Weather Icon

Η Αυστρία δεν θέλει να συμπεριληφθεί ο Nord Stream 2 στο ευρωπαϊκό πακέτο κυρώσεων κατά της Μόσχας

Η Αυστρία δεν θέλει να συμπεριληφθεί ο Nord Stream 2 στο ευρωπαϊκό πακέτο κυρώσεων κατά της Μόσχας

Η κυβέρνηση της Αυστρίας θα εκφράσει τις αντιρρήσεις της στην Ε.Ε. για τον Nord Stream 2

Η αυστριακή εταιρεία πετρελαίου OMV είναι εταίρος της Gazprom στο έργο του υποθαλάσσιου αγωγού Nord Stream 2

Η Αυστρία εμμένει στην αντίθεσή της να συμπεριληφθεί ο αγωγός φυσικού αερίου Nord Stream 2 στο πακέτο κυρώσεων κατά της Μόσχας που θα επιβάλλει η Ευρωπαϊκή Ένωση αν η Ρωσία εισβάλλει στην Ουκρανία, δήλωσε την Παρασκευή ο υπουργός Εξωτερικών ης χώρας Alexander Schallenberg.

Ο Nord Stream 2 συνδέει τη Ρωσία με τη Γερμανία και έχει ολοκληρωθεί αλλά δεν λειτουργεί ακόμη, καθώς περιμένει την έγκριση της η Γερμανίας και της ΕΕ.

Η Αυστρία κατέχει το 31,5% της OMV και υποστηρίζει το έργο.
Ο πρόεδρος Joe Biden δήλωσε τη Δευτέρα ότι οι ΗΠΑ θα «δώσουν τέλος» στο έργο του αγωγού ύψους 11 δισ. δολαρίων εάν η Ρωσία, η οποία έχει συγκεντρώσει περισσότερους από 100.000 στρατιώτες στα σύνορα με την Ουκρανία, εισβάλει στη γείτονα χώρα.
Η Ουάσιγκτον ασκεί από καιρό πιέσεις κατά της έγκρισης του Nord Stream 2, υποστηρίζοντας ότι θα αυξήσει την εξάρτηση της Ευρώπης από το ρωσικό αέριο. “Κάποτε συνέκρινα τον αγωγό με ένα αυτοκίνητο χωρίς κινητήρα. Ούτε που λειτουργεί ακόμη”, δήλωσε ο Schallenberg σε σύντομη τηλεφωνική συνέντευξη στο Reuters.
«Το να το συζητάμε δημόσια στην Ευρώπη αν θα συμπεριλάβουμε τον αγωγό ord Stream 2 στις κυρώσεις, σαν να είναι κεντρικό στοιχείο ενός αξιόπιστου πακέτου κυρώσεων κατά της Ρωσίας, δεν έχει λογική για μένα», πρόσθεσε ο Αυστριακός Υπουργός Εξωτερικών.
Ο Γερμανός υπουργός Οικονομίας Robert Habeck δήλωσε νωρίτερα την Παρασκευή ότι η κρίση στην Ουκρανία θα παίξει κάποιο ρόλο στη διαδικασία έγκρισης του έργου και ο Schallenberg υποστήριξε ότι οι κυρώσεις δεν είναι απαραίτητες.
«Είναι αδιανόητο οι γερμανικές αρχές να χορηγούν την τεχνική έγκριση για το έργο κι αυτό να περιλαμβάνεται σε ένα πακέτο στρατιωτικών κυρώσεων», είπε
Η Αυστρία πάντως θα «υποστηρίξει τη συναίνεση» σχετικά με τις κυρώσεις για το έργο, είπε, χωρίς να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες.
Εκτός από το ότι εξαρτάται από τη Ρωσία για το 80% των προμηθειών φυσικού αερίου της, η Βιέννη έχει ισχυρά συμφέροντα στον τραπεζικό τομέα της Ρωσίας, καθώς η χώρα είναι η μεγαλύτερη αγορά της αυστριακής τράπεζας Raiffeisen Bank International.
Η Raiffeisen έχει συνολική έκθεση στη Ρωσία 22,9 δισεκατομμυρίων ευρώ.

www.bankingnews.gr

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube