Weather Icon

Ο θρύλος της ροκ Ρότζερ Γουότερς ζήτησε την ελευθερία της Κούρδισσας μουσικού Νουντέμ Ντουράκ

Ο θρύλος της ροκ Ρότζερ Γουότερς ζήτησε την ελευθερία της Κούρδισσας μουσικού Νουντέμ Ντουράκ

Ο Ρότζερ Γουότερς κάλεσε τον Ερντογάν να απελευθερώσει την Νουντέμ Ντουράκ, μια Κούρδισσα τραγουδίστρια που συνελήφθη και καταδικάστηκε σε 19 χρόνια φυλάκιση για τα τραγούδια που τραγουδούσε.

Ο θρύλος της ροκ μουσικής, μπασίστας και ιδρυτής του συγκροτήματος Pink Floyd, Ρότζερ Γουότερς, κάλεσε την Κούρδισσα τραγουδίστρια Νουντέμ Ντουράκ, η οποία βρίσκεται πίσω από τα κάγκελα στη φυλακή Bayburt από το 2015 και καταδικάστηκε σε 19 χρόνια φυλάκιση για τα τραγούδια που ερμήνευσε κατά τη διάρκεια του φεστιβάλ Νεβρόζ.

Η Ντουράκ κατηγορήθηκε για «τρομοκρατική προπαγάνδα» και για για επικοινωνία με μέλη του PKK (το Εργατικό Κόμμα του Κουρδιστάν). Κατηγορήθηκε επίσης για «συμμετοχή σε παράνομη οργάνωση» και καταδικάστηκε χωρίς να της δοθεί η δυνατότητα να προσκομίσει τα απαραίτητα στοιχεία για την υπεράσπισή της.

Πριν από τη σύλληψή της, η Ντουράκ ήταν μέλος του μουσικού συγκροτήματος Koma Sorxwîn και έπαιζε μουσική μόνη της στο Πολιτιστικό Κέντρο Mem û Zîn της Σίζρε, σε έναν πρόσφατα κατεδαφισμένο χώρο συγκέντρωσης των Κούρδων στη νοτιοανατολική Τουρκία.

Ο Γουότερς μοιράστηκε ένα μήνυμα από τον επίσημο λογαριασμό του στο Twitter και κάλεσε τον Ερντογάν να την απελευθερώσει.

«Η Νουντέμ Ντουράκ είναι η αδερφή μας», λέει ο Γουότερς, «και έχουμε την απόλυτη ευθύνη να την υποστηρίξουμε και τους εκατοντάδες χιλιάδες άλλους που συνεχίζουν να υποφέρουν την ίδια μοίρα με ψευδείς κατηγορίες και φυλάκιση σε όλο τον κόσμο, ιδίως στις Ηνωμένες Πολιτείες και το Ηνωμένο Βασίλειο».

«Ό,τι κι αν πιστεύετε για την επιθυμία των Κούρδων για αναγνώριση, είναι απαράδεκτο για μια χώρα με μεγάλη ιστορική κληρονομιά τέχνης όπως η Τουρκία να αντιμετωπίζει έτσι τους καλλιτέχνες».

Ο Ρότζερ Γουότερς σκέφτηκε επίσης μια ιδέα για να τραβήξει την παγκόσμια προσοχή στην περίπτωση της Νουντέμ Ντουράκ: Έστειλε τη μαύρη ακουστική κιθάρα του στη φυλακή Bayburt, όπου βρίσκεται εγκλεισμένη η Ντουράκ. Επιπλέον, πολλά από τα μεγαλύτερα ονόματα της ροκ υπέγραψαν την εν λόγω κιθάρα γράφοντας λόγια υποστήριξης, όπως οι Townsend, Gabriel, Plant, May, Marianne Faithfull, Mark Knopfler, Noel Gallagher, και ο κάποτε σύντροφος του Γουότερς στους Pink Floyd, Νικ Μέισον.

Ο Ρότζερ Γουότερς είναι μέρος μιας διεθνούς εκστρατείας που ξεκίνησε για να υποστηρίξει την Κούρδισσα μουσικό Νουντέμ Ντουράκ. Η εκστρατεία, που ξεκίνησε στη Γαλλία για να εξασφαλίσει την απελευθέρωση της 33χρονης μουσικού, διεξάγεται με την υποστήριξη καλλιτεχνών και διανοουμένων από το Ηνωμένο Βασίλειο, τις ΗΠΑ, τη Σουηδία, τη Σενεγάλη, το Μαρόκο, την Αλγερία, την Τυνησία, τη Γουαδελούπη και άλλες χώρες.

Άλλες διεθνώς γνωστές προσωπικότητες όπως η Άντζελα Ντέηβις, ο Νόαμ Τσόμσκι, ο Κεν Λόουτς, ο Ντέιβιντ Γκρέμπερ και ο Πίτερ Γκέιμπριελ ζήτησαν επίσης την απελευθέρωση της Νουντέμ Ντουράκ.

Η καμπάνια βρίσκεται με τον τίτλο «Ελευθερία για την Νουντέμ Ντουράκ» σε διάφορα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, όπως το Twitter, το Instagram και το Youtube.

ΠΗΓΗ: kurdishvoice.gr

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube