόεδρος είναι έτοιμος να δηλώσει τι περιμένει από την Ουκρανία, θέτοντας την κόκκινη γραμμή στα προβλήματα που έχουν προκύψει.
Οι προτάσεις της ρωσικής προεδρίας αφορούν ένα ουδέτερο καθεστώς και την αποστρατικοποίηση της χώρας», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου.

O ρωσικός στρατός στο Τσέρνομπιλ

Κατά τη διάρκεια των χθεσινών μαχών, ο ρωσικός στρατός κατάφερε να αποκτήσει τον έλεγχο του πυρηνικού σταθμού στο Τσέρνομπιλ.

Επιπλέον, τα ρωσικά στρατεύματα προέλασαν στα ανατολικά, σε Χάρκοβο, Λουχάνσκ, Ντονέτσκ (με τη συνδρομή των περίπου 15.000 φιλορώσων αυτονομιστών) και στα νότια, σε Μαριούπολη και Χερσώνα.
Πολύ μεγάλες εκρήξεις και ρωσικά «χτυπήματα» έχουν καταγραφεί, στο Μπρόβαρι, στην Οδησσό, στο Λβιβ, στο Ιβάνο Φράνκιβεσκ, στη Ζαπορίζια, στη Μελιτόπολη και στο Ντνίπρο.

bbc3
Το υπουργείο Υγείας της Ουκρανίας ανακοίνωσε αργά το βράδυ της Πέμπτης ότι οι νεκροί της πρώτης ημέρας ανέρχονταν σε 57 και οι τραυματίες σε 169 σε όλη τη χώρα.

Χιλιάδες πολίτες διανυκτέρευσαν σε σταθμούς του μετρό

Από το πρωί της Πέμπτης οπότε και η Ρωσία ξεκίνησε την εισβολή της στην Ουκρανία χιλιάδες πολίτες κάθε ηλικίας αφού πρόλαβαν να βάλουν σε βαλίτσες όσα υπάρχοντα μπορούσαν, κατευθύνθηκαν με προορισμό τους σταθμούς του μετρό θέλοντας να βρουν ένα ασφαλές καταφύγιο από τους βομβαρδισμούς.
Εικόνες και βίντεο που απεικοινίζουν δεκάδες πολίτες στις αποβάθρες και τους διαδρόμους των σταθμών του μετρό κάνουν το γύρο του κόσμου μέσα από τα social media.
Όλοι τους ετοιμάζονται να περάσουν ένα από τα δυσκολότερα βράδια της ζωής τους ενώ είναι τα «τύμπανα πολέμου» δημιουργούν ένα γενικευμένο κλίμα τρόμου.

Σχεδόν 100.000 Ουκρανοί εγκατέλειψαν τα σπίτια τους

Σύμφωνα με την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες, αρκετές χιλιάδες Ουκρανοί επέλεξαν να αναζητήσουν ασφαλές καταφύγιο σε γειτονικές χώρες, κυρίως στη Μολδαβία και τη Ρουμανία. Την ίδια ώρα, σχεδόν 100.000 Ουκρανοί εγκατέλειψαν τις εστίες τους και ξεριζώθηκαν από τον τόπο τους.
Η Σάμπια Μαντού, εκπρόσωπος της Ύπατης Αρμοστείας των Ηνωμένων Εθνών για τους Πρόσφυγες (UNHCR), δήλωσε ότι τα στοιχεία συγκεντρώθηκαν από αναφορές των εθνικών αρχών, του προσωπικού της UNHCR και συνεργαζόμενων υπηρεσιών.
«Είναι ένας κατά προσέγγιση αριθμός», είπε στο Reuters.

www.bankingnews.gr

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube