REAL TIME |

Τουρκία 3 Φεβρουαρίου 2022

Ο αρχηγός του ISIS Τουρκίας ομολογεί: Είχαμε σχέδιο να σκοτώσουμε Κιλιτσντάρογλου και Ατζούν

Ο αρχηγός του ISIS Τουρκίας ομολογεί: Είχαμε σχέδιο να σκοτώσουμε Κιλιτσντάρογλου και Ατζούν

Σε μια ομολογία 74 σελίδων που υποβλήθηκε στην Γενική Εισαγγελία της Άγκυρας, ο Κασίμ Γκιουλέρ, γνωστός ως Αμπού Οσάμα αλ Τουρκί, περιέγραψε σχέδια που επινόησε ως επικεφαλής του ISIS στην Τουρκία για να δολοφονήσει τον αρχηγό του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP) Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου και τον δήμαρχο της Κωνσταντινούπολης Εκρέμ Ιμάμογλου. Ο τζιχαντιστής του ISIS είπε επίσης ότι η ομάδα σχεδίαζε να επιτεθεί σε άτομα LGBT+, σε Αλεβίτες, σε τουρίστες και στη βάση της Πολεμικής Αεροπορίας των ΗΠΑ στο Ιντζιρλίκ, σύμφωνα με ρεπορτάζ της τουρκικής Deutsche Welle.

Ο Γκιουλέρ συνελήφθη στις 15 Ιουνίου 2021 από τη MİT. Ήταν στην “κόκκινη λίστα” για υποστήριξη της τρομοκρατίας και φερόμενος ως επικεφαλής του πυρήνα του ISIS στην Τουρκία. Πιάστηκε στην προσπάθειά του να περάσει από την Τουρκία στη Συρία, τα όπλα του κατασχέθηκαν και συνελήφθη επίσημα στην Άγκυρα στις 21 Ιουνίου 2021.

Κατηγορήθηκε για μια σειρά αδικημάτων, συμπεριλαμβανομένης της “παραβίασης του Συντάγματος” και της παράνομης μεταφοράς και πώλησης όπλων και εκρηκτικών.

Ο εισαγγελέας της Άγκυρας έχει πλέον ολοκληρώσει την έρευνά του για τον Γκιουλέρ. Ο ηγέτης του ISIS επέλεξε να κάνει μια ομολογία για να μειώσει την ποινή του, η οποία εκτεινόταν συνολικά σε 74 σελίδες. Δεν έχει γίνει ακόμα γνωστό αλλά φαίνεται πως η ομολογία περιλαμβάνει την περίφημη πεπατημένη του “νόμου περί μετανοίας” της Τουρκίας που έχουν χρησιμοποιήσει εκατοντάδες τζιχαντιστές για να μειώσουν τις ποινές τους.

Η πρώτη προγραμματισμένη επίθεση που περιέγραψε ήταν αυτή στη βάση της Πολεμικής Αεροπορίας Ιντζιρλίκ στα Άδανα, από όπου οι ΗΠΑ πραγματοποιούν πολλές επιχειρήσεις στη Συρία και την ευρύτερη Μέση Ανατολή. Είπε ότι ο Νουσρέτ Γιλμάζ, ύποπτος για τη σφαγή της Άγκυρας με τους εκατοντάδες νεκρούς, έλαβε εντολή από τον Εμρί Χαρίτς από το Υπουργείο Εξωτερικών του ISIS να επιτεθεί στην αμερικανική βάση στο Ιντζιρλίκ.

Ο Γιλμάζ οργάνωσε ομάδα με 10 τζιχαντιστές αραβικής καταγωγής, σύμφωνα με τον Γκιουλέρ, και μαζί του συμμετείχαν διοικητές και μαχητές από το Αντέπ και το Μπινγκιόλ (βυζαντινή Ρωμανούπολη). Ένας από αυτούς ήταν ειδικός σε εκρηκτικά. Νοίκιασαν ένα σπίτι κοντά στη βάση στα Άδανα, όπου αποθήκευαν πλήθος αυτόματων όπλων και εκρηκτικών.

Το σχέδιο ήταν να νοικιάσουν ένα όχημα, να το οδηγήσουν μέχρι το σπίτι, να το γεμίσουν με εκρηκτικά και να το πυροδοτήσουν κοντά στη βάση.

Ωστόσο, σύμφωνα με τον Γκιουλέρ, ο ειδικός σε εκρηκτικά από το Αντέπ, ο Εμπού Ισμαΐλ από το Μπινγκιόλ και αρκετοί από τους τζιχαντιστές που υποτίθεται ότι συμμετείχαν στην επίθεση συνελήφθησαν από τον τουρκικό στρατό στα σύνορα στο Χατάι πριν η επίθεση πραγματοποιηθεί.

Ο Γκιουλέρ είπε επίσης ότι η καύση οχημάτων και αντικειμένων των Αλεβιτών στα Άδανα το 2020 εγκρίθηκε από το ISIS για να ικανοποιήσει νεαρούς μαχητές στην περιοχή των οποίων το “αίμα έβραζε” επειδή ήθελαν να τους ανατεθεί καθήκον.

Περιέγραψε επίσης ένα σχέδιο δολοφονίας του αρχηγού του CHP Κιλιτσντάρογλου ενώ πραγματοποιούσε τον “ειρηνικό του περίπατο” από την Άγκυρα στην Κωνσταντινούπολη το 2017. Ο Νουσρέτ Γιλμάζ φέρεται να σχεδίασε τη δολοφονία. Οι τζιχαντιστές θα παρεισέφρεαν στο πλήθος και θα σκότωναν υποστηρικτές του CHP, συμπεριλαμβανομένου του ίδιου του Κιλιτσντάρογλου.

Αυτή η επιχείρηση εγκρίθηκε επίσης από τον υπουργό Εξωτερικών του ISIS, Εμνί Χαρίτς.

Το τελικό σχέδιο που αποκάλυψε ο Γκιουλέρ στην ομολογία του ήταν να σκοτώσει τον δήμαρχο της Κωνσταντινούπολης Εκρέμ Ιμάμογλου. Προφανώς, το σχέδιο συνδέθηκε με μια συνωμοσία δολοφονίας εναντίον του Ατζούν Ιλιτζαλί, ιδιοκτήτη του σταθμού ειδήσεων TV 8. Ένας πράκτορας ονόματι Ομέρ, με την κωδική ονομασία Hattap, ζήτησε επιπλέον όπλα.

Η επίθεση δεν πραγματοποιήθηκε επειδή το σχέδιο αναφέρθηκε στα μέσα ενημέρωσης και ο Ατζούν είχε πολύ υψηλό επίπεδο προστασίας ασφαλείας.

Πέτρος Κράνιας

ΠΗΓΗ: Capital.gr

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube