REAL TIME |

ΗΠΑ , Ουκρανία , Ρωσία 13 Φεβρουαρίου 2022

Ουκρανία: Σκληρό μπρα ντε φερ Ρωσίας – Δύσης με το «δάχτυλο στη σκανδάλη»

Ουκρανία: Σκληρό μπρα ντε φερ Ρωσίας – Δύσης με το «δάχτυλο στη σκανδάλη»

Η ένταση χτυπάει κόκκινο στην Ουκρανία

Με αμείωτη ένταση συνεχίζεται το μπρα ντε φερ της Ρωσίας με τη Δύση για την Ουκρανία, όπου η ένταση χτυπάει κόκκινο.

Η κρίση στην Ουκρανία κλιμακώνεται, καθώς πολλές χώρες καλούν τους πολίτες τους να απομακρυνθούν υπό τον φόβο για ρωσική εισβολή στη χώρα.

Η Μόσχα, πάντως, αρνείται ότι σχεδιάζει να εισβάλλει στην Ουκρανία, λέγοντας ότι υπερασπίζεται μόνον τα δικά της συμφέροντα ασφαλείας έναντι της επιθετικότητας των συμμάχων του ΝΑΤΟ. Παράλληλα, η Ουκρανία καλεί για διατήρηση της ψυχραιμίας.

Η συνομιλία του προέδρου των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν με τον Ρώσο ομόλογό του Βλαντιμίρ Πούτιν το Σάββατο, είχε διάρκεια πάνω από μια ώρα, αλλά δεν βγήκε λευκός καπνός. Ο Μπάιντεν προειδοποίησε εκ νέου τον Πούτιν για ισχυρές και άμεσες κυρώσεις σε περίπτωση που εισβάλει στην Ουκρανία.

«Ο πρόεδρος Μπάιντεν ήταν ξεκάθαρος: αν η Ρωσία εισβάλει στην Ουκρανία, οι ΗΠΑ μαζί με τους συμμάχους μας θα απαντήσουμε αποφασιστικά και θα επιβάλλουμε σοβαρές και ταχείες επιπτώσεις στη Ρωσία» είπε ο Λευκός Οίκος σε ανακοίνωσή του, προσθέτοντας πως ο Μπάιντεν «ήταν ξεκάθαρος με τον πρόεδρο Πούτιν πως παρόλο που οι ΗΠΑ παραμένουν προετοιμασμένες για διπλωματία, με πλήρη συνεργασία με τους Συμμάχους μας, είμαστε εξίσου προετοιμασμένοι και για άλλα σενάρια».

Αξιωματούχοι αναφέρουν σε αμερικανικά ΜΜΕ πως η συζήτηση έγινε σε επαγγελματικό τόνο και ήταν ουσιαστική αλλά τονίζουν πως δεν προέκυψε κάποια θεμελιώδης αλλαγή στη δυναμική που διαμορφώνεται τις τελευταίες εβδομάδες. Ωστόσο, ο Μπάιντεν άφησε και ένα παράθυρο αποκλιμάκωσης, λέγοντας στον Πούτιν πως οι ΗΠΑ παραμένουν σε ετοιμότητα για να βρεθεί μια διπλωματική λύση.

Μόσχα: Η υστερία των ΗΠΑ έφτασε στο απόγειό της

Από την πλευρά της η Μόσχα λέει πως «οι πρόεδροι συμφώνησαν ότι οι απόψεις που εξέφρασε ο Τζο Μπάιντεν θα εξεταστούν στη Μόσχα και θα ληφθούν υπόψη στην αντίδρασή μας» στις απαντήσεις που πρέπει να δώσουν το ΝΑΤΟ και η Ουάσινγκτον στις απαιτήσεις για τις εγγυήσεις ασφαλείας της Ρωσίας. Ο Γιούρι Ουσακόφ, διπλωματικός σύμβουλος του Πούτιν επιτέθηκε στις ΗΠΑ λέγοντας πως «η υστερία έφθασε στο απόγειό της» και πως« τις τελευταίες ημέρες και τις τελευταίες ώρες, η κατάσταση οδηγήθηκε στον παραλογισμό», καθώς «οι Αμερικανοί ανακοινώνουν ακόμη και την ημερομηνία της ρωσικής εισβολής και ταυτόχρονα ενισχύουν τον στρατιωτικό μυ της Ουκρανίας».

Μια ρωσική εισβολή στην Ουκρανία παρουσιάζεται από τον Λευκό Οίκο ότι είναι ενδεχομένως θέμα ημερών, αναφέροντας ότι η Ρωσία έχει αναπτύξει περισσότερους από 100.000 άνδρες στα σύνορα της Ουκρανίας και διεξάγει ασκήσεις στη Μαύρη Θάλασσα και τη Λευκορωσία, περικυκλώνοντας ντε φάκτο τη φιλοδυτική γείτονά της.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι είπε ότι οι προειδοποιήσεις για εισβολή θα μπορούσαν να προκαλέσουν πανικό, τον οποίο αποκάλεσε «τον καλύτερο φίλο των εχθρών μας».

Ο Λευκός Οίκος έχει προειδοποιήσει ότι μια εισβολή θα μπορούσε να συμβεί ανά πάσα στιγμή και θα μπορούσε να ξεκινήσει με βομβαρδισμούς από αέρος. Η Ρωσία χαρακτήρισε τέτοιους ισχυρισμούς ως «προκλητικές εικασίες».

Δυτικοί και Ρώσοι συνεχίζουν τον διάλογο, αλλά ο τόνος παραμένει συγκρουσιακός, οι πρώτοι θέλουν να αποσπάσουν ένα σημάδι αποκλιμάκωσης από τη Ρωσία, η οποία απαιτεί τον τερματισμό της επέκτασης του ΝΑΤΟ και της υποστήριξης της Ουκρανίας, θεωρώντας αυτό ως αδιαπραγμάτευτες «εγγυήσεις ασφαλείας».

Λίγο αργότερα πάντως, ο Αμερικανός ΥΠΕΞ Άντονι Μπλίνκεν, επέμεινε ότι ο κίνδυνος μία ρωσικής στρατιωτικής εισβολής στην Ουκρανία είναι υψηλός και επικείμενος ώστε να δικαιολογήσει την απομάκρυνση της πλειονότητας του προσωπικού της αμερικανικής πρεσβείας στο Κίεβο, την οποία ανακοίνωσε νωρίτερα το Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Έχουν συγκεντρωθεί 150.000 Ουκρανοί στρατιώτες, μας απειλούν με επίθεση, καταγγέλλουν οι ρωσόφωνοι

Την ίδια ώρα, ο Ντενίς Πουσίλιν, επικεφαλής της τοπικής διοίκησης του Ντονιέτσκ, που αντιμετωπίζεται από το Κίεβο ως αποσχιστική και ελεγχόμενη από τη Ρωσία καταγγέλλει ότι ο ουκρανικός στρατός έχει παρατάξει περί τις 150 χιλιάδες πολεμιστές κατά μήκος της διαχωριστικής γραμμής στο μέτωπο του ουκρανικού εμφυλίου.

«Δεν σταματά η μεταφορά εξοπλισμού στο ελεγχόμενο από το Κίεβο έδαφος και η κατάσταση καθημερινά οξύνεται. Από τη ρητορική της Δύσης και τις πραγματικές ενέργειες του Κιέβου βλέπουμε ότι η Ουκρανία είναι έτοιμη να προχωρήσει σε επιθετικές κινήσεις, σε στρατιωτική λύση της σύγκρουσης», δήλωσε ο Ντ.Πουσίλιν στο δίκτυο «Σολοβιόφ-live», που παρουσιάζει ο γνωστότερος ίσως δημοσιογράφος της ρωσικής κρατικής τηλεόρασης.

Βρετανός υπ. Άμυνας: Ανά πάσα στιγμή η εισβολή της Ρωσίας

Από την πλευρά του, ο υπουργός Άμυνας της Βρετανίας, ο Μπεν Γουάλας, εκτίμησε ότι η Ρωσία θα μπορούσε να εξαπολύσει μία επίθεση κατά της Ουκρανίας ανά πάσα στιγμή, παρά τις επανειλημμένες διαβεβαιώσεις της Μόσχας ότι δεν απειλεί καμία χώρα.

Σύμφωνα τους Sunday Times, ο Γουάλας δήλωσε χθες Σάββατο ότι μία ρωσική εισβολή στην Ουκρανία είναι «πολύ πιθανή» και ότι η Ρωσία θα μπορούσε να εξαπολύσει μία «επίθεση ανά πάσα στιγμή».

Ο βρετανός υπουργός Άμυνας προειδοποίησε ότι σε περίπτωση κλιμάκωσης, το ΝΑΤΟ θα αναπτύξει τις δυνάμεις του κατά μήκος των ρωσικών συνόρων και οι σύμμαχοι θα ενισχύσουν τις στρατιωτικές δαπάνες.

«Μπορεί (ο ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν) απλά να σβήσει τις μηχανές των τανκς του και να πάμε όλοι σπίτι, αλλά υπάρχει μία οσμή Μονάχου στον αέρα», δήλωσε μεταξύ άλλων ο Γουάλας.

Ο υπουργός άμυνας της Βρετανίας ταξίδεψε στη Μόσχα την Παρασκευή και συναντήθηκε με τον ρώσο ομόλογό του, Σεργκέι Σοϊγκού. Ο Γουάλας δήλωσε ότι οι συνομιλίες ήταν «εποικοδομητικές και ειλικρινείς» και ότι προέτρεψε τη Μόσχα να αποκλιμακώσει την ένταση στα ουκρανικά σύνορα. Από την πλευρά του, ο Σοϊγκού δήλωσε έπειτα από τη συνάντηση ότι το επίπεδο των σχέσεων Ρωσίας-Βρετανίας ήταν κοντά στο μηδέν και ότι ήταν αναγκαίο να σταματήσει η επιδείνωση των σχέσεων μεταξύ Ρωσίας και ΝΑΤΟ.

Τους τελευταίους μήνες, η Δύση και το Κίεβο κατηγορούν τη Μόσχα με αφορμή τη συγκέντρωση στρατιωτικών δυνάμεων κοντά στα σύνορα της Ουκρανίας για προετοιμασίες μίας «εισβολής». Η Μόσχα έχει αρνηθεί αυτές τις κατηγορίες, δηλώνοντας επανειλημμένως ότι δεν απειλεί κανέναν, εκφράζοντας παράλληλα την ανησυχία της για τη στρατιωτική δραστηριότητα του ΝΑΤΟ κοντά στα ρωσικά σύνορα, την οποία θεωρεί απειλή για την εθνική της ασφάλεια.

Η Ρωσία υπογράμμισε επίσης ότι έχει το δικαίωμα να μετακινεί στρατεύματα εντός της επικράτειάς της και προειδοποίησε τις χώρες της Δύσης ότι οι στρατιωτικές ενισχύσεις στο Κίεβο θα μπορούσαν να το ενθαρρύνουν να τις χρησιμοποιήσει εναντίον των αυτονομιστών στη νοτιοανατολική Ουκρανία (Ντονμπάς).<

iefimerida.gr

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube