Weather Icon
ΗΠΑ , Ουκρανία , Ρωσία 17 Φεβρουαρίου 2022

Ουκρανική κρίση: Συνεχίζεται ο λεκτικός πόλεμος- Αυξήθηκαν κατά 7.000 οι Ρώσοι στρατιώτες, λένε οι ΗΠΑ

Ουκρανική κρίση: Συνεχίζεται ο λεκτικός πόλεμος- Αυξήθηκαν κατά 7.000 οι Ρώσοι στρατιώτες, λένε οι ΗΠΑ

Ο πόλεμος αποφεύχθηκε προς στιγμήν, συνεχίζεται ο ψυχολογικός πόλεμος

Συνεχίζεται ο λεκτικός πόλεμος μεταξύ των δυτικών συμμάχων και του Κρεμλίνου για την ολοένα και πιο τεταμένη κατάσταση στην Ουκρανία που διατηρεί τη χώρα σε καθεστώς «ομηρίας», παρά τις διαδοχικές ανακοινώσεις της Μόσχας για απομάκρυνση των στρατευμάτων της. Η Ρωσία δηλώνει ότι επιδιώκει διπλωματική λύση, αλλά δυτικοί αξιωματούχοι λένε ότι αυτά τα σχόλια έρχονται σε αντίθεση με ενδείξεις προώθησης της στρατιωτικής προετοιμασίας για επίθεση, με τις ΗΠΑ να ποσοτικοποιούν τις αναφορές για αύξηση των ρωσικών στρατευμάτων στα ουκρανικά σύνορα σε 7.000 στρατιώτες. 

Πιο συγκεκριμένα, την Τετάρτη πρώτο το ΝΑΤΟ κατηγόρησε τη Ρωσία ότι αυξάνει, αντί να μειώνει τα στρατεύματα στα σύνορα. Η Μόσχα αρνήθηκε τις κατηγορίες, με τον εκπρόσωπο του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ, να υποστηρίζει ότι η Ρωσία αποσύρει ορισμένες από τις δυνάμεις της, κατηγορώντας παράλληλα το ΝΑΤΟ ότι διαθέτει ένα «μειονέκτημα» που το εμποδίζει να «αξιολογήσει νηφάλια την κατάσταση».

Στο ίδιο μήκος κύματος, αργότερα, αξιματούχος του Λευκού Οίκου χαρακτήρισε «ψευδείς» τους ισχυρισμούς του Κρεμλίνου ότι αποσύρει δυνάμεις από τα ουκρανικά σύνορα και κατηγόρησε τη Ρωσία ότι τις τελευταίες ημέρς αυξάνει την παρουσία στρατευμάτων στην περιοχή κατά περίπου 7.000 στρατιώτες. 

«Χθες, η ρωσική κυβέρνηση είπε ότι αποσύρει τα στρατεύματα από τα σύνορα της Ουκρανίας». . . Τώρα ξέρουμε ότι αυτό ήταν ψευδές», δήλωσε υψηλόβαθμος αξιωματούχος της κυβέρνησης Μπάιντεν την Τετάρτη. «Στην πραγματικότητα, επιβεβαιώσαμε τώρα ότι τις τελευταίες μέρες, η Ρωσία αύξησε την παρουσία στρατευμάτων της κατά μήκος των ουκρανικών συνόρων έως και 7.000 στρατιώτες, με κάποιους να φθάνουν μόλις σήμερα», συνέχισε. 

Αμερικανοί αξιωματούχοι αρνήθηκαν να δώσουν περισσότερες λεπτομέρειες για να τεκμηριώσουν τους ισχυρισμούς, τονίζοντας ότι οι πληροφορίες ήταν «αρκετά έγκυρες». Την Τρίτη, ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν είπε ότι η Ρωσία έχει συγκεντρώσει περίπου 150.000 στρατιώτες στα σύνορά της με την Ουκρανία και στη γειτονική Λευκορωσία.

«Όπως οι ρωσικοί ισχυρισμοί για την απόσυρση των στρατευμάτων ήταν ψευδείς, έτσι θα είναι και όποιο ψεύτικο πρόσχημα επινοήσουν για να δικαιολογήσουν αυτόν τον πόλεμο επιλογής», πρόσθεσε ο αξιωματούχος.

Στο μεταξύ, σε εξέλιξη είναι η διήμερη συνάντηση των υπουργών Άμυνας του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες, όπου συζητιέται αυτό που η βορειοτλαντική συμμαχία έχει χαρακτηρίσει ως «την πιο σοβαρή κρίση ασφαλείας, που αντιμετωπίζει η Ευρώπη εδώ και δεκαετίες».

Παράλληλα, η ουκρανική κρίση θα συζητηθεί στην άτυπη συνάντηση των μελών του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου που θα πραγματοποιηθεί σήμερα πριν από τη Σύνοδος της ΕΕ με τις αφρικανικές χώρες. 

naftemporiki.gr

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube