REAL TIME |

Μουράτ Καραγιλάν: «Οι Δυνάμεις Άμυνας του Λαού δεν υποχώρησαν πότε από το ISIS»

Μουράτ Καραγιλάν: «Οι Δυνάμεις Άμυνας του Λαού δεν υποχώρησαν πότε από το ISIS»

Σε μια αποκλειστική συνέντευξη, ο κορυφαίος αξιωματούχος του PKK, Μουράτ Καραγιλάν, εξήγησε πώς οργανώθηκε η αρχική αντίσταση κατά του ISIS το 2014, για μια συνάντηση με μια αμερικανική αντιπροσωπεία και για τις επικοινωνίες με αξιωματούχους του KDP.

Ο Μουράτ Καραγιλάν*, κορυφαίος αξιωματούχος του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (PKK), απάντησε στις ερωτήσεις της Deniz Kendal από τη Yeni Özgür Politika για μια σειρά θεμάτων που αφορούν τόσο τα προηγούμενα όσο και τα πιο πρόσφατα γεγονότα.

Στο μέρος της συνέντευξης που δημοσιεύτηκε στη Yeni Özgür Politika τη Δευτέρα, ο Καραγιλάν προέβη σε έναν απολογισμό της αντιπαράθεσης με το Ισλαμικό Κράτος (ISIS), μετά τις γενοκτονικές επιθέσεις τους κατά του λαού των Γεζίντι στο Σιντζάρ (Σενγκάλ) το 2014.

Είχε την περίοδο εκείνη το κίνημά σας διάλογο με διεθνείς δυνάμεις;

Τις πρώτες ημέρες της επέμβασης, μια αμερικανική αντιπροσωπεία προσγείωσε μερικά ελικόπτερα σε ένα μέρος όπου έμεναν κάποιοι φίλοι μας στην περιοχή του Σιντζάρ. Εκείνη την ώρα, ο επικεφαλής της αντιπροσωπείας συναντήθηκε με τον σύντροφο Egîd Civyan. Ρώτησε τον σύντροφο Egîd, «Είσαι άμεσα PKK ή έμμεσα;» Ο Egid απάντησε: «Τι σημαίνει έμμεσα; Είμαστε άμεσα PKK, είμαστε μονάδες του HPG (Άμυνας του Λαού)». Η αντιπροσωπεία έμεινε εκεί για 2-3 ώρες, η ομάδα τους κοίταξε την γύρω περιοχή υπό την προστασία των δυνάμεών μας, και μετά αναχώρησαν με τα ελικόπτερα. Αυτό που ανέφεραν στους ανωτέρους τους ήταν, πως «Υπάρχει μια δύναμη που αντιστέκεται στο ISIS και υπερασπίζεται το βουνό [Σενγκάλ], αλλά –όπως μας είπαν– είναι άμεσα με το PKK». Οι ΗΠΑ τότε πρέπει να αποφάσισαν ότι δεν μπορούσαν να έχουν σχέσεις μαζί μας, γιατί δεν ξαναήρθαν ποτέ.

Την ίδια περίοδο, το ISIS προχωρούσε ραγδαία προς το Νότιο Κουρδιστάν (την περιοχή του Κουρδιστάν του Ιράκ). Τι έχετε να πείτε σχετικά με όσα συνέβησαν στις περιοχές έξω από το Σένγκαλ;

Ναι, λίγες μέρες μετά το Σενγκάλ, το ISIS άρχισε να προελαύνει προς το Μαχμούρ και μαζί με μία άλλη ομάδα του και κατά της Ερμπίλ. Η προέλασή τους κατά του Κιρκούκ ξεκίνησε επίσης την ίδια περίοδο. Μέχρι εκείνη τη στιγμή, οι δυνάμεις του KDP και της Πατριωτικής Ένωσης του Κουρδιστάν (PUK) δεν είχαν πλέον μονάδες ασφαλείας στην περιοχή. Με άλλα λόγια, μετά την πτώση του Σένγκαλ, υπήρξε μια περίοδος αναταράξεων και κενού ασφαλείας. Υπήρχε έλλειψη ελέγχου. Στείλαμε μερικούς φίλους στην Ερμπίλ και από εκεί στο Μαχμούρ με λεωφορείο. Στείλαμε άλλους φίλους στο Κιρκούκ με φορτηγά. Εντωμεταξύ, πολλοί άνθρωποι από το Shexan και το Ντουχόκ εγκαταστάθηκαν προσωρινά σε χωριά στις πλαγιές των βουνών Γκάρε και Μετίνα. Υπήρξαν πολλές εκκλήσεις και αιτήματα από τον κόσμο να υπερασπιστούμε ιδιαίτερα το Ντουχόκ και να έρθουμε νοτιότερα.

Σκεφτήκαμε ότι το ISIS θα μπορούσε να επιτεθεί στην Λαλίς [τον ιερότερο ναό των Γεζίντι] σε μια προσπάθεια να εκκαθαρίσει πλήρως την πίστη και την κοινωνία των Γεζίντι. Τότε ήταν που στείλαμε ένα σύνταγμα ανταρτικών δυνάμεων στην Λαλίς, με βάση τις απόψεις και τις υποδείξεις του μάρτυρα Zeki Shengalî [ανώτερου Γεζίντι και στέλεχος του PKK, που σκοτώθηκε σε τουρκικό βομβαρδισμό το 2018]. Το σύνταγμα εγκαταστάθηκε ακριβώς δίπλα στην Λαλίς, και αργότερα αναπτύχθηκε σε ένα κατάλληλο μέρος για να υπερασπιστεί το ιερό Κέντρο Πίστεως της Λαλίς.

Στείλαμε επίσης ένα σύνταγμα για να υπερασπιστεί το Ντουχόκ. Αυτή η δύναμη δεν βρισκόταν στο κέντρο της πόλης του Ντουχόκ, αλλά στην κορυφή πίσω από αυτήν. Τότε αποφασίσαμε να αναπτυχθούμε σε ορεινές θέσεις, φοβούμενοι πως η άφιξη ανταρτών στην πόλη θα ενέτεινε την αγωνία και τον πανικό του κόσμου. Κάναμε φανερό ότι ήμασταν τοποθετημένοι στο βουνό προς το παρόν, αλλά και πως αν βλέπαμε τον ISIS να προελαύνει προς το Shexan και από το Shexan στο Ντουχόκ, τότε οι αντάρτες μας θα μετακινούνταν αμέσως στην πρώτη γραμμή. Ένα από τα σύνταγματά μας πήγε στο Μαχμούρ και ένα άλλο πήγε στο Κιρκούκ.

Πόσες ομάδες ανταρτικών δυνάμεων είχατε κινητοποιήσει για την προστασία του λαού;

Είχαμε αναθέσει μια δύναμη τεσσάρων συνταγμάτων για την προστασία του Νοτίου Κουρδιστάν. Όσο για το Σενγκάλ, στάλθηκαν εκεί αρχικά δύο συντάγματα, και στη συνέχεια εστάλησαν ενισχύσεις ανάλογα με τις ανάγκες. Με αυτόν τον τρόπο, τοποθετήσαμε τις δυνάμεις μας για να σχηματίσουμε ένα μέτωπο ενάντια στην προέλαση του ISIS από το Κιρκούκ στο Σένγκαλ.

Οι νότιοι Κούρδοι και οι δυνάμεις Πεσμεργκά που το είδαν αυτό, έλαβαν μια τόνωση στο ηθικό τους. Η παρέμβασή μας έπαιξε σημαντικό και επιδραστικό ρόλο στην ανασύνταξη των Πεσμεργκά. Οι Πεσμεργκά ανασυντάχθηκαν. Στην πραγματικότητα, πρέπει να πούμε το εξής: Οι φίλοι μας πήγαν στον καταυλισμό Μαχμούρ [προσφύγων] και πήραν τον έλεγχο των κορυφών πίσω από αυτό. Στην πόλη βρίσκονταν και οι Πεσμεργκά. Υποχώρησαν όμως 2-3 φορές μπροστά στην επίθεση του ISIS. Όταν είδαν ότι εμείς δεν υποχωρήσαμε, αλλά μείναμε εκεί, επέστρεψαν. Κανείς δεν μπορεί να το αρνηθεί αυτό. Αν είχε έρθει [το ISIS] θα είχαν φτάσει στο στρατόπεδο Μαχμούρ, θα είχαν στραφεί προς την Ερμπίλ.

Είχαν ήδη φτάσει κοντά στην Ερμπίλ από άλλη διαδρομή. Αλλά για να καταλάβουν το Μαχμούρ επιτέθηκαν στο όρος Καράχοξ. Ήθελαν να καταλάβουν το εν λόγω βουνό αλλά είχαν εσωτερικές διαμάχες εκεί. Μάλιστα, μια φίλος δημοσιογράφος, η Ντενίζ Φιράτ σκοτώθηκε εκεί από τρομοκράτες του ISIS. Το ISIS εισέβαλε στο Καράχοξ, αλλά δεν το επιτρέψαμε, οι δυνάμεις μας αντιστάθηκαν. Ως αποτέλεσμα της αντίστασής μας, συνειδητοποίησαν ότι δεν μπορούσαν να προχωρήσουν σε αυτό το μέτωπο. Με αυτόν τον τρόπο, η αντίσταση του Μαχμούρ έγινε ουσιαστικά μια βασική πύλη για την άμυνα της Ερμπίλ. Ως αποτέλεσμα, ενώ αυτά τα πράγματα συνέβαιναν τον Αύγουστο του 2014, το ISIS αντιμετώπισε ένα σημαντικό εμπόδιο εδώ.

Τι ανταπόκριση έλαβε η αντίστασή σας;

Η αντίστασή μας ενθάρρυνε και τις διεθνείς δυνάμεις. Μέχρι τότε όλοι είχαν απελπιστεί εντελώς μπροστά στις επιθέσεις του ISIS. Έφτασαν στο σημείο να μην έχουν ιδέα πώς να τους σταματήσουν. Όμως, επειδή το Σένγκαλ παρέμεινε αμυνόμενο, το όρος Σένγκαλ και το Μαχμούρ δεν έπεσαν παρά όλες τις επιθέσεις, οι δυνάμεις των Πεσμεργκά έγιναν σταδιακά ικανές να λάβουν ενεργό αμυντική θέση και επίσης το ISIS δεν μπορούσε να προχωρήσει ως αποτέλεσμα των βίαιων συγκρούσεων στο Κιρκούκ. Σχηματίστηκε έτσι ένα μέτωπο αντίστασης. Εδώ, είναι βέβαιο ότι οι αντάρτικες δυνάμεις μας λειτούργησαν καταλυτικά τόσο στην αντίσταση των Κούρδων του Νότου όσο και στην ανασύνταξη των πεσμεργκά και την ένταξη τους στην αντίσταση. Το γεγονός ότι δεν υπήρξε καμία υποχώρηση στο Κιρκούκ, στο Μαχμούρ ή το Σένγκαλ ενόψει των επιθέσεων του ISIS και ότι οι δυνάμεις των Μονάδων Προστασίας του Λαού (YPG) δεν υποχώρησαν από την Τζεζάα, για παράδειγμα, είχαν ένα ισχυρό αποτέλεσμα.

Σε κανένα σημείο οι δυνάμεις του HPG δεν υποχώρησαν από το ISIS, αλλά αντιστάθηκαν με όλες τους τις δυνάμεις. Έτσι, ακόμα και αν υπήρχαν μόνο δέκα άνθρωποι σε ένα μέρος, συνέχισαν να αντιστέκονται στις εκατοντάδες επιθέσεις του ISIS.

Σε αυτό το σημείο, το ISIS ξεκίνησε μια μεγάλη προσπάθεια εκδίκησης, επειδή είδαν τη δημιουργία ενός μετώπου στο Νότιο Κουρδιστάν. Εντωμεταξύ, σχηματίστηκε ένας διεθνής συνασπισμός υπό την ηγεσία των ΗΠΑ και αυτός ο συνασπισμός ανέπτυξε αεροπορική δύναμη για να προστατεύσει το Ιράκ και τα νότια εδάφη. Συνειδητοποιώντας ότι το Νότιο Κουρδιστάν γινόταν όλο και πιο δύσκολο, το ISIS σχεδίαζε να επιτεθεί στο Κομπάνι, για να εκδικηθεί τους Κούρδους και φυσικά το κίνημά μας, το PKK, για το Σενγκάλ.

*Ο Μουράτ Καραγιλάν είναι μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής του PKK και Διοικητής στο Αρχηγείο Άμυνας του Λαού του Κουρδιστάν

ΠΗΓΗ: Kurdishvoice.gr

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube