Weather Icon

Πρέσβης Ισραήλ στην Κύπρο: Δεν θα πληγεί η συνεργασία μας

Πρέσβης Ισραήλ στην Κύπρο: Δεν θα πληγεί η συνεργασία μας

  Συνέντευξη του Ισραηλινού Πρέσβη στη Λευκωσία, για την επικείμενη επίσκεψη του Προέδρου του Ισραήλ στην Κύπρο

Ανδρέας Πιμπίσιης   

Η μεθαυριανή επίσκεψη του Ισαάκ Χέρτζογκ (φωτο) στην Κύπρο, μια εβδομάδα πριν το ταξίδι του Ισραηλινού Προέδρου στην Τουρκία, στόχο έχει να καταδείξει τη σημασία που έχει για το Ισραήλ η Κύπρος και παράλληλα να ξεκαθαρίσει και εμπράκτως ότι η μια κίνηση δεν γίνεται σε βάρος της άλλης. «Δεν είναι παιχνίδι μηδενικού αθροίσματος», υπογραμμίζει ο πρέσβης του Ισραήλ στη Λευκωσία, Όρεν Ανόλικ, ο οποίος μίλησε αποκλειστικά στον «Φ» για τη σημασία της επίσκεψης Χέρτζογκ στο νησί. 

– Είναι μια σημαντική επίσκεψη η οποία εντάσσεται στο πλαίσιο των εξαιρετικών μας σχέσεων την τελευταία δεκαετία. Μια περίοδο κατά την οποία έχουμε δει πολλές επισκέψεις Κύπριων ηγετών στο Ισραήλ και Ισραηλινών αξιωματούχων στην Κύπρο. Είναι μια ισχυρή ένδειξη των εξαιρετικών σχέσεων που έχουμε σήμερα, αυτής της συνεργασίας που έχουμε και καλύπτει ένα ευρύ φάσμα θεμάτων. Είναι μια ευκαιρία για να συζητήσουμε αυτά τα θέματα και παράλληλα να δείξουμε και στους δύο λαούς πού στέκονται αυτές οι πολύ καλές μας σχέσεις. 

Η επίσκεψη έρχεται σε μια φάση όπου έχουμε ενδιαφέρουσες εξελίξεις στην περιοχή μας. Ως γνωστό ο Πρόεδρος Χέρτζογκ επισκέφθηκε την Ελλάδα, τώρα έρχεται στην Κύπρο και την ερχόμενη εβδομάδα θα μεταβεί στην Τουρκία. Μέσα σε ένα χρονικό διάστημα δύο εβδομάδων επισκέπτεται τους κοντινούς μας γείτονες. Και μέσα σ’ αυτό το πλαίσιο αποτελεί μια σημαντική επίσκεψη. 

– Υπάρχει κάποιος ιδιαίτερος λόγος γιατί ταξιδεύει στις τρεις χώρες αυτή την περίοδο;

– Για κάθε επίσκεψη υπάρχει κι ένας ξεχωριστός λόγος. Η επίσκεψη στην Ελλάδα είχε προγραμματιστεί εδώ και καιρό και θα πραγματοποιείτο ούτως ή άλλως. Η επίσκεψη στην Τουρκία είχε συζητηθεί πρόσφατα και εντάσσεται στην προσπάθεια βελτίωσης των σχέσεων του Ισραήλ με την Τουρκία. 

Μέσα σ’ αυτό το πλαίσιο θεωρήθηκε πως ήταν λογικό, εφόσον θα πήγαινε σε Ελλάδα και Τουρκία, να έρθει και στην Κύπρο. Προκειμένου να στείλει το μήνυμα πως η Κύπρος αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι αυτής της περιοχής και των σχέσεων μεταξύ των χωρών της περιοχής. Επίσης θέλει να καταδείξει τις άριστες σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών. 

Το ταξίδι εντάσσεται στο πλαίσιο ενός πακέτου που καταδεικνύει τις υφιστάμενες άριστες σχέσεις που έχουμε με την Ελλάδα και την Κύπρο καθώς και την προσπάθειά μας να βελτιώσουμε τις σχέσεις μας με την Τουρκία. 

Η μια κίνηση δεν γίνεται σε βάρος της άλλης. Δεν πρόκειται για παιχνίδι με μηδενικό άθροισμα. Καταφέρνοντας να έχουμε καλές σχέσεις όλες οι χώρες μεταξύ μας όλοι μπορούμε να έχουμε όφελος. 

Υπογραμμίζει τη σημασία 

– Υπήρξαν αρκετές συζητήσεις και αρκετοί ήταν εκείνοι που βλέπουν την επίσκεψη Χέρτζογκ στην Τουρκία ως εξέλιξη που θα επιφέρει αλλαγή και στις σχέσεις του Ισραήλ με την Κύπρο. 

– Δεν ξέρω σε ποιους αναφέρεστε, αλλά είχα την ευκαιρία να μιλήσω με σχεδόν όλους τους ηγέτες στην Κύπρο, τον Πρόεδρο, τον υπουργό Εξωτερικών, αξιωματούχους και αυτό που ακούω είναι πως όλοι αντιλαμβάνονται ότι η βελτίωση των σχέσεων μας με την Τουρκία δεν είναι σε βάρος των σχέσεων του Ισραήλ με την Κύπρο. Αντίθετα, μπορεί να αποβεί ωφέλιμη στις σχέσεις της Κύπρου με το Ισραήλ. Το να έχετε ένα φίλο που έχει σχέσεις με κάποιον που βρίσκεται σε σύγκρουση μπορεί να βοηθήσει στο να σταλούν μηνύματα ή να ληφθούν μηνύματα. Πιστεύω όταν μιλήσετε με την κυπριακή ηγεσία θα αντιληφθείτε πως υπάρχει μια ισχυρή κατανόηση για το τι συμβαίνει. 

Εάν υπάρχουν κάποιοι που πιστεύουν πως κάθε φορά που οι σχέσεις Ισραήλ και Τουρκίας βελτιώνονται αυτό θα γίνει σε βάρος των σχέσεων με την Κύπρο, εγώ τους απαντώ πως κάτι τέτοιο  δεν συμβαίνει. Και αυτό έρχεται να τονίσει η επίσκεψη του Προέδρου Χέρτζογκ στην Κύπρο. Υπογραμμίζει τη σημασία που επιδεικνύει το Ισραήλ για τις σχέσεις του με την Κύπρο. Υπάρχει μια στρατηγική συνεργασία την οποία το Ισραήλ δεν έχει καμιά απολύτως πρόθεση να εγκαταλείψει ή να την πλήξει. Αντίθετα αυτό που θέλουμε είναι να την ενισχύσουμε ακόμα περισσότερο. 

Προς όφελος της περιοχής 

– Με τις επισκέψεις αυτές και κυρίως το ταξίδι Χέρτζογκ στην Τουρκία θα δούμε αλλαγή της εξωτερικής πολιτικής του Ισραήλ;

– Η εξωτερική πολιτική του Ισραήλ τα τελευταία χρόνια ένα πολύ ξεκάθαρο για το τι ακριβώς επιδιώκει. Προσπαθούμε να έχουμε καλύτερες σχέσεις με τους γείτονές μας, με χώρες που είναι κοντά μας. Το βλέπουμε στην τριμερή με την Ελλάδα και την Κύπρο, το βλέπουμε σε σχέση με τις σχέσεις μας με την Αίγυπτο και την Ιορδανία που έχουν βελτιωθεί. Μπορεί να το δούμε μέσα από τις Συμφωνίες του Αβραάμ που έφερε σ’ αυτή την ομάδα φίλων τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, το Μπαχρέιν, το Μαρόκο. Προσπαθούμε να έχουμε καλές σχέσεις με τους γείτονές μας γιατί είναι καλό για όλους μας και την περιοχή. 

Η Τουρκία είναι επίσης κομμάτι αυτή της περιοχής και αν μπορούμε να έχουμε καλύτερες σχέσεις μαζί της αυτό, πιστεύω, θα είναι προς όφελος του Ισραήλ και της περιοχής. 

 Διαφορετικές απόψεις 

– Όσον αφορά αυτές τις συμμαχίες και συμφωνίες γνωρίζουμε ότι η Τουρκία δεν ήταν υπέρ. 

– Διαφορετικές χώρες μπορεί να έχουν διαφορετικές απόψεις για τις εξελίξεις και το τι συμβαίνει στην περιοχή. Έχουμε κι εμείς τις ενστάσεις μας για κάποιες από τις πολιτικές της Τουρκίας στην περιοχή. Το ότι μπορείς με κάποιους να μην κοιτάζεσαι στα μάτια αυτό δεν σημαίνει πως δεν μπορείς να έχεις μιας μορφής διάλογο και να προσπαθείς να εξηγείς τις θέσεις σου. 

Ακόμα και αν υπάρχουν πολιτικές που είτε η Τουρκία είτε το Ισραήλ προωθούν και οι οποίες δεν συνταυτίζονται αυτό δεν σημαίνει πως δεν θα πρέπει να καταβάλλονται προσπάθειες για βελτίωση των μεταξύ τους σχέσεων. Δεν σημαίνει ότι θα συμφωνούν σε όλα όσα κάνουμε και σίγουρα ούτε κι εμείς θα συμφωνούμε σε όλα όσα πράττουν. Αλλά μπορούμε να βρούμε ένα modus vivendi που θα μας επιτρέπει να έχουμε καλύτερες σχέσεις. 

Φιλελεύθερος

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube