Weather Icon

Με τα όπλα εκδίωξαν Ε/κ γεωργό Τούρκοι στρατιώτες–«Δεν έφευγα και ήρθαν πέντε»

Με τα όπλα εκδίωξαν Ε/κ γεωργό Τούρκοι στρατιώτες–«Δεν έφευγα και ήρθαν πέντε»

Με την απειλή των όπλων, Τούρκοι στρατιώτες εκδίωξαν 29χρονο Ελληνοκύπριο γεωργό από τις καλλιέργειές του στη νεκρή ζώνη, στο χωριό Δένεια.  Η Ειρηνευτική Δύναμη, έρμαιο της πολιτικής των ίσων αποστάσεων, απλά… ανησυχεί και καταγράφει το γεγονός.

“Ότι θα μου τα φκάλουν ούλλα που τζιαμαί… Μα εν ούλλα που τα θέλουν δικά τους”, ανέφερε ο γεωργοκτηνοτρόφος που εκδιώχθηκε από την περιουσία του, Στέλιος Λουκάς.

 Νέο περιστατικό τουρκικής πρόκλησης, με εμπλοκή του κατοχικού στρατού αυτή την φορά, συνέβη στην ακριτική Δένεια.

  Πριν περίπου μια βδομάδα, Τούρκοι κτηνοτρόφοι, υπό το άγρυπνο βλέμμα στρατιωτών, εισήλθαν σε περιουσίες Ε/κ με τα κοπάδια τους, καταστρέφοντας καλλιέργειες. Τώρα, ήρθαν να ολοκληρώσουν το έργο τους. 

“Επήα το πρωί στις καλλιέργειές μου να τις σάσω, να δω πόσες μου αφήσαν ζωντανές που μου τις κατέστρεψαν την προηγούμενη βδομάδα. Και ήρτασιν δύο στρατιώτες Τούρκοι και είπαν μου να φύω”, εξήγησε ο Στέλιος Λουκά.

Ο νεαρός γεωργοκτηνοτρόφος, παρά τις αρχικές υποδείξεις των Τούρκων, παρέμεινε στην γη του και ειδοποίησε τα Η.Ε. Οι δύο Τούρκοι στρατιώτες, όμως, έγιναν πέντε, δύο εκ των οποίων έφεραν οπλισμό και απειλούσαν. 

Όπως χαρακτηριστικά προσθέτει, «Είπαν μου τα Η.Ε. για δική μου ασφάλεια να αποχωρήσω. Εγώ δεν αποχώρησα. Αποχώρησαν οι Τούρκοι. Ύστερα επιστρέψαν πέντε άτομα, οι δύο κρατούσαν όπλα και απειλήσαν με να φύγω που την περιοχή. Ξαναήλθα σε επικοινωνία με τα Η.Ε. και μου είπαν να αποχωρήσω αμέσως που την περιοχή. Και τούτο έπραξα». 

Οι Τούρκοι εκφόβιζαν και απειλούσαν τον γεωργό και τους δύο βοηθούς του. 

Ο κοινοτάρχης της Δένειας Χριστάκης Παναγιώτου, σχολιάζοντας το περιστατικό δηλώνει ότι ο Στέλιος, «προς τιμήν του δεν έφυγε. Μέχρι που ειδοποίησε τα Η.Ε., όμως,  ήταν με τα όπλα και τον απειλούσαν». 

Το σημείο που έγινε το συμβάν είναι λίγο πίσω από το σημείο που βρισκόμαστε. Από το μεσημέρι κι έπειτα, δεν υπάρχει κανείς.

Την έντονη ανησυχία του για τη σωρεία περιστατικών τα τελευταία χρόνια, εξέφρασε ο κοινοτάρχης. Ενδεικτικά, δήλωσε πως «αυτή την βδομάδα έχει παρατραβήξει. Έιχαν μπει πάρα πολύ μέσα στη νεκρή ζώνη, περισσότερο από τα 200-250 μέτρα από το φυλάκιό τους. Αυτό είναι απαράδεκτο, είναι πολιτικό, είναι καταστρατήγηση του στάτους κβο με τα όπλα μέσα στη νεκρή ζώνη» 

Σιωπηλός… επεκτατισμός

Οι Τούρκοι, προφανώς, επιχειρούν να διευρύνουν την κυριαρχία τους εντός των περιοχών της νεκρής ζώνης. Αν και αποτελεί μια ιδιότυπη, νέου τύπου εισβολή, κανείς δεν αντιδρά ουσιαστικά.

 Από το Υπουργείο Εξωτερικών επίσημα αναφέρεται πως έχουν προβεί σε παραστάσεις προς την Ειρηνευτική δύναμη, ενώ διερευνάται τι ακριβώς συνέβη.

Διπλωματικές πηγές αξιολογούν το περιστατικό ως σοβαρό καθώς εμπλέκεται και ο στρατός, με τις προσπάθειες να επικεντρώνονται στο να αποτραπεί τυχόν επανάληψη παρόμοιων γεγονότων, εκτονώνοντας τις εντάσεις χωρίς να προκαλούνται τετελεσμένα.

Η ανάλυση που γίνεται είναι πώς το γεγονός ότι επιζητούν συνεχώς νέες εστίες εντάσεων, ευθυγραμμίζεται με την στρατηγική τους στόχευση για δύο κράτη. Αυτό ευνοεί τέτοια περιστατικά. 

Αναποτελεσματικά τα Η.Ε.

  Σκούρα τα βρίσκουν τα Η.Ε., που επιβεβαιώνουν το γεγονός, αναφέροντας ότι επιλύθηκε ειρηνικά και θα επισημανθεί στις εκθέσεις του Σ.Α.

Ο γεωργός, για το περιστατικό ανέφερε πως «τα Η.Ε. κινήθηκαν αμέσως, ήρθαν στην περιοχή, αλλά δεν ήρθαν ακριβώς στο συγκεκριμένο σημείο. Επέβλεπαν που μακριά», ενώ ο κοινοτάρχης παραδέχεται με λύπη πως «δεν υπάρχει ασφάλεια από τα Η.Ε». 

Διάχυτη φαίνεται να είναι η ανησυχία στην Ειρηνευτική Δύναμη, όπως εξάγεται από συνομιλία μας με αρμόδια πρόσωπα από τον οργανισμό, καθώς το ψευδοκράτος θέτει προσκόμματα και στην δύναμη στα κατεχόμενα.

Η βούληση, όμως, για μια πιο δραστική στάση, εξακολουθεί να αγνοείται. 

Δείτε το ρεπορτάζ: 

ΠΗΓΗ: Sigmalive.com

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube