Ο Πούτιν δήλωσε ότι οι ΗΠΑ προσπαθούν να εμπλέξουν τη Ρωσία σε πόλεμο, ενώ η Ουκρανία είναι έτοιμη για συνομιλίες «σε οποιαδήποτε μορφή”
ZERO Hedge, 2-2-22
Μετάφραση : Μ.Στυλιανού
Αφού επί εβδομάδες αρνήθηκε κατηγορηματικά ότι υπάρχουν σχέδια για ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, ο Βλαντιμίρ Πούτιν δήλωσε την Τρίτη ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες προσπαθούν ενεργά να σπρώξουν τη Ρωσία σε ένοπλη σύγκρουση με την Ουκρανία. Ο Ρώσος πρόεδρος ανέφερε ότι αυτό θα χρησιμοποιηθεί ως πρόσχημα για την αυστηρή απομόνωση της Ρωσίας τόσο οικονομικά όσο και διπλωματικά στην παγκόσμια σκηνή.
“Το πιο σημαντικό σχέδιό τους είναι να ανασχέσουν την ανάπτυξη της Ρωσίας” , ανέφερε για τους στόχους της Ουάσινγκτον. “Η Ουκρανία είναι απλά ένα εργαλείο για την επίτευξη αυτού του στόχου. Μπορεί να γίνει με διαφορετικούς τρόπους, όπως να μας παρασύρει σε κάποια ένοπλη σύγκρουση και στη συνέχεια να αναγκάσει τους συμμάχους τους στην Ευρώπη να θεσπίσουν αυτές τις σκληρές κυρώσεις εναντίον μας που συζητούνται σήμερα στις Ηνωμένες Πολιτείες”.
Η κυβέρνηση Μπάιντεν έχει πρόσφατα διαλαλήσει την επιβολή εκτεταμένων κυρώσεων κατά του εσωτερικού κύκλου του Πούτιν, των ολιγαρχών, των ενεργειακών εταιρειών και των τραπεζών – και έχει απειλήσει ακόμη και με κυρώσεις στον Ρώσο ηγέτη προσωπικά. Την ίδια στιγμή, η Γερουσία ετοιμάζει ένα πακέτο “μητέρας όλων των κυρώσεων”. Όλες αυτές οι επιλογές θα ήταν κάτινπαρόμοιοχ με το είδος όλων των μέτρων υπό την ηγεσία των ΗΠΑ που ισχύουν επί του παρόντος και τα οποία έχουν καταστρέψει την οικονομία του Ιράν.
Ο Πούτιν δήλωσε επίσης ότι οι ΗΠΑ έχουν αρνηθεί μέχρι στιγμής να εκπληρώσουν τους όρους της Ρωσίας (για αλληλοσεβασμό και ειρηνική συνύπαρξη) και να λάβουν σοβαρά υπόψη τις νόμιμες ανησυχίες της για την (την εθνική της) ασφάλεια. Και τόνισε ότι «οι βασικές Ρωσικές ανησυχίες τελικά αγνοήθηκαν”.
“Ελπίζω ότι τελικά θα βρούμε αυτή τη λύση αν και δεν είναι εύκολη, το καταλαβαίνουμε αυτό”, πρόσθεσε ο Πούτιν. “Αλλά για να μιλήσουμε σήμερα για το ποιά θα είναι αυτή – φυσικά, δεν είμαι έτοιμος να το κάνω.”
Την Τετάρτη, η κυβέρνηση Μπάιντεν διέταξε για πρώτη φορά την ανάπτυξη έως και 3.000 στρατευμάτων σε χώρες της «ανατολικής πλευράς» του ΝΑΤΟ – συμπεριλαμβανομένης της Ρουμανίας και της Πολωνίας, με στόχο την αποτροπή μιας πιθανής «επικείμενης» ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, παρά το γεγονός ότι η ίδια η κυβέρνηση της Ουκρανίας υποβάθμισε πρόσφατα την απειλή.
Μερικές από τις δηλώσεις του Πενταγώνου έχουν επίσης υιοθετήσει λιγότερο επείγοντα και πιεστικό τόνο από αυτές του Λευκού Οίκου…
Πεντάγωνο: «Δεν πιστεύουμε ότι οι συγκρούσεις είναι αναπόφευκτες». https://t.co/wfY5mfIwO1
Εν τω μεταξύ, το Κίεβο συνέχισε να πιέζει για διπλωματική επίλυση και για να αποσύρει η Μόσχα τη συγκέντρωση δυνάμεων κοντά στα σύνορα.…
“Η Ουκρανία είναι έτοιμη να διαπραγματευτεί με τη Ρωσία σε οποιαδήποτε μορφή για να αναζητήσει διπλωματική λύση σε στρατιωτική σύγκρουση μεταξύ των χωρών μας, η οποία διήρκεσε ήδη οκτώ χρόνια”, δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου για ξένα ΜΜΕ που μεταδόθηκε στο Facebook.
Μεταξύ των φόβων που εξέφρασε η κυβέρνηση Ζελένσκι είναι ότι οι δυτικές δυνάμεις θα διαπραγματευτούν την τύχη της Ουκρανίας απευθείας με τη Ρωσία, αλλά χωρίς σημαντική ουκρανική συμβολή. Οι Ουκρανοί ανησυχούν εδώ και καιρό ότι θα παραγκωνίζονται καθώς τα ευρύτερα ζητήματα ΝΑΤΟ-Ρωσίας έχουν κυριαρχήσει.