Weather Icon
Γαλλία , Κορωνοϊός - Covid-19 13 Φεβρουαρίου 2022

Η Γαλλία παραμένει ο μεγαλύτερος εξαγωγέας ενέργειας της Ευρώπης

Η Γαλλία παραμένει ο μεγαλύτερος εξαγωγέας ενέργειας της Ευρώπης

Η πυρηνική ενέργεια προϋπόθεση για οικονομική ανάπτυξη

Η Γαλλία παρέμεινε ο μεγαλύτερος καθαρός εξαγωγέας ενέργειας της Ευρώπης παρά την ενεργειακή κρίση που πλήττει την ήπειρο ακόμη και όταν οι πυρηνικοί αντιδραστήρες της περιόρισαν την παραγωγή και η ζήτηση οικιακής θέρμανσης αυξήθηκε στα τέλη του 2021.

Ενώ οι εξαγωγές της Γαλλίας προς τους γείτονές της παρέμειναν υψηλές κατά το τρίτο τρίμηνο, η εικόνα ήταν πιο μεταβλητή το τέταρτο, ανέφερε στην έκθεση ο αναλυτής EnAppSys. Η χώρα έγινε σημαντικός εισαγωγέας καθώς η ζήτηση ηλεκτρικής θέρμανσης ανέβασε τις τιμές τον Νοέμβριο και τον Δεκέμβριο, κινητοποιώντας τις εισερχόμενες ροές.

«Αυτός ο κρύος Δεκέμβρης για τη Γαλλία ήρθε μαζί με την υψηλή ζήτηση, τη χαμηλή παραγωγή αιολικής ενέργειας και υδροηλεκτρικής ενέργειας, που ακολούθησε μια σειρά διακοπών συντήρησης πυρηνικής ενέργειας προς το τέλος του έτους», δήλωσε ο Ζαν-Πολ Αρμάν, διευθυντής της EnAppSys. Αυτές οι διακοπές «συνέβαλαν στα χαμηλότερα επίπεδα πυρηνικής διαθεσιμότητας στην πρόσφατη ιστορία».

Από τον Δεκέμβριο, η EDF μείωσε δύο φορές τις προβλέψεις για τη γαλλική πυρηνική παραγωγή, γεγονός που μπορεί να περιορίσει περαιτέρω τις εξαγωγές τα επόμενα χρόνια. Θα αυξήσει επίσης την έκθεση σε υψηλές τιμές φυσικού αερίου και άνθρακα για τις γειτονικές χώρες που εξαρτώνται από ορυκτά καύσιμα.

Παρά τη δύσκολη χειμερινή περίοδο, η Γαλλία εξήγαγε 21,5 τεραβατώρες ηλεκτρικής ενέργειας το δεύτερο εξάμηνο, με τη Σουηδία και τη Νορβηγία να είναι οι επόμενοι μεγαλύτεροι εξαγωγείς. Για τη γαλλική δύναμη, η Ιταλία και η Βρετανία ήταν οι κύριοι προορισμοί. Αυτές οι χώρες ήταν επίσης οι μεγαλύτεροι καθαροί εισαγωγείς ενέργειας συνολικά κατά το δεύτερο εξάμηνο.

Το Ηνωμένο Βασίλειο αύξησε την εισαγωγική του ικανότητα με ένα νέο καλώδιο στη Νορβηγία, αλλά εξακολουθούσε να αντλεί σημαντικές εισαγωγές από τη Γαλλία, την Ολλανδία και το Βέλγιο, με περιορισμούς παραγωγής που περιορίζουν τις ροές της Νορβηγίας.

naftemporiki.gr με πληροφορίες από Bloomberg

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube