ΗΠΑ/Τουρκία: Το παραμύθι των δυο επιδρομών…*
Μια ΗΠΑϊκή επιδρομή στη Συρία σε μια περιοχή υπό τουρκικό έλεγχο συνέπεσε με μια τουρκική επιδρομή στην Ουκρανία. Στην πρώτη περίπτωση, οι παράπλευρες απώλειες άμαχων πολιτών επισκίασαν τον αρχικό στόχο της επιχείρησης. Στη δεύτερη περίπτωση, η τουρκική επιχείρηση στην Ουκρανία κατέληξε με επιτυχία.
.
Η επιχείρηση των ΗΠΑ στην Ιντλίμπ στόχευσε έναν «ηγέτη» της σκιώδους τρομοκρατικής οργάνωσης ISIS (περισσότερο γνωστή με το αραβικό ακρωνύμιο Ντάες/Daesh). Η ύπαρξη αυτού του ατόμου με περισσότερα από 24 ψευδώνυμα και παρατσούκλια πολέμου συζητείται έντονα. Ειδικά δεδομένου ότι ένα από τα παρατσούκλια πολέμου του είναι ο Al-Hachimi Al-Quraichi, μια αρκετά αφελής βασική αναφορά που χρησιμοποιείται από νεοφώτιστους στις μυστικές υπηρεσίες των ΗΠΑ που ενδιαφέρονται για την ισλαμιστική τρομοκρατία.
.
Σύμφωνα με τις πληροφορίες που δόθηκαν στη δημοσιότητα, αυτός ο άνδρας που πέρασε από τις αμερικανικές φυλακές στο Ιράκ μαζί με κάποιον Αλ Μπαγκντάντι, ενεργοποίησε την εκρηκτική ζώνη του κατά την προσέγγιση των ΗΠΑϊκών ειδικών δυνάμεων. Όπως και στην επιδρομή κατά του Μπιν Λάντεν στο Πακιστάν, ένα από τα στρατιωτικά ελικόπτερα που συμμετείχαν στην επιδρομή καταστράφηκε στην επιχείρηση. Οι ΗΠΑϊκές στρατιωτικές πληροφορίες επέμεναν να διευκρινίσουν ότι αυτή τη φορά ότι οι ΗΠΑϊκές δυνάμεις αναγκάστηκαν να καταστρέψουν το ελικόπτερο μετά από “μηχανική βλάβη”.Τα υπολείμματα ενός κατεστραμμένου αμερικανικού στρατιωτικού ελικοπτέρου μετά την επιδρομή στην Ιντλίμπ στις 02/02/2022. Φωτογραφία: Omar Albam-AP
.
Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, ο εν λόγω «ηγέτης» των τρομοκρατών έμενε σε ένα τριώροφο κτίριο πάνω από μια οικογένεια που δεν γνώριζε ποιος πραγματικά ήταν αυτός ο γείτονας. Αυτό εξηγεί τα παράπλευρα θύματα αμάχων, κυρίως παιδιά. Χάνεται το επάγγελμα!
.
Αυτή η επιχείρηση, η οποία υποτίθεται ότι θα ενίσχυε την βαθμολογία του προέδρου Τζο Μπάιντεν, δεν είναι πιθανό να εδραιώσει τη θέση του αφού η επιδρομή του Συνασπισμού έλαβε χώρα σε κεκτημένο ή «φιλικό» έδαφος που ελέγχεται από την Τουρκία και συνεπώς το ΝΑΤΟ. Αυτό σημαίνει ότι ο «ηγέτης» του Ντάες ζούσε σε «μπλε» έδαφος.
.
Αυτή η λεπτομέρεια είναι σημαντική. Και μεγάλου μεγέθους. Οι περισσότεροι από τους υποτιθέμενους «ηγέτες» του Ντάες ή της Αλ Κάιντα προέρχονται από χώρες συμμαχικές με την Ουάσιγκτον και ποτέ από χώρες που θεωρούνται εχθρικές ή μέρος του Άξονα του Κακού. Περαιτέρω, όλοι οι φέροντες ως «ηγέτες» του Ντάες πέρασαν από στρατόπεδα των ΗΠΑ στο Ιράκ πριν εξαφανιστούν ξαφνικά στην φύση. Επανεμφανίζονται λίγο αργότερα επικεφαλής οπλισμένων ομάδων εξοπλισμένων με εξοπλισμό κατευθείαν από το στρατιωτικό πλεόνασμα του ΝΑΤΟ ή, μερικές φορές για να φαίνονται πιο φυσικό, από βουλγαρικό ή ρουμανικό απόθεμα.
.
Σημαντικός και μεγάλος σύμμαχος των Ηνωμένων Πολιτειών στην περιοχή, η Τουρκία συμμετείχε στην επιδρομή και γνώριζε ότι ο υποτιθέμενος «ηγέτης» του Ντάες του οποίου οι ομάδες καταπολεμούν στη Χασάκα βρισκόταν στην περιοχή ελέγχου της στη βόρεια Συρία . Με πρώτη ματιά, η ύπαρξη αυτού του χαρακτήρα δεν αποτελούσε ούτε προτεραιότητα ούτε μεγάλο ενδιαφέρον για την ΜΙΤ. Η Τουρκία απλά βοήθησε την Ουάσιγκτον σε αντάλλαγμα μια άλλης υπηρεσίας . Μια πολύ πιο σημαντική υπηρεσία για τους Τούρκους.
.
Η ΜΙΤ πήγε στην Ουκρανία για να συλλάβει έναν διακινητή όπλων, ο οποίος απειλούσε να αποκαλύψει το σύνολο του τουρκικού παράνομου δικτύου όπλων στις ζώνες των συγκρούσεων. Μια πραγματική ατομική βόμβα για τον Πρόεδρο Ερντογάν. Θα σημειώσουμε εδώ την πολύ πιο ρεαλιστική αντίληψη των πραγματικών διακυβευμάτων από τους Τούρκους, σε αντίθεση με την Ουάσιγκτον, η οποία φαίνεται να ενδιαφέρεται για ένα τέχνασμα των δημοσίων σχέσεων ή, σύμφωνα με έναν άλλο μοντέρνο όρο και σύμφωνα με τη νοοτροπία των κοινωνικών δικτύων, ένα φαινόμενο buzz προκειμένου να ενισχυθεί μια εικόνα. Εδώ και αρκετά xρόνια, η Tουρκία έχει δημιουργήσει ένα συμπαγές δίκτυο προμήθειας όπλων στην Ευρασία, τη Μέση Ανατολή και την Αφρική. Αναλαμβάνοντας την υπεργολαβία των πολέμων της αυτοκρατορίας, έχει χαράξει τη δική της αγορά ενώ παράλληλα προωθεί τα πιόνια της. Χάρις αυτού του μυστικού δικτύου η Τουρκία εδραιώνει το δικό της στρατιωτικό-βιομηχανικό σύμπλεγμα και επεκτείνει την επιρροή της πολύ μακριά από τα πιο μακρινά παλιά βήματα της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας.
.
Όχι μόνο η διακριτική τουρκική επιχείρηση στην Ουκρανία κόστισε πολύ λιγότερο από την ΗΠΑϊκή επιχείρηση στην Ιντλίμπ, η οποία διακρίθηκε και πάλι από μια τεράστια σπατάλη πόρων, αλλά είχε απείρως υψηλότερη απόδοση καθώς η Άγκυρα πέτυχε έναν πραγματικό στρατηγικό στόχο, ενώ η Ουάσιγκτον κάνει μάρκετινγκ εικόνων βάσει μιας παρωχημένης θεματικής που δεν έχει κανένα αντίκτυπο στην περιφερειακή στρατηγική κατάσταση.
.
Homines quod volunt credunt. (Οι ηλίθιοι πάντα θα πιστεύουν αυτό που θέλουν)
.
* Ο τίτλος αυτής της ανάρτησης είναι εμπνευσμένος από το The Tale of Two Cities του Charles Dickens.
.
le Conte de deux raids…* – Strategika51 Intelligence
..