REAL TIME |

Weather Icon
Ευρωπαϊκή Ένωση , Τουρκία 1 Φεβρουαρίου 2022

Η Ευρώπη συνεχίζει την προκλητική χρηματοδότηση της Τουρκίας μέσω της EBRD

Η Ευρώπη συνεχίζει την προκλητική χρηματοδότηση της Τουρκίας μέσω της EBRD

Οι σχέσεις Erdogan – Basso και η χρηματοδότηση της Τουρκίας από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (EBRD)

H Ευρώπη συνεχίζει ακάθεκτη να συγχρηματοδοτεί την Άγκυρα… μέσω της ΕΒRD. Παρά τις προκλήσεις της Τουρκίας, την αθέτηση συμφωνιών και διεθνών κανόνων η Ευρώπη συνεχίζει να συγχρηματοδοτεί την Άγκυρα… μέσω της ΕΒRD.

Πράγματι, το επενδυτικό κλίμα μόνο ευοίωνο δεν ήταν όταν η επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (EBRD) επισκέφθηκε την Άγκυρα, την τουρκική πρωτεύουσα, στα τέλη του περασμένου έτους.
Η λίρα ήταν υπό μεγάλη πίεση, o πληθωρισμός ήταν στα ύψη.
Τα κόμματα της αντιπολίτευσης προειδοποιούσαν ότι ο αυταρχισμός και η ασταθής οικονομική διαχείριση του Προέδρου Recep Tayyip Erdogan κατέστρεφαν το βιοτικό επίπεδο των Τούρκων.
Αυτό όμως δεν πτόησε την Odile Renaud-Basso από το να επισκεφθεί το προεδρικό μέγαρο του Erdogan ή να ανακοινώσει νέες εκταμιεύσεις ύψους πολλών εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ για έργα στην Τουρκία εβδομάδες μετά το ταξίδι της.
Σημειώνεται πως η EBRD έχει ήδη «βάλει» στη χώρα 2 δισεκατομμύρια ευρώ, εξασφαλίζοντας για άλλη μια φορά τη θέση της Τουρκίας ως κορυφαίου «δανειολήπτη» της.
H τράπεζα, με έδρα το Λονδίνο, λειτουργεί σε ένα πλαίσιο αντιδημοκρατικής οπισθοδρόμησης και αυταρχισμού παρέχοντας υπηρεσίες σε πολλές χώρες όπως η Τουρκία, η Αίγυπτος, η Λευκορωσία και το Καζακστάν, όπου η φτώχεια και η διαφθορά κυριαρχούν.
Έχοντας δραστηριότητα σε σχεδόν 40 χώρες σε όλη την Ευρώπη, τη Βόρεια Αφρική και την Ασία, η EBRD σκοπεύει να αρχίσει να δανείζει σε χώρες της υποσαχάριας Αφρικής εν μέσω ερωτημάτων και αμφιβολιών ως προς το κατά πόσο τηρεί την εντολή που έχει λάβει για την προώθηση των δημοκρατικών ιδεωδών, όπως αναφέρει το άρθρο για τη συμφωνία ίδρυσής της.
Μάλιστα, η εν λόγω συζήτηση απασχολεί και πολλές άλλες αναπτυξιακές τράπεζες που συνεργάζονται με αυταρχικές δυνάμεις σε όλο τον κόσμο.
Οι επικριτές της EBRD λένε ότι, αντί να κλείνει επιλεκτικά τα μάτια στην εντολή πολιτικής που έχει λάβει, θα πρέπει είτε να αποφασίσει να καταργήσει το Άρθρο 1 είτε να επανεξετάσει τον τρόπο με τον οποίο λειτουργεί.
«Οι τρέχουσες πρακτικές δανεισμού της είναι κατάφωρα αντίθετες με την αρχική της εντολή να συνεργάζεται μόνο με χώρες που είναι αληθινές δημοκρατίες», λέει ο Dani Rodrik, καθηγητής οικονομικών στη Σχολή Kennedy του Χάρβαρντ.
Η EBRD, η οποία έχει υποστηρίξει έργα όπως ένα δίκτυο αγωγών φυσικού αερίου πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων στο Αζερμπαϊτζάν, ξεκίνησε να δραστηριοποιείται στην Τουρκία στα τέλη του 2008.
Ο Thomas Mirow, ο τότε πρόεδρος της τράπεζας, λέει ότι η κίνηση οφειλόταν εν μέρει στη στρατηγική επέκτασης της EBRD πέρα από τα παραδοσιακά της σύνορα και την ανάγκη να αντισταθμίσει το μεγάλο χαρτοφυλάκιό της στη Ρωσία. Αλλά το πιο σημαντικό, λέει, ήταν η ίδια η χώρα.
«Η Τουρκία εκείνη την εποχή φαινόταν ότι βρισκόταν σε μια πορεία προς τη δημοκρατία.
΄Hταν μια γρήγορα αναπτυσσόμενη χώρα που δεν είχε επενδύσεις κεφαλαίου και τεχνογνωσία, ειδικά στον ιδιωτικό τομέα», λέει ο Mirow.
Μέχρι τα τέλη του 2014, η Τουρκία είχε ξεπεράσει τη Ρωσία – όπου η EBRD είχε αναγκαστεί να σταματήσει τον δανεισμό μετά την εισβολή του Βλαντιμίρ Πούτιν στην Κριμαία τον Φεβρουάριο του ίδιου έτους – ως ο μεγαλύτερος αποδέκτης κεφαλαίων της EBRD.
Η τράπεζα έχει παράσχει περίπου 15 δισ. ευρώ σε τουρκικά έργα από το 2008, υποστηρίζοντας προγράμματα στην ενέργεια, τις μεταφορές, τη γεωργία, τις υποδομές και τον τραπεζικό τομέα, με έμφαση στην πράσινη χρηματοδότηση και την ένταξη των γυναικών.
https___d6c748xw2pzm8.cloudfront.net_prod_7df70d70-804e-11ec-abc0-7f9ea1bacbf9-standard.png
Τρία μεγάλα projects

  • Το ποσοστό της EBRD στο χρηματιστήριο της Κωνσταντινούπολης, αγοράστηκε για ένα αδιευκρίνιστο ποσό το 2015 (10%). Ωστόσο, ναγκάστηκε να το πουλήσει τέσσερα χρόνια αργότερα, όταν ο Πρόεδρος Ερντογάν διόρισε ως Διευθύνοντα Σύμβουλο έναν τραπεζίτη που καταδικάστηκε για φοροδιαφυγή στις ΗΠΑ.
  • Πακέτο χρηματοδότησης που συντονίζεται από την EBRD για το έργο Bakad στο Καζακστάν, για την κατασκευή περιφερειακού δρόμου 66 χιλιομέτρων γύρω από το Αλμάτι.
  • Δάνειο 205 εκατ. ευρώ προς την αιγυπτιακή κυβέρνηση το 2018 για τη χρηματοδότηση της αποκατάστασης της γραμμής 1 του μετρό του Καΐρου.

Eπενδυτικός προορισμός

Την ίδια στιγμή, η Τουρκία είναι ένας επενδυτικός προορισμός που παραβιάζει συστηματικά το κράτους δικαίου, με τον Ερντογάν, ο οποίος έγινε πρόεδρος το 2014, να φυλακίζει αντιπάλους και να καταστέλλει συνεχώς την ελευθερία του λόγου.
Επίσης, οικονομία της τελεί σε κρίση, καθώς ο Τούρκος ηγέτης παρεμβαίνει συνεχώς στο έργο της κεντρικής τράπεζας.
Οι διεθνείς δανειστές έχουν ευθύνη για την κατάσταση που επικρατεί στην Τουρκία
O Daron Acemoglu, οικονομολόγος στο Ινστιτούτο Τεχνολογίας της Μασαχουσέτης, υποστηρίζει ότι οι διεθνείς δανειστές έχουν ευθύνη για την κατάσταση που επικρατεί στην Τουρκία.
«Οι θεσμοί της Τουρκίας έχουν φτάσει σε επικίνδυνο σημείο, εν μέρει επειδή οι κακές μακροοικονομικές πολιτικές υποστηρίζονται από εξωτερική χρηματοδότηση που εισρέει στη χώρα για περισσότερο από μια δεκαετία», λέει.
«Πιστεύω ότι όλα τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα σε όλο τον κόσμο, και ειδικά η EBRD, το ΔΝΤ και η Παγκόσμια Τράπεζα, θα πρέπει να έχουν πολύ αυστηρότερα κριτήρια και να μην δανείζουν σε αυταρχικούς ηγέτες».
Η EBRD έχει σε μεγάλο βαθμό αποστασιοποιηθεί από τη λεγόμενη «συμμορία των πέντε» εταιρειών που διατηρούν στενούς δεσμούς με τον Erdogan και το κόμμα του.
Ωστόσο, ορισμένοι από τους εταίρους της είναι εταιρείες υποδομών και ενέργειας, των οποίων η εξάρτηση από τις δημόσιες συμβάσεις τις αναγκάζει να έχουν καλές σχέσεις με το τουρκικό βαθύ κράτος.
https___d6c748xw2pzm8.cloudfront.net_prod_26753530-804f-11ec-9ca4-a7ee7fdea588-standard_1.png
Μετάβαση προς τη δημοκρατία

Κατά την ίδρυσή της το 1991, η EBRD —η οποία ανήκει σε 71 χώρες, συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ, του Ηνωμένου Βασιλείου, της Γερμανίας, της Γαλλίας και της Ρωσίας, συν την ΕΕ και την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ) — ενσάρκωνε την αισιοδοξία που συνόδευε την πτώση του Σιδηρού Παραπετάσματος.
Αρχικά η τράπεζα προώθησε την ανάπτυξη του ιδιωτικού τομέα στις μετακομμουνιστικές χώρες, συμμετέχοντας στη μεταρρύθμιση των τραπεζικών συστημάτων, στην απελευθέρωση των τιμών και στην ενίσχυση των δικαιωμάτων ιδιοκτησίας.
Η εντολή της EBRD διευκρινίζει ότι η τράπεζα μπορεί να δραστηριοποιείται σε χώρες της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης που μεταρρυθμίζουν τις οικονομίες τους με τέτοιον τρόπο ώστε να είναι προσανατολισμένες στην αγορά και «δεσμεύονται και εφαρμόζουν τις αρχές της πολυκομματικής δημοκρατίας, του πλουραλισμού και της ελεύθερης οικονομίας».
Αυτή η ρητή εντολή υπέρ της δημοκρατίας διακρίνει τον δανειστή από ομολόγους του όπως η Παγκόσμια Τράπεζα.
Αντανακλά επίσης την πεποίθηση ότι τα υψηλά επίπεδα οικονομικής ανάπτυξης συνδέονται στενά με τη μετάβαση προς τη δημοκρατία.
Αυτή η ιδέα, ωστόσο, αμφισβητείται όλο και περισσότερο – κυρίως λόγω της Κίνας, ενός μετόχου της EBRD.
«Η EBRD συνεργάζεται με αντιδημοκρατικές κυβερνήσεις τα τελευταία 10 ή 15 χρόνια. Υπάρχει ένα στοιχείο υποκρισίας σε αυτό».
Η ΕΤΕπ, η οποία ανήκει αποκλειστικά σε κράτη μέλη της ΕΕ και προηγουμένως κατείχε τον τίτλο του μεγαλύτερου δανειστή της Τουρκίας, περιόρισε τις δραστηριότητές της στη χώρα μετά την απόπειρα πραξικοπήματος το 2016, τερματίζοντάς τες το 2019, με τα κράτη μέλη της ΕΕ να τιμωρούν την Άγκυρα για τις «παράνομες» γεωτρήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ.
Τουλάχιστον, βέβαια, στην Τουρκία, σε αντίθεση με την Αίγυπτο ή το Καζακστάν, υπάρχει μια σθεναρή πολιτική αντιπολίτευση, παρά τις προσπάθειες του προέδρου Erdogan να την καταπνίξει.

www.bankingnews.gr

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube