Weather Icon
Ουκρανία , Ρωσία 24 Φεβρουαρίου 2022

Με το δεύτερο κύμα επιθέσεων οι Ρώσοι προσπαθούν να καταλάβουν το Κίεβο – Χάρτης

Με το δεύτερο κύμα επιθέσεων οι Ρώσοι προσπαθούν να καταλάβουν το Κίεβο – Χάρτης

Ο χάρτης καταστάσεως των επιχειρήσεων στην Ουκρανία

Γενικευμένη ρωσική επίθεση βρίσκεται σε εξέλιξη από το πρωί της Πέμπτης στην Ουκρανία, μετά τη στρατιωτική επιχείρηση στα ανατολικά της χώρας που διέταξε λίγο πριν από τις 05.00 (ώρα Ελλάδος) ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν, για την υπεράσπιση όπως ισχυρίστηκε των περιοχών που βρίσκονται στα χέρια των αυτονομιστών. “Αποφάσισα να διεξαχθεί στρατιωτική επιχείρηση”, δήλωσε σε έκτακτο τηλεοπτικό διάγγελμά του.

Στις 8.20 ανακοίνωσε την έναρξη του πρώτου κύματος την ρωσικής επίθεσης, ενώ σύμφωνα με όσα μεταδόθηκαν από το Reuters, γύρω στις 13.00 ξεκίνησε δεύτερο κύμα.

Από τη 1 το μεσημέρι (τοπική ώρα), όλες οι μονάδες της ουκρανικής συνοριοφυλακής έχουν εγκαταλείψει τις θέσεις τους στα σύνορα με τη Ρωσία, ανακοίνωσε Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Ασφαλείας της Ρωσικής Ομοσπονδίας (FSB), σύμφωνα με το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Ria Novosti.

Οι περιφερειακές αρχές της νότιας περιφέρειας της Οδησσού της Ουκρανίας ανακοίνωσαν την Πέμπτη ότι 18 άνθρωποι σκοτώθηκαν σε επίθεση με πυραύλους. Τουλάχιστον έξι άνθρωποι σκοτώθηκαν στην πόλη Μπροβάρι της Ουκρανίας, που βρίσκεται κοντά στην πρωτεύουσα του Κιέβου, δήλωσαν οι αρχές της πόλης.

Ένα αγόρι σκοτώθηκε στο Χάρκοβο της ανατολικής Ουκρανίας μετά από βομβαρδισμό που έπληξε πολυκατοικία, ανακοίνωσαν οι υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης της Ουκρανίας. Εκπρόσωπος της Ουκρανικής προεδρίας δήλωσε ότι περισσότεροι από 40 Ουκρανοί στρατιώτες είναι νεκροί και δεκάδες τραυματίες.

Ο στρατός της Ουκρανίας ανακοίνωσε σήμερα ότι έχει σκοτώσει σχεδόν 50 “Ρώσους κατακτητές” στην επαρχία Λουγκάνσκ, στο ανατολικό τμήμα της χώρας, έχει καταρρίψει συνολικά έξι ρωσικά πολεμικά αεροσκάφη στην ίδια περιοχή και έχει καταστρέψει τέσσερα ρωσικά τανκς σε έναν δρόμο κοντά στο Χάρκοβο. Η Ρωσία από τη μεριά της διαψεύδει τις αναφορές ότι αεροσκάφη ή τανκς της έχουν καταστραφεί.

Σε ξεχωριστή ανακοίνωση η συνοριοφρουρά της Ουκρανίας ανακοίνωσε ότι ρωσικά στρατιωτικά κονβόι πέρασαν τα ουκρανικά σύνορα – κυρίως από τη χερσόνησο της Κριμαίας την οποία προσάρτησε το 2014 η Ρωσία – και εισήλθαν στο Τσερνίχιβ, το Χάρκοβο και το Λουγκάνσκ.

Τα ρωσικά στρατεύματα έφτασαν στα περίχωρα του Χάρκοβο, της δεύτερης μεγαλύτερης πόλης της Ουκρανίας, και εγκατέστησαν σημεία ελέγχου σε έναν κεντρικό δρόμο το πρωί της Πέμπτης, σύμφωνα με βίντεο που αναρτήθηκαν στο Telegram και όπως μεταδίδουν οι NYT. Φαίνεται να είναι το πιο μακρινό σημείο που έχουν εντοπιστεί τα ρωσικά στρατεύματα να διεισδύουν στην Ουκρανία.

Ο πρόεδρος της Λευκορωσίας Αλεξάντερ Λουκασένκο δήλωσε την Πέμπτη ότι στρατεύματα από την χώρα θα μπορούσαν να συμμετάσχουν στη στρατιωτική επιχείρηση της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας, αν χρειαστεί, όπως μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Belta, σύμφωνα με το Reuters.

Η Ουκρανία διέκοψε τις διπλωματικές σχέσεις με τη Ρωσία, δήλωσε στο μεταξύ ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

Παράλληλα οι φιλορώσοι αυτονομιστές αντάρτες στην ανατολική Ουκρανία ανήρτησαν ανακοίνωση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης στην οποία αναφέρουν ότι κατέρριψαν δύο αεροσκάφη της ουκρανικής Πολεμικής Αεροπορίας στην αυτοαναξηρυχθείσα Λαϊκή Δημοκρατία του Λουχάνσκ.

Η Μόσχα ανακοίνωσε ότι έκλεισε στη ναυσιπλοΐα την Αζοφική Θάλασσα, από την οποία βρέχονται η Ρωσία και η Ουκρανία, στην οποία οι ρωσικές δυνάμεις εξαπέλυσαν σήμερα το πρωί στρατιωτική επιχείρηση, μετέδωσαν τα ρωσικά πρακτορεία ειδήσεων.

Δύο ρωσικά πολιτικά φορτηγά πλοία χτυπήθηκαν από ουκρανικό πυραυλικό πλήγμα στην Αζοφική θάλασσα, προκαλώντας θύματα, μετέδωσε το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων TASS, επικαλούμενο την ομοσπονδιακή υπηρεσία ασφαλείας.

Οι επιχειρήσεις στα θαλάσσια λιμάνια της Ουκρανίας έχουν ανασταλεί από τον στρατό της χώρας, δήλωσε την Πέμπτη ο Mykhailo Podolyak, υψηλόβαθμος αξιωματούχος της ουκρανικής προεδρίας.  Οι επιχειρήσεις στους σιδηροδρόμους της Ουκρανίας συνεχίζονται, πρόσθεσε.

Ο ρωσικός στρατός είπε ότι οι αυτονομιστικές δυνάμεις που υποστηρίζονται από τη Μόσχα στην ανατολική Ουκρανία προχωρούν και έχουν κερδίσει έδαφος. Ο στρατιωτικός εκπρόσωπος Ιγκόρ Κονασένκοφ δήλωσε στην κρατική τηλεόραση ότι οι δυνάμεις της “Λαϊκής Δημοκρατίας του Ντονέτσκ” κέρδισαν “έως και τρία χιλιόμετρα” σε έδαφος και αυτές της “Λαϊκής Δημοκρατίας του Λουγκάνσκ” “προχώρησαν ενάμιση χιλιόμετρο”. Πρόσθεσε ότι η Ρωσία έχει “όπλα υψηλής ακρίβειας” και ότι οι Ουκρανοί άμαχοι δεν έχουν “τίποτα να φοβηθούν”.

Στο μεταξύ, ο ουκρανός υπουργός Άμυνας Ολέξιι Ρέζνικοφ είπε σήμερα ότι όποιος είναι έτοιμος και μπορεί να φέρει όπλο μπορεί να ενταχθεί στις τάξεις του τμήματος εφέδρων των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων, καθώς η αστυνομία ανακοίνωσε ότι θα διανείμει όπλα σε βετεράνους.

Εκρήξεις στο Κίεβο

Πολλαπλές εκρήξεις ακούστηκαν στην ουκρανική πρωτεύουσα Κίεβο, δήλωσε δημοσιογράφος του Reuters, μετά την έναρξη του δεύτερου κύματος της μαζικής στρατιωτικής επιχείρησης της Ρωσίας.

Σειρήνες ηχούν γύρω από το Κίεβο από το πρωί της Πέμπτης και ο υπουργός Άμυνας της χώρας δήλωσε ότι ουκρανικές μονάδες, κέντρα στρατιωτικού ελέγχου και αεροδρόμια στα ανατολικά της Ουκρανίας δέχονται βομβαρδισμούς από ρωσικές δυνάμεις.

Ο στρατός δήλωσε ότι η πολεμική αεροπορία της Ουκρανίας προσπαθούσε να αποκρούσει ρωσική αεροπορική επίθεση.

Εν τω μεταξύ, διεθνή μέσα μεταδίδουν εικόνες που δείχνουν ουρές αυτοκινήτων με Ουκρανούς που προσπαθούν να εγκαταλείψουν την πρωτεύουσα.

“Τα μέσα αεράμυνας των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων έχουν εξουδετερωθεί”, μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Interfax, επικαλούμενο το ρωσικό υπουργείο Άμυνας. “Η στρατιωτική υποδομή των αεροπορικών βάσεων των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων έχει καταστραφεί”, προσθέσει το πρακτορείο.

Μετά την ανακοίνωση του δεύτερου κύματος της ρωσικής επίθεσης, η συνοριοφυλακή της Ουκρανίας ανακοίνωσε ότι ρωσικές δυνάμεις προσπαθούν να σπάσουν τον αμυντικό κλοιό και να εισέλθουν στο Κίεβο.

Παράλληλα επίθεση από ελικόπτερα δέχτηκε το αεροδρόμιο του Γκοστομέλ, μία ώρα έξω από την πρωτεύουσα της Ουκρανίας.

Σύμφωνα με τις ουκρανικές αρχές καταρρίφθηκαν τρία εξ αυτών.

Εκρήξεις στη Μαριούπολη

Ισχυρές εκρήξεις ακούστηκαν και στην Μαριούπολη, πόλη όπου βρίσκεται λιμάνι στρατηγικής σημασίας στην ανατολική Ουκρανία, λίγη ώρα μετά την ανακοίνωση του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν ότι ενέκρινε τη διεξαγωγή στρατιωτικής επιχείρησης, μεταδίδουν δημοσιογράφοι του Γαλλικού Πρακτορείου.

Πρόκειται για τη μεγαλύτερη πόλη στη γραμμή του μετώπου, με μισό εκατομμύριο κατοίκους.

Οι αποσχιστές των Ντονέτσκ και Λουγκάνσκ υποστηρίζουν ότι οι ουκρανικές δυνάμεις εγκαταλείπουν τις θέσεις τους

Ο ρωσικός στρατός ανακοίνωσε ότι οι υποστηριζόμενες από τη Μόσχα αποσχιστικές δυνάμεις στην ανατολική Ουκρανία προελαύνουν και έχουν κερδίσει έδαφος.

Ο εκπρόσωπος του ρωσικού στρατού Ιγκόρ Κονασένκοφ δήλωσε στην κρατική τηλεόραση ότι οι δυνάμεις της “Λαϊκής Δημοκρατίας του Ντονέτσκ” κέρδισαν “έως και τρία χιλιόμετρα” σε έδαφος και εκείνες της “Λαϊκής Δημοκρατίας του Λουγκάνσκ” “προχώρησαν ενάμισι χιλιόμετρο”. Πρόσθεσε ότι η Ρωσία διαθέτει “όπλα υψηλής ακρίβειας” και ότι οι Ουκρανοί πολίτες δεν έχουν “τίποτα να φοβηθούν”.

Οι Ουκρανοί στρατιώτες σε όλη τη γραμμή επαφής αρνούνται μαζικά να ακολουθήσουν τις διαταγές και εγκαταλείπουν τις θέσεις τους,  υποστήριξε νωρίτερα η πολιτοφυλακή του Λουγκάνσκ, σύμφωνα το ρωσικό πρακτορείο Ria Novosti. Ο επικεφαλής της “Λαϊκής Δημοκρατίας του Λουγκάνσκ” δήλωνε ότι ο ουκρανικός στρατός καταθέτει τα όπλα.

Το Ντονέτσκ ανέφερε από τη μεριά του ότι διεξάγει μια επιτυχημένη επίθεση κοντά στη Mykolayivka, με τις Ουκρανικές Ένοπλες Δυνάμεις να υφίστανται απώλειες και να εγκαταλείπουν τις θέσεις τους.

Το αρχηγείο της επιχείρησης των Ενωμένων Δυνάμεων της Ουκρανίας στο Ντονμπάς έχει πρακτικά καταστραφεί, δήλωσε ο επικεφαλής της “δημοκρατίας” του Ντονέτσκ Ντένις Πουσίλιν στο ρωσικό τηλεοπτικό κανάλι Rossiya 24. “Μπορούμε να δηλώσουμε κατά μήκος της γραμμής επαφής ότι δεν υπάρχουν σχεδόν καθόλου χτυπήματα στο έδαφος του Ντονέτσκ, τα σημεία βολής του εχθρού έχουν καταστραφεί”, είπε.

Το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας ανακοίνωσε σήμερα ότι οι ρωσικές ένοπλες πλήττουν στρατιωτικές υποδομές στην Ουκρανία με όπλα υψηλής ακρίβειας, ιδίως συστοιχίες της αντιαεροπορικής άμυνας, στρατιωτικά αεροδρόμια και αεροσκάφη.

Το υπουργείο διαβεβαίωσε ότι δεν βρίσκονται στο στόχαστρο επιθέσεων με το πυροβολικό ή με πυραύλους πόλεις ή περιοχές όπου ζουν άμαχοι.

 

Σειρήνες συναγερμού ακούστηκαν στη Λβιβ, στα δυτικά

Σειρήνες συναγερμού ακούστηκαν σήμερα το πρωί στην πόλη Λβιβ στη δυτική Ουκρανία, λίγο αφού ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν ενέκρινε τη διεξαγωγή στρατιωτικής επιχείρησης στη χώρα.

Κάτοικοι της πόλης έχουν λάβει μηνύματα από τις περιφερειακές αρχές να “διατηρήσουν την ηρεμία τους” και να αναμένουν οδηγίες.

capital.gr

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube