Weather Icon
ΗΠΑ , ΝΑΤΟ , Ουκρανία , Ρωσία 2 Φεβρουαρίου 2022

Ουκρανία: Ο Πούτιν θέλει διάλογο και οι ΗΠΑ «ανοίγουν την πόρτα» για έλεγχο σε Ρουμανία και Πολωνία

Ουκρανία: Ο Πούτιν θέλει διάλογο και οι ΗΠΑ «ανοίγουν την πόρτα» για έλεγχο σε Ρουμανία και Πολωνία

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν κατηγόρησε χθες τη Δύση ότι σκόπιμα δημιούργησε ένα σενάριο έντασης

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν κατηγόρησε χθες τη Δύση ότι σκόπιμα δημιούργησε ένα σενάριο έντασης με σκοπό να την παρασύρει σε πόλεμο, αγνοώντας τις ανησυχίες της Ρωσίας για την ασφάλεια σχετικά με την Ουκρανία. Στα πρώτα του άμεσα δημόσια σχόλια για την κρίση για σχεδόν έξι εβδομάδες, ο Πούτιν δεν έδειξε διαθέσιμος να υποχωρήσει σχετικά με τις απαιτήσεις ασφαλείας, αν και δήλωσε έτοιμος να συνεχίσει τις διαπραγματεύσεις με τη Δύση, η οποία έχει δηλώσει ότι επιθυμεί τον διάλογο, αλλά δεν θεωρεί τις απαιτήσεις της Μόσχας ως σημείο εκκίνησης. Η επόμενη κίνηση του Ρώσου προέδρου παραμένει απρόβλεπτη. 

«Είναι ήδη ξεκάθαρο τώρα… ότι οι θεμελιώδεις ανησυχίες της Ρωσίας αγνοήθηκαν», είπε ο Πούτιν σε συνέντευξη Τύπου με τον πρωθυπουργό της Ουγγαρίας. Ο Ρώσος πρόεδρος είπε επίσης ότι η Δύση χρησιμοποιεί την Ουκρανία ως «εργαλείο για να εμποδίσει τη Ρωσία» και υποστήριξε ότι η είσοδος της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ θα μπορούσε να οδηγήσει σε σύγκρουση για την Κριμαία, τη χερσόνησο που προσαρτήθηκε από τη Ρωσία το 2014. 

VIA REUTERS/SPUTNIK

Στο μεταξύ, η Ρωσία συνεχίζει να αναπτύσσει χιλιάδες στρατεύματα και επιθετικά όπλα στα ουκρανικά σύνορα, με την εισβολή στην Ουκρανία από τις ρωσικές δυνάμεις να φαίνεται όλο και πιο πιθανή.  Πάνω από εκατό χιλιάδες ρωσικά στρατεύματα έχουν συγκεντρωθεί στα σύνορα της γειτονικής Ουκρανίας, με δυτικούς αξιωματούχους να ετοιμάζουν κυρώσεις σε περίπτωση εισβολής της Μόσχας, κάτι που το Κρεμλίνο επιμένει ότι δεν σκοπεύει να κάνει.

Σε αυτό το σημείο «πάτησε» χθες ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Άντονι Μπλίνκεν,κατά την τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον Ρώσο ομόλογό του, Σεργκέι Λαβρόφ, λέγοντας πως εφόσον η Ρωσία δεν σκοπεύει να εισβάλει στην Ουκρανία, είναι η ώρα να αποσυρθούν τα ρωσικά στρατεύματα από τα σύνορα των δύο χωρών.

Αν και το Κρεμλίνο έχει μέχρι στιγμής αγνοήσει τις εκκλήσεις της Δύσης να αποσύρει τα στρατεύματά του από τα σύνορα με την Ουκρανία, οι δηλώσεις του Πούτιν ότι ελπίζει να βρεθεί μια διπλωματική λύση, υποδηλώνουν ότι το Κρεμλίνο είναι πρόθυμο να συνεχίσει τις συνομιλίες, παρόλο που οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους έχουν απορρίψει τις κύριες απαιτήσεις του. Οι ΗΠΑ υποστηρίζουν ότι το ΝΑΤΟ είναι μια αμυντική συμμαχία και όχι απειλή για τη Ρωσία.

VIA REUTERS/UKRAINIAN ARMED FORCES

Για να καθησυχάσουν τις ρωσικές ανησυχίες, οι ΗΠΑ προσφέρθηκαν να συζητήσουν τα όρια στην ανάπτυξη πυραύλων και τους στρατιωτικούς ελιγμούς στην Ευρώπη. Ο υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ τα χαρακτήρισε «δευτερεύοντα ζητήματα», αλλά σημείωσε επίσης ότι η διπλωματία θα συνεχιστεί.

Η κυβέρνηση Μπάιντεν ενημέρωσε το Κρεμλίνο ότι είναι πρόθυμη να συζητήσει να δώσει στη Ρωσία έναν τρόπο να επαληθεύσει ότι δεν υπάρχουν πύραυλοι κρουζ Tomahawk σε ευαίσθητες βάσεις αντιπυραυλικής άμυνας του ΝΑΤΟ στη Ρουμανία και την Πολωνία, σύμφωνα με πηγές που επικαλείται το πρακτορείο Bloomberg. 

Ο Ρώσος πρόεδρος έχει επανειλημμένως δηλωσει ότι οι ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ μπορούν να χρησιμοποιήσουν τα συστήματα πυραυλικής άμυνας Aegis Ashore για να εκτοξεύσουν πυραύλους Tomahawk, επειδή και τα δύο είδη όπλων χρησιμοποιούν τους ίδιους εκτοξευτές. «Υπάρχουν αντιπυραυλικοί εκτοξευτές στην Πολωνία και τη Ρουμανία, υπάρχουν εκτοξευτές MK-41 εκεί, στους οποίους μπορείτε να τοποθετήσετε Tomahawks, που δεν είναι ήδη αντιπυραυλική άμυνα αλλά επιθετικά οπλικά συστήματα, τα οποία θα καλύπτουν την επικράτειά μας για χιλιάδες χιλιόμετρα», είπε ο Πούτιν χθες. «Δεν αποτελεί απειλή για εμάς;», διερωτήθηκε. 

Το ΝΑΤΟ υποστηρίζει ότι το αντιπυραυλικό σύστημα Aegis Ashore Defense Missile System είναι καθαρά αμυντικό, με στόχο βαλλιστικούς πυραύλους από μέρη όπως το Ιράν. Οι Aegis, οι οποίοι είναι αμυντικά όπλα που δεν μπορούν να φέρουν κεφαλές και είναι σχεδιασμένα να συγκρούονται και να καταστρέφουν βαλλιστικούς πυραύλους εκτός της ατμόσφαιρας, δεν είναι τεχνικά ικανοί να καταρρίψουν πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς από τη Ρωσία. Ο Πούτιν είπε ότι η Ρωσία δεν έχει τρόπο να είναι σίγουρη τι είδους πυραύλους αναπτύσσονται.

Η πρόταση αντικατοπτρίζει τις προσπάθειες των ΗΠΑ να βρουν κοινό έδαφος με τη Ρωσία και στοχεύει να κατευνάσει τις ανησυχίες της Μόσχας ότι οι εκτοξευτές θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για να στοχεύσουν τη Ρωσία. Όπως αναφέρει στο Bloomberg ένα από τα άτομα που έχουν γνώση του θέματος, οποιαδήποτε συμφωνία θα πραγματοποιηθεί μόνο μετά από συζήτηση με τους συμμάχους, ιδιαίτερα την Πολωνία και τη Ρουμανία, και θα πρέπει να υπάρξει αντίστοιχη ανταπόκριση από έναν αριθμό ρωσικών βάσεων που θα φιλοξενούν επίσης όπλα που εκτοξεύονται από το έδαφος.

naftemporiki.gr

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube