REAL TIME |

Αθλητικά , ΗΠΑ , Κίνα 8 Φεβρουαρίου 2022

Η «πριγκίπισσα» που δίχασε ΗΠΑ και Κίνα: Ένα μοντέλο κέρδισε το χρυσό στους Χειμερινούς Ολυμπιακούς

Η «πριγκίπισσα» που δίχασε ΗΠΑ και Κίνα: Ένα μοντέλο κέρδισε το χρυσό στους Χειμερινούς Ολυμπιακούς
Μια ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα ιστορία για μια αθλήτρια – μοντέλο που κέρδισε το χρυσό με την Κίνα, αλλάζοντας την Αμερικανή υπηκοότητά της.
Η Εϊλίν Γκου είναι ένα μοντέλο και αθλήτρια που στα 18 της δίχασε την Κίνα και την Αμερική με τη συμμετοχή της στους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες στο Πεκίνο 2022. Αυτή είναι η ιστορία της.

Η πρώτη χρυσή Ολυμπιονίκης στο ελεύθερο σκι

Κέρδισε το χρυσό μετάλλιο στο ελεύθερο σκι στους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες του Πεκίνο 2022, με τη ζωή αυτού του κοριτσιού να είναι ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα για το κοινό. Έμεινε στην ιστορία ως η πρώτη χρυσή Ολυμπιονίκης σε αυτό το άθλημα.

Γεννήθηκε στην Αμερική από Κινέζα μητέρα

Η Εϊλίν Γκου γεννήθηκε στις 3 Σεπτεμβρίου 2003 στο Σαν Φρανσίσκο από Αμερικανό πατέρα και Κινέζα μητέρα. Η μαμά της, Γκου Γαν, μετακόμισε στις ΗΠΑ από την Κίνα ως φοιτήτρια στα 20 της, για να σπουδάσει στο Πανεπιστήμιο Auburn και στο Πανεπιστήμιο Rockefeller.
Η Γκου μεγάλωσε με τη γιαγιά της, Γκουό Ζένσενγκ και μιλάει άπταιστα κινέζικα, αν και δεν παρακολούθησε ποτέ μαθήματα της γλώσσας, αφού έτσι συνεννοούνταν με τη γιαγιά της, η οποία δεν μπορεί να μιλήσει αγγλικά.
Η Ρωσίδα Καμίλα Βαλίεβα - Sputnik Ελλάδα, 1920, 07.02.2022

Ξεκίνησε το σκι στα 3 της

Ξεκίνησε να κάνει σκι αναψυχής σε θέρετρα σε ηλικία τριών ετών και το πιο αξιοσημείωτο είναι ότι έκανε σκι μόνο τα Σαββατοκύριακα και τις αργίες. Στα 15 της κέρδισε τις πρώτες της σημαντικές νίκες στο Παγκόσμιο Κύπελλο Slopestyle FIS Freeski στο Seiser Alm της Ιταλίας και στο Κάλγκαρι του Καναδά.

Από Αμερικανή πολίτης, έγινε Κινέζα και δίχασε

Μήνες αργότερα, η Εϊλίν Γκου ανακοίνωσε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ότι επρόκειτο να αγωνιστεί για την Κίνα, ευχαριστώντας την αμερικανική πλευρά και εξηγώντας ότι ήταν «μια ευκαιρία που δίνεται μια φορά στη ζωή» να προωθήσει το άθλημα σε μια χώρα λιγότερο γνωστή για τις διακρίσεις του σκι.
Η κίνησή της σήμαινε ότι θα παραιτηθεί από το αμερικανικό διαβατήριό της και θα πολιτογραφηθεί ως Κινέζα πολίτης και ως τέτοια κατέκτησε το χρυσό μετάλλιο στο Πεκίνο.
«Αποφάσισα να αγωνιστώ για την Κίνα στους επερχόμενους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες του 2022. Αυτή ήταν μια απίστευτα δύσκολη απόφαση για μένα. Είμαι εξαιρετικά ευγνώμων στην Αμερικανική και Κινεζική Ομοσπονδία Σκι που είχαν το όραμα και την πίστη σε εμένα για να πραγματοποιήσω τα όνειρά μου. Είμαι περήφανη για την κληρονομιά μου και είμαι εξίσου περήφανη για την αμερικανική ανατροφή μου. Η ευκαιρία να εμπνεύσω εκατομμύρια νέους ανθρώπους όπου γεννήθηκε η μητέρα μου, κατά τη διάρκεια των Χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων του Πεκίνου 2022, είναι μια ευκαιρία που δίνεται μια φορά στη ζωή, βοηθώ στην προώθηση του αθλήματος που αγαπώ. Ελπίζω ότι μέσω του σκι θα ενώσω τους ανθρώπους, θα προωθήσω την κοινή κατανόηση, θα δημιουργήσω επικοινωνία και θα δημιουργήσω φιλίες μεταξύ των εθνών. Αν μπορώ να εμπνεύσω ένα νεαρό κορίτσι να περάσει τα σύνορα, οι επιθυμίες μου θα πραγματοποιηθούν» έγραψε στα social media το 2019.
Βλαντίμιρ Πούτιν - Sputnik Ελλάδα, 1920, 25.01.2022

Η «πριγκίπισσα του χιονιού»

Πίσω από την επιτυχία της κρύβεται η μεγάλη πίεση του να είναι και Κινέζα και Αμερικανή σε μια εποχή έντονων γεωπολιτικών εντάσεων, σε έναν από τους πιο αμφιλεγόμενους Ολυμπιακούς Αγώνες της πρόσφατης ιστορίας.
Η Εϊλίν Γκου δήλωσε πως όταν είναι στην Αμερική, είναι Αμερικανή και όποτε είναι στην Κίνα, είναι Κινέζα. Η «πριγκίπισσα του χιονιού», όπως την αποκαλούν, έμελλε να λάμψει στους Ολυμπιακούς Αγώνες στο… σπίτι της.

Η ζωή ως μοντέλο και οι 2 εκατ. followers

Η Γκου κάνει καριέρα και ως μοντέλο μόδας και εκπροσωπείται από το πρακτορείο IMG Models και έχει συμμετάσχει σε μια σειρά από καμπάνιες, συμπεριλαμβανομένων των Fendi και Gucci, Tiffany και Louis Vuitton, ενώ έχει βρεθεί σε πολλά εξώφυλλα περιοδικών όπως των Elle και Vogue China.
Eκτός από τα δύο εκατομμύρια followers στον λογαριασμό της στην κινεζική πλατφόρμα κοινωνικών μέσων Weibo, είναι επίσης πολύ δημοφιλής στα κοινωνικά δίκτυα. Ως χόμπι, παίζει πιάνο.

Οι βρισιές για τους Ασιάτες λόγω του κορονοϊού

«Το παραδέχομαι. Είμαι ερωτευμένη με τον φόβο» έχει πει σε παλαιότερα συνέντευξή της και θυμήθηκε μια ιστορία κατά τη διάρκεια της αύξησης των αντιασιατικών επιθέσεων στις ΗΠΑ και της ανόδου του κινήματος «#StopAsianHate».
Βρισκόταν σε ένα σούπερ μάρκετ στο Σαν Φρανσίσκο με τη γιαγιά της όταν ένας άνδρας έτρεξε ουρλιάζοντας βωμολοχίες για Ασιάτες που έφεραν τον κορονοϊό στη χώρα: «Έπιασα τη γιαγιά μου και τρέξαμε έξω. Φοβόμουν τόσο πολύ» είπε.

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube