Weather Icon
Video , Διπλωματία , ΗΠΑ , Ουκρανία , Ρωσία 12 Φεβρουαρίου 2022

Κόκκινος συναγερμός στην Ουκρανία

Κόκκινος συναγερμός στην Ουκρανία

Monitor: Σε κατάσταση συναγερμού βρίσκεται η Ουκρανία, η οποία τα τελευταία 24ωρα νιώθει τη μέγγενη των ρωσικών στρατιωτικών γυμνασίων που διεξάγονται ταυτόχρονα στα βόρεια, ανατολικά και νότια σύνορά της.

Συντονιστείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube:

Εξι αποβατικά πλοία του ρωσικού πολεμικού ναυτικού, βρίσκονται στη Μαύρη Θάλασσα και την Αζοφική, απέναντι από τις ουκρανικές ακτές, ενώ, συνεχίζονται τα μεγάλα στρατιωτικά γυμνάσια στη Λευκορωσία και τη νοτιοδυτική Ρωσία, κοντά στις περιοχές που ελέγχουν οι ρωσόφωνοι αυτονομιστές του Ντονμπάς, στην ανατολική Ουκρανία.

Στην πιο έντονη δημόσια προειδοποίηση που έχει απευθύνει μέχρι σήμερα, ο Τζο Μπάιντεν κάλεσε τους Αμερικανούς πολίτες που βρίσκονται στην Ουκρανία να την εγκαταλείψουν το συντομότερο, λόγω αυξημένου κινδύνου ρωσικής εισβολής.

Την ίδια ώρα, ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Αντονι Μπλίνκεν δήλωνε από την Αυστραλία, ότι υπάρχει ανοιχτό παράθυρο για εισβολή, η οποία θα μπορούσε να συμβεί οποιαδήποτε στιγμή ακόμα και στη διάρκεια των Χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων.

Σημειωτέον, ότι πριν μερικές ημέρες είχε δημιουργηθεί η αίσθηση, ότι ο Βλαντιμίρ Πούτιν δεν θα προχωρούσε σε εισβολή ενώ βρίσκονταν σε εξέλιξη οι αγώνες του Πεκίνου, για να μη δυσαρεστήσει τον Κινέζο ομόλογό του Σι Τζινπίνγκ.

Από την πλευρά της, σύμφωνα με όσα μεταδίδει το γερμανικό περιοδικό Der Spiegel, η CIA αναμένει ρωσική επίθεση εναντίον της Ουκρανίας την επόμενη Τετάρτη και οι ΗΠΑ έχουν ενημερώσει σχετικά τους συμμάχους τους.

Σύμφωνα με το περιοδικό, η CIA εξέδωσε την πλέον επείγουσα μέχρι τώρα προειδοποίηση προς τους συμμάχους του ΝΑΤΟ για επικείμενη επίθεση της Ρωσίας στην Ουκρανία. Τόσο η αμερικανική υπηρεσία πληροφοριών, όσο και οι αμερικανικές ένοπλες δυνάμεις ενημέρωσαν την ομοσπονδιακή κυβέρνηση και άλλα κράτη – μέλη του ΝΑΤΟ ότι, με βάση νέες πληροφορίες, υπάρχει ο φόβος ότι μια επίθεση θα μπορούσε να πραγματοποιηθεί την ερχόμενη Τετάρτη, 16 Φεβρουαρίου.

Το Spiegel αναφέρει επίσης, ότι οι ΗΠΑ έδωσαν πολλές λεπτομέρειες για τα στοιχεία τους, περιγράφοντας από τις διαδρομές μιας ρωσικής εισβολής έως και τα καθήκοντα που θα αναλάβει κάθε ρωσική μονάδα και σημειώνει ότι δυτικοί στρατιωτικοί και διπλωμάτες μετέφεραν στοιχεία ότι η ρωσική ηγεσία έχει προετοιμάσει τον στρατό για την ερχόμενη Τετάρτη, χωρίς όμως να μπορεί να ειπωθεί με βεβαιότητα αν αυτό συνιστά απόφαση επίθεσης.

Την ίδια ώρα γίνονται προσπάθειες με στόχο την αποκλιμάκωση ακολουθώντας τη διπλωματική οδό.

Το ρωσικό πρακτορείο Ria Novosti μετέδωσε, ότι οι Βλαντίμιρ Πούτιν και Τζο Μπάιντεν, θα συνομιλήσουν τηλεφωνικά μέσα στη μέρα, επικαλούμενο τον εκπρόσωπο του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ, ο οποίος τόνισε, ότι το τηλεφώνημα γίνεται με πρωτοβουλία των ΗΠΑ.

Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, σύμφωνα με το πρακτορείο Tass, είπε, ότι ο Βλάντιμιρ Πούτιν θα μιλήσει επίσης και με τον Γάλλο ομολόγό του, Εμανουέλ Μακρόν.

Και όλα αυτά σε συνέχεια του νέου γύρου ειρηνευτικών διαβουλεύσεων της Παρασκευής, στο πλαίσιο της «Ομάδας της Νορμανδίας», η οποία έλαβε χώρα στο Βερολίνο και έληξε χωρίς αποτέλεσμα. Οι εκπρόσωποι Ρωσίας, Ουκρανίας, Γαλλίας και Γερμανίας, απέτυχαν να γεφυρώσουν τις διιστάμενες απόψεις, όσον αφορά την ερμηνεία των συμφωνιών του Μινσκ για την ειρήνευση στο Ντονμπάς.

Το χάσμα ανάμεσα σε Ρωσία και Δύση, φαίνεται, ότι δύσκολα θα γεφυρωθεί.

Αυτό φάνηκε ξεκάθαρα, μετά την κεκλεισμένων των θυρών συνάντηση που είχε την περασμένη Πέμπτη η Βρετανίδα ΥΠΕΞ, Λιζ Τρας με τον Ρώσο ομόλογό της Σεργκέι Λαβρόφ.

Οπως αποκάλυψε η ρωσική εφημερίδα Kommersant, ο επικεφαλής της ρωσικής διπλωματίας ρώτησε την Αγγλίδα πολιτικό, αν αναγνωρίζει τη ρωσική κυριαρχία στο Ροστόφ και το Βορονέζ, δύο περιοχές της νότιας Ρωσίας όπου διεξάγονται στρατιωτικά γυμνάσια.

Τότε, η Τρας απάντησε, ότι το Λονδίνο δεν θα αναγνωρίσει ποτέ αυτές τις περιοχές ως ρωσικές, θεωρώντας ότι ο Λαβρόφ αναφερόταν σε ουκρανικές επαρχίες.

Μάλιστα χρειάστηκε η παρέμβαση του Βρετανού πρεσβευτή στη Μόσχα για να διορθωθεί η παρεξήγηση, η οποία στη Μόσχα μεταφράστηκε ως δείγμα για την άγνοια Δυτικών ηγετών γύρω από την πραγματική κατάσταση στην περιοχή.

Η ατμόσφαιρα μυρίζει μπαρούτι. Όλα κρέμονται από μία κλωστή. Οι ισορροπίες είναι εύθραυστες και μία σύγκρουση θα μπορούσε να θέσει σε κίνδυνο την παγκόσμια ειρήνη.

Μείνετε συντονισμένοι στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη για να ενημερωνέστε για όλες τις εξελίξεις.

Κάντε like, μοιραστείτε το βίντεο και χτυπήστε το καμπανάκι για να λαμβάνετε ειδοποίηση σε κάθε νέα δημοσίευση.

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube