Weather Icon

Νέο μήνυμα Putin: Είμαστε έτοιμοι για διπλωματικές λύσεις με τη Δύση για την Ουκρανία

Νέο μήνυμα Putin: Είμαστε έτοιμοι για διπλωματικές λύσεις με τη Δύση για την Ουκρανία

Αδιαπραγμάτευτα για εμάς τα συμφέροντα μας και η ασφάλεια των πολιτών μας είπε ο πρόεδρος της Ρωσίας

Μια ημέρα μετά τις συντονισμένες κυρώσεις της Δύσης κατά της Ρωσίας για την αναγνώριση της ανεξαρτησίας των Donetsk και Luhansk στην ανατολική Ουκρανία, ο πρόεδρος της Ρωσίας, Vladimir Putin σε νέο μήνυμα του με αφορμή την Ημέρα του Υπερασπιστή της Πατρίδας, είπε πως η Ρωσία είναι έτοιμοι για διαπραγματεύσεις με τη Δύση έτσι ώστε να αποκλιμακωθεί η ένταση στην Ουκρανία.
«Η χώρα μας είναι πάντα ανοικτή στον άμεσο και ειλικρινή διάλογο για την εξεύρεση διπλωματικών λύσεων στα πιο περίπλοκα προβλήματα.
Ωστόσο τα συμφέροντά μας και η ασφάλεια των πολιτών μας είναι για εμάς αδιαπραγμάτευτα» υποστήριξε ο Putin, ο οποίος ζητά εγγυήσεις από τη Δύση, όπως η δέσμευση να μην ενταχθεί ποτέ στο ΝΑΤΟ η Ουκρανία και να τερματιστεί η ενίσχυση της Συμμαχίας κοντά στα ρωσικά σύνορα.

Απειλές

Χαρακτηρίζοντας ως απειλές για τη Ρωσία «τη χαλάρωση του συστήματος ελέγχου εξοπλισμών» και «τις στρατιωτικές δραστηριότητες του ΝΑΤΟ», ο Putin εκτίμησε για μία ακόμη φορά ότι οι ανησυχίες της χώρας του παραμένουν «χωρίς απάντηση».

Παράλληλα δεσμεύθηκε να συνεχίσει να αναπτύσσει τις δυνατότητες του στρατού και του Πολεμικού Ναυτικού της Ρωσίας με «προηγμένες ψηφιακές τεχνολογίες» και τεχνητή νοημοσύνη, όπως και με «υπερηχητικά» όπλα.
Σε αυτό το πλαίσιο ο Putin χαιρέτισε την ετοιμότητα των ρωσικών ενόπλων δυνάμεων, εκφράζοντας τη βεβαιότητα του πως είναι έτοιμες να υπερασπιστούν τα συμφέροντα της Ρωσίας.

Υποχωρεί η διπλωματία

Οι δηλώσεις Putin έρχονται σε μια χρονική στιγμή που η κρίση στην Ουκρανία διαρκώς επιδεινώνεται ενώ μειώνονται και οι διπλωματικές πρωτοβουλίες.
Είναι χαρακτηριστικό πως ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Anthony Blinken ακύρωσε την προγραμματισμένη του για αύριο Πέμπτη 24/2 συνάντηση με τον Ρώσο ομόλογό του, Sergei Lavrov στη Γενεύη αναφέροντας πως αυτή δεν θα είχε κανένα νόημα, καθώς η Μόσχα, όπως είπε, έχει απορρίψει το διάλογο ενώ και ο Λευκός Οίκος υπογράμμισε πως προφανώς και δεν υπάρχει κανένα περιθώριο για συνάντηση των προέδρων Biden – Putin.

Εξουσιοδότηση Δούμας για στρατό στο εξωτερικό

Το απόγευμα της Τρίτης 22 Φεβρουαρίου 2022, ο Ρώσος πρόεδρος Putin, σε μια κίνηση υψηλού ρίσκου, ζήτησε και έλαβε έγκριση από την Άνω Βουλή, προκειμένου να στείλει στρατεύματα εκτός της χώρας, την ώρα που η Δύση ανακοίνωνε τις κυρώσεις κατά της Μόσχας και ο πρόεδρος της Ουκρανίας καλούσε σε μερική επιστράτευση.
Σύμφωνα με πληροφορίες ο Putin είναι αυτός που θα αποφασίσει για τον αριθμό των στρατιωτών, το χρόνο και το αντικείμενο της αποστολής τους, ενώ αναφέρεται πως η ρωσική Άνω Βουλή ενέκρινε το αίτημα του Putin για μια ειρηνευτική – όπως τονίστηκε – αποστολή στις δύο αποσχισθείσες περιοχές.

16_1.jpg
Νεκρές οι συμφωνίες του Μινσκ

Μετά την έγκριση που έλαβε από το Κοινοβούλιο της Ρωσίας για να χρησιμοποιήσει στρατό στο εξωτερικό, ο Putin ενημέρωσε τους δημοσιογράφους, σε συνέντευξη Τύπου για τις εξελίξεις στην Ανατολική Ουκρανία.
Ο Ρώσος πρόεδρος υποστήριξε πως «η καλύτερη λύση αυτή τη στιγμή, είναι το Κίεβο να εγκαταλείψει την πρόθεσή του να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ», προσθέτοντας πως «η Ουκρανία είναι οπλισμένη ως τα δόντια».
Σύμφωνα με τον Putin οι κινήσεις των σημερινών αρχών του Κιέβου έχουν φέρει τα πάντα στο μηδέν.
«Οι συμφωνίες του Μινσκ πέθαναν πολύ πριν από τη χθεσινή (21/2) αναγνώριση των λαϊκών δημοκρατιών του Donbas, όχι από εμάς, όχι από εκπροσώπους αυτών των δημοκρατιών, αλλά από τις σημερινές αρχές του Κιέβου», είπε ο Ρώσος πρόεδρος.
Ο Putin αναφέρθηκε και στα όρια εντός των οποίων η ρωσική πλευρά αναγνωρίζει τα ανεξάρτητα κράτη των Donetsk και Luhansk.

«Σε ποιο βαθμό θα αναγνωρίσουμε αυτές τις δημοκρατίες;
Τους έχουμε αναγνωρίσει συνολικά, πράγμα που σημαίνει ότι έχουμε αναγνωρίσει όλα τα θεμελιώδη έγγραφά τους, συμπεριλαμβανομένου του Συντάγματος.
Και το Σύνταγμα καθόριζε τα σύνορα εντός των περιοχών του Donetsk και του Luhansk την εποχή που αποτελούσαν μέρος της Ουκρανίας», είπε ο Putin.
Ταυτόχρονα, εξέφρασε την ελπίδα ότι όλα τα αμφιλεγόμενα σημεία σχετικά με αυτό το θέμα θα επιλυθούν κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων μεταξύ των δυο περιοχών με την Ουκρανία στο μέλλον.
Επιπλεον, ο Putin ανέφερε ότι τάσσεται υπέρ της αποστρατιωτικοποίησης της Ουκρανίας και καταφέρθηκε εναντίον της Δύσης, που «τροφοδοτεί το Κίεβο με σύγχρονους τύπους όπλων».
«Το πιο σημαντικό σημείο είναι ένας ορισμένος βαθμός αποστρατιωτικοποίησης της σημερινής Ουκρανίας», τόνισε ο Ρώσος πρόεδρος.

www.bankingnews.gr

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube