REAL TIME |

Ουκρανία , Ρωσία 18 Φεβρουαρίου 2022

Ο οπλισμός της Ρωσίας για μια εισβολή και πώς η Ουκρανία μπορεί να αντισταθεί

Ο οπλισμός της Ρωσίας για μια εισβολή και πώς η Ουκρανία μπορεί να αντισταθεί

Του David Axe

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν έχει παρατάξει περισσότερες από τις μισές χερσαίες δυνάμεις του ρωσικού στρατού, δηλαδή 150.000 στρατιώτες, κατά μήκος των συνόρων της Ουκρανίας.

Αναλυτές προειδοποιούν ότι περισσότερα από χίλια άρματα μάχης, εκατοντάδες πυροβόλα και δεκάδες επιθετικά αεροπλάνα και ελικόπτερα θα μπορούσαν να συνοδεύουν αυτές τις δυνάμεις.

Ο ουκρανικός στρατός υπερτερεί σε αριθμό έναντι των Ρώσων. Αλλά ο οπλισμός των Ουκρανών – μεγάλο μέρος αυτό έχει απομείνει από τη δεκαετία του 1980, όταν η Ουκρανία ήταν μέρος της Σοβιετικής Ένωσης – είναι παλαιότερος, πιο αργός και λιγότερο θανατηφόρος σε σχέση με τον οπλισμό της Ρωσίας.

Η δυνητική δύναμη εισβολής θα μπορούσε να επιτεθεί σε διάφορα μέτωπα: βόρεια από την Κριμαία, την οποία η Ρωσία προσάρτησε από τον ουκρανικό έλεγχο το 2014, δυτικά από την περιοχή Ντονμπάς της Ουκρανίας, όπου αντικυβερνητικοί αυτονομιστές διεξάγουν έναν πόλεμο εναντίον του Κιέβου από λίγο μετά την προσάρτηση της Κριμαίας, ή νότια από τη Λευκορωσία και δυτικά από τη ρωσικά ελεγχόμενη περιοχή της Υπερδνειστερίας της Μολδαβίας.

Οι ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις έχουν τα φυσικά πλεονεκτήματα που απολαμβάνει κάθε αμυνόμενος απέναντι σε έναν εισβολέα. Εξοικειωμένο έδαφος. Μικρότερες γραμμές ανεφοδιασμού. Την υποστήριξη του τοπικού πληθυσμού. Είναι πιθανό, ωστόσο, κανένα από αυτά τα πλεονεκτήματα να μην έχει σημασία. Ο ρωσικός στρατός μπορεί να συγκεντρώσει περισσότερη δύναμη πυρός ανά μίλι μετώπου από οποιονδήποτε άλλο στρατό στον κόσμο.

Η τεχνολογία, η τακτική και το δόγμα είναι τα οχήματα για την διεξαγωγή πολέμου. Ακολουθεί μια επισκόπηση των βασικών οπλικών συστημάτων που αναπτύσσουν οι Ρώσοι και οι Ουκρανοί για μια πιθανή σύγκρουση, των τακτικών που μπορεί να επιχειρήσουν οι χειριστές τους και του σοβιετικού δόγματος που καθοδηγεί τον τρόπο διεξαγωγής του πολέμου και από τις δύο πλευρές.

Tanks

Ο ρωσικός στρατός έχει συγκεντρώσει περίπου 1.200 tanks για μια πιθανή εισβολή στην Ουκρανία. Τα tanks αυτά περιλαμβάνουν τα τελευταία Τ-90 καθώς και τα αναβαθμισμένα Τ-80 και Τ-72.

Στην άλλη πλευρά των συνόρων, ο ουκρανικός στρατός έχει κινητοποιήσει τα δικά του τεθωρακισμένα για μια πιθανή αμυντική εκστρατεία. Η Ουκρανία διαθέτει μερικά από τα ίδια μοντέλα με τη Ρωσία, αλλά το καλύτερο tank του Κιέβου, ένα αναβαθμισμένο T-64, είναι ξεχωριστά ουκρανικό.

Πρόκειται για ένα κατάλοιπο του Ψυχρού Πολέμου που σχεδιάστηκε σε ένα εργοστάσιο που κληρονόμησε η Ουκρανία όταν διαλύθηκε η Σοβιετική Ένωση. Το Κίεβο έχει αναβαθμίσει εκατοντάδες Τ-64 της δεκαετίας του 1980 με καλύτερη θωράκιση, βελτιωμένα σκοπευτικά νυκτός και άλλα χαρακτηριστικά.  

Τα αναβαθμισμένα Τ-64 είναι τεχνολογικά ανώτερα από τα περισσότερα ρωσικά tanks. Αλλά είναι ανώφελο να συγκρίνουμε το ένα tank με το άλλο, όταν τα δύο μπορεί να μην συναντηθούν ποτέ σε μάχη.

Μην περιμένετε πολλές μάχες με tanks μεταξύ των παλαιότερων ουκρανικών T-64 και των νεότερων ρωσικών T-90. Τα tanks  που καταστρέφουν άλλα tanks μπορεί να είναι ένα συναρπαστικό θέαμα, αλλά στον πραγματικό πόλεμο τα αντίπαλα τεθωρακισμένα σπάνια συγκρούονται. Αυτό ισχύει ιδιαίτερα στην Ουκρανία, όπου και οι δύο πλευρές ακολουθούν το σοβιετικό δόγμα.

Αυτό σημαίνει ότι το πυροβολικό και όχι τα tanks ή το πεζικό είναι η αποφασιστική δύναμη. Τα άλλα όπλα μάχης υπάρχουν για να τοποθετούν το πυροβολικό για τα πιο καταστροφικά πυρά και για να εκμεταλλεύονται τις ζημιές που προκαλούν τα πυροβόλα στην εχθρική άμυνα.

Πυροβολικό

Ο πόλεμος στο Ντονμπάς είναι, περισσότερο από οτιδήποτε άλλο, ένας πόλεμος πυροβολικού. Αν ο Πούτιν διατάξει τα στρατεύματά του να διευρύνουν τη σύγκρουση, τα μεγάλα όπλα θα παίξουν πιθανότατα ακόμη μεγαλύτερο ρόλο.

Για τη συνέχεια Capital

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube