Weather Icon
Συρία , Τουρκία 8 Φεβρουαρίου 2022

Η Τουρκία απελευθέρωσε μέλος του ISIS που κατονομαζόταν στη λίστα βομβιστών αυτοκτονίας και καταζητείται από την Ιντερπόλ

Η Τουρκία απελευθέρωσε μέλος του ISIS που κατονομαζόταν στη λίστα βομβιστών αυτοκτονίας και καταζητείται από την Ιντερπόλ

Δικαστήριο στην Τουρκία απελευθέρωσε έξι μέλη του ISIS με την αιτιολογία ότι είχαν παραδοθεί πρόθυμα.

Έξι γυναίκες του ISIS, συμπεριλαμβανομένης της συζύγου ενός εκ των Τούρκων ηγετών του ISIS, Ιλχαμί Μπαλί, αφέθηκαν ελεύθερες από την αστυνομία. Ένα από τα ονόματα των γυναικών ήταν μέχρι και στη λίστα των βομβιστών αυτοκτονίας της αστυνομίας.

Η Ε.Γ., η οποία εντάχθηκε στην ομάδα τζιχαντιστών του ISIS στη Συρία το 2014 με τον σύζυγο, τον αδερφό, την πεθερά και τον πεθερό της, δικαζόταν στο 2ο Ανώτατο Ποινικό Δικαστήριο της Ούρφα από τις 18 Νοεμβρίου 2020. Το δικαστήριο αποφάσισε να την αφήσει ελεύθερο όπως ανέφερε η DW Turkish.

Αναφέρθηκε πως η εν λόγω κατηγορήθηκε ως «μέλος ένοπλης τρομοκρατικής οργάνωσης». Ωστόσο, το δικαστήριο έκρινε ότι «δεν χρειάζεται να τιμωρηθεί», υποστηρίζοντας ότι το άτομο ήταν πρόθυμο να παραδοθεί και ότι ομολόγησε και αναγνώρισε άλλα μέλη της οργάνωσης.

Δεν έχω δει ποτέ τον άντρα μου με όπλο
Η Ε.Γ. συνελήφθη στις 30 Σεπτεμβρίου 2019. Στην κατάθεσή της εξήγησε τον λόγο για τον οποίο πήγε στη Συρία.

«Ο άντρας μου είπε ότι επρόκειτο να χωρίσει και να πάρει το παιδί μας». Η Ε.Γ. είπε επίσης ότι ο αδερφός της Mehmet Kadir Cebael, ο οποίος φέρεται να ήταν ο «Ηγέτης του ISIS στο Γκαζίαντεπ», την ανάγκασε να παντρευτεί τον Αχμέτ Γκιουνές. Η Ε.Γ. δήλωσε επίσης ότι η μητέρα της Ülger και ο πατέρας της Mehmet Cebael βρίσκονται στα χέρια των YPG στο στρατόπεδο ROJ της Συρίας. Ο άλλος αδερφός της Abdulsamet Cebael ήταν επίσης ένα από τα μέλη της οικογένειας που εντάχθηκαν στο ISIS. Ο αδερφός του Αχμέτ Γκιουνές, Ισμαήλ Γκιουνές, είναι ο δράστης της βομβιστικής επίθεσης αυτοκτονίας στο αστυνομικό τμήμα του Αντέπ, την 1η Μαΐου 2016.

Δίστασε να δώσει λεπτομερείς πληροφορίες για την οργάνωση του ISIS και τις δραστηριότητες του συζύγου της. Ισχυρίστηκε ότι δεν είχε δει ποτέ τον άντρα της με στρατιωτικά ρούχα ή όπλο.

Κόκκινη ένδειξη
Η Ουλκάρ M. με την κωδική ονομασία «Χατσέρ», πήγε στη Συρία με τον σύζυγό της το 2014. Συνελήφθη στην Τουρκία ενώ διέσχιζε τα συριακά σύνορα στις 9 Οκτωβρίου 2021. Επωφελήθηκε από το καθεστώς μεταμέλειας.

Η ίδια βρισκόταν στη «γαλάζια κατηγορία» στη λίστα των καταζητούμενων σε σχέση με την τρομοκρατία του Υπουργείου Εσωτερικών. Ήταν μια από τις ύποπτες για την επίθεση αυτοκτονίας στο αστυνομικό τμήμα. Την αναζητούσε και η Ιντερπόλ με κόκκινη ένδειξη.

Η πρώτη ακρόαση πραγματοποιήθηκε στις 29 Νοεμβρίου 2021 στο 2ο Ανώτατο Ποινικό Δικαστήριο του Αντίγιαμαν. Ο Εισαγγελέας ζήτησε να μην επωφεληθεί από το καθεστώς μεταμέλειας. Ωστόσο, το δικαστήριο έκρινε ότι δεν υπάρχει λόγος τιμωρίας της επειδή «παραδόθηκε πρόθυμα και έδωσε πληροφορίες για τα εγκλήματα που διαπράχθηκαν από τις δραστηριότητες της οργάνωσης». Η Ουλκάρ M. αφέθηκε τελικά ελεύθερη.

Δίκες στην Τουρκία
Ο δημοσιογράφος Φεχίμ Ταστεκίν Fehim Tastekin είχε πει στο παρελθόν ότι οι δίκες των μελών του ISIS δεν διεξάγονται σύμφωνα με το νόμο στην Τουρκία.

«Το ISIS έχει πυρήνες κυρίως στην Άγκυρα αλλά και σε πολλές άλλες πόλεις όπως το Ικόνιο, η Προύσα και η Κωνσταντινούπολη. Ήρθαν οι μαχητές των οποίων οι οικογένειες κατέφυγαν στην Τουρκία. Ο Υπουργός Εσωτερικών κάνει πάντα δηλώσεις για τους αριθμούς του ISIS που έχουν συλληφθεί μέχρι στιγμής, αλλά τίποτα δεν λέγεται για το τι τους συμβαίνει μετά την κράτηση. Ανακοινώνουν, για παράδειγμα, ότι 7.000-8.000 μέλη του ISIS έχουν συλληφθεί, αλλά στη συνέχεια απαλλάσσονται κάθε ευθύνης ή δεν δικάζονται. Το τουρκικό δικαστικό σύστημα απέτυχε πολύ σε αυτό».

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube